fbpx

Őszi színek az otthonunkban

Otthon berendezése
őszi színek

Az őszi színek melegséget és nyugalmat sugároznak, tele vannak élettel és energiával, mégsem zavaróan vibrálóak. Éppen ezért az őszi színpaletta ideális lehet a lakberendezésben is. Megteremti az otthonos, családias légkört, nem unalmas, de nem is zavaróan sok. A színek csak az alapot adják, a végeredