fbpx

Lakatos Márk – interjú az eklektikus stílusról

Interjúk, Lakberendezési stílusok
Lakatos Márk

Lakatos Márk nevét itthon mindenki ismeri. Meghatározó szereplő a hazai divat és stílus világában. Azon kevesek egyike, aki hidat tud teremteni a divatházak és a nagy tömegek között. Tanácsaival a hétköznapi emberek mindennapjaiba is stílust csempész. Azt gondoltuk, hogy az eklektikus stílust is közelebb tudná hozni a lakberendezésben kevésbé jártas emberekhez. Márk jó ízléssel kombinálja a különféle elemeket, melyek a különbözőségük ellenére is egy harmonikus egésszé állnak végül össze. A végeredmény pedig egy stílusos, otthonos, hívogató közeg. A vele készült interjúnk írott változatában olvashatsz a stílus iránti szenvedélyéről, az eklektikus stílusról, saját otthonának berendezéséről, és egy-két hasznos tanáccsal is ellátja az olvasót.

Lakatos Márk és az eklektikus stílus

Márk életében kiskora óta meghatározó szerepet tölt be mind a divat, mind a lakberendezés. Boldogan idézte fel a beszélgetésben, mikor az óvódában az óvónéniket és a többi kislányt öltöztetgette. Nagymamája nyaralójában is folyton tologatta a bútorokat, mindig is rendezkedő típus volt. Vonzotta, hogy megváltoztassa a tér külsejét, megjelenését.

Elmondta azt is, hogy tiszteletben tartja a monokróm, azaz egyszínű, minimalista stílust, de a lelkünk az nem ilyen szerinte.

A lelkünk tele van olyan dolgokkal, amikből színek, formák, ruhák, ízek, illatok jönnek elő. Én a munkában, a stylingban is szeretek egymástól látszólag távol álló dolgokat összerakni. Régit az újjal, drágát az olcsóval, használtat a formatervezettel. Ami a nagykönyvben úgy van megírva, hogy nem szabad, abból nagyon izgalmas új értékek jönnek létre.

– feledkezett bele Márk az eklektikus stílus filozófiájába.

Az egészben az az izgalmas, hogy az eklektikus stílusban a régi tárgyaknak új értéket adunk, például egy modernebb design mellett. Márk éppen ezért szeret kincseket keresni az ócskapiacokon, régiségboltokban.

Yves Saint Laurent vagy Pierre Bergé közös műkincsgyűjteménye és lakásaik is csodálatos helyek, Carl Lagerfeld, a Chanel divatház tervezőjének a lakásai, amiket ő rendezett be szintén mindig valami izgalmas eklekticizmuson nyugodott.

– említ pár példát a tervezők világából Lakatos Márk.

Az eklektikában rejlő lehetőségek

Azt gondolom hogyha valaki nyitottan jár a világban, és olvas, zenét hallgat, filmeket néz, operába jár, utazik, eszik jó helyeken, akkor az a sok-sok-sok élmény, emlék az mindenképpen egy színes izgalmas egységben találkozhat a lakásában.

Márk nagyon lelkes lett, mikor arról mesélt az interjú közben, hogy mennyi lehetőséget rejt az eklektikus stílus. Elmondta, hogy ő nem is feltétlen gondolkozik drága dolgokban, mikor lakberendezésről van szó, hanem sokkal inkább stílusos és karakteres berendezési tárgyakat keres.  Nem kell designer darabokra költeni rengeteg pénzt, helyette választhatunk mindenki számára elérhető, mégis minőségi megoldásokat. Így könnyebben tudja az ember évről évre változtatni kicsit vagy újraalkotni a berendezést. A tárgyak pedig minden közegben más-más értelmet nyernek.

A divatban beszélünk úgynevezett kapszulagardróbról. Ez azt jelenti, hogy nem ész nélkül vásárolunk össze mindenféle ruhadarabot, hogy aztán a szekrényben álljanak évekig, hanem minőségi, tartós darabokból kialakítunk egy bázist. Ez nem csak anyagi, de környezettudatossági szempontból is nagyon előnyös.

Lakatos Márk szerint pedig ez az elv a lakberendezésben is jól alkalmazható. Azaz szerezzünk be minőségi, tartós bázisbútorokat, kanapét, ágyat, szekrény, amik majd sokáig elkísérnek minket. Ezután pedig a kiegészítőket, például dekorációkat vagy lakástextileket szezonálisan változtathatjuk, az új évszak kezdetével felfrissíthetjük.

Ha kiegyensúlyozottabb a színhasználat a padlón, falakon, függönyökön, akkor párnákkal, plédekkel, szőnyegekkel évről évre fel tudjuk frissíteni a lakást, aminek a kapszulagardróbját jól kitaláltuk.

Inspiráció a különböző kultúrákból

Márk már említette, hogy mennyire szerette az Yves Saint Laurent-Pierre Bergé kollekciót, de a kultúrák kapcsán újra feljött a téma. Tervezésükben nagyon jól beemelték az ősi, kicsit primitívebbnek mondott kultúrák vonalait, színeit.

Vagy ott vannak a Nubu által tervezett olimpiai formaruhák. A tervezők nagyon izgalmasan ötvözték a két kultúra elemeit, tisztelegve a japánok előtt, de megtartva a saját hagyományainkat is.

Sokan mondják a divatban, hogy ez kulturális kisajátítás, és mennyire a globalizációnak az eredménye, hogy én akkor ezt is használom, meg azt is használom. Szerintem erről értelmetlenség vitatkozni. A kreativitásnak és a kulturális hatásoknak egész egyszerűen azt az időszakát éljük, amikor az interneten mindenki mindenhez hozzáférhet. Miért ne insiprálódjak én egy japán selyemfestményből, amikor egy outfitet csinálok?

A japán festményeken túl Márkot az afrikai maszkok vagy épp a chinoiserie is magával ragadja. A chinoiserie, azaz a kínai művészeti hagyományok saját kultúránkba való átemelése a 18. századtól kezdve meghatározó a legdrágább és legfényűzőbb lakberendezésnek. Elég, ha a versailles-i kastélyra gondolunk. De ma is nagyon népszerűek és divatosak a kínai díszítőművészet különböző elemei, a porcelán, a selyem vagy a papír.

Lehet, hogy életedben nem jutsz el Afrikába, vagy életedben nem mész Japánba, de mondjuk egy helyes tárgy kapcsán elindul a fantáziád, az jelent neked valamit, abból neked élményeid vannak. Most másfél évig a covid alatt mindenki a kanapéjáról nézte a világot. Tehát gondolj bele, ha van a lakásodban egy két olyan izgalmas, szép tárgy, ami elvisz téged, elröpít téged egy utazásra, akkor is, amikor itthon kell ülni, akkor az szerintem egy nagyon jó dolog.

Lakatos Márk otthona

Márk hitvallása, hogy a több az több. Otthona tele van vidám színekkel és pozitív energiákkal.

Erős, impulzív, extravertált egyéniség vagyok, így a teremet is szeretem így megtervezni. Ez a lakás is eklektikus stílusú, mégis barátságos légkört áraszt.

Kedvenc berendezési tárgyai a párnák. Úgy fogalmazott, hogy „párnamániás”, és ezt a hozzá járó barátok, ügyfelek mindig szóvá is teszik. A párnák mellett még a hangulatvilágítás az, amitől igazán otthonosnak érez egy házat.

Én mindig is jobban szerettem azt, amikor gyakorlatilag te magadnak dramaturgiát tudsz csinálni a fényből, és megtudod tervezni, hogy ennek a saroknak, ennek a részletnek mivel emeled ki a hatását. Ugye a fény az mindig arról szól, hogy kiemelünk valamit, vagy az árnyékkal pedig egy picit eltakarunk valamit, ez ugyanígy van az öltözködésben is. Amit szeretünk magunkon, azt egy picit világosabban mutatjuk meg, amit nem szeretünk annyira, azt picit sötétebb ruhákba öltöztetjük, hogy ne legyen annyira feltűnő. Ugyanígy van a lakásban is, ahol szeretnénk egy kis melegséget, egy kis hangulatot teremteni, oda lokális fénnyel, álló lámpával, asztali lámpával isteni hangulatot tudunk teremteni.

Divat és lakberendezés

A divat iparág és a belsőépítészet egy kis csúszással ugyan, de követi egymást, mert azért a bútorok gyártása sokkal komolyabb infrastruktúra, mint ruhákat gyártani. De azért az alapvető trendek, színek megegyeznek.

Példának említi a 70-es évek hippi mozgalmait, ami a szabadságról és a természetközeliségről is szólt. Ezzel párhuzamosan az öltözködésben és a lakberendezésben is elkezdtek dominálni az avarszínek, földszínek. Vagy a 2010-es években, a Kardashianek berobbanásával, nagyon népszerűek lettek a púder-, nude színek, a beige és paszetell árnyalatok. Ma pedig a hűvösebb pasztellszínek uralkodnak, amikhez jól illeszthetők a barokkos arany vagy a midcentury-beli növény- és trópusi minták.

Az a koncepcióm, hogy nem véletlenül lett a szürkének ilyen nagyon fontos szerepe az öltözködésünkben és a lakberendezésben egyaránt. Ugyanis a 20. század a nagy metropoliszoknak a kiépítésével a szürkének és a kéknek az uralmát jelentette, az üveg, a fém és a beton megjelenésével.

Az, hogy mi kik vagyunk, hol mozgolódunk, nagy hatással van az öltözködésünkre, és arra is, hogy a saját otthonunkat hogyan fogjuk berendezni. A domináns színek ma általában a beige és a szürke, ezeket egészítjük akár pasztell-, fémes, neonos, tiszta, sugárzó vagy tört színekkel, sorolta Márk.

Nem véletlen, hogy azt mondják, hogy a szürke, a beige és a kék, az a ruházatban is jolly joker, mert egymással is teljesen jól kombinálhatók, és ezekhez jól lehet használni különböző színeket, mintákat. Például a beige és a párducminta milyen jól működik.

Lakatos Márk tanácsai az eklektikus stílus kedvelőinek

Mindenképpen érdemes először szerintem egy színpalettát összeállítani, mert a különféle karakterű, korú tárgyakat. Akkor tudod szépen elkezdeni egymáshoz csoportosítani, és összekomponálni, ha valamennyire a színharmóniádat kitaláltad.

Márk lakásában a zöld, a beige és a cappuccino különböző árnyalatai adják az alapot, ezek vannak a falon. És jelenleg vidám sárga, zöldes színekkel és egy kis kobaltkékkel dobja fel a harmonikus alapot. Márk megmutatta, hogy egy ilyen színösszeállításban milyen jól megfér egymás mellett egy régi szatócsbolt szekrénye, egy modern, pálmaleveles gyertyatartó, egy régi paraván vagy egy kortárs festmény.

Tehát alapvetően a szín az, amit meg akarunk tartani. Akkor abba már nagyon jól lehet a különféle dolgokat összerakni.

Márk kedvenc Butopêa-termékei

Kattints ide, ha kíváncsi vagy Márk kedvenc termékeire!

További cikkeink az eklektikus stílusról:

Eklektikus stílus – interjú Járai-Szeglet Orsival

Eklektikus stílus a lakberendezésben

Interjúink lakberendezési stílusokról:

Otthonos lakberendezés – Interjú Gyarmati Beátával

Minimalista stílus – Interjú Szabó Krisztinával

Art deco stílus – Interjú Lehoczky Léna lakberendezővel

Skandináv stílus – Interjú Perjesi Patríciával

Képek forrása: Butopêa, Pinterest, Pexels


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük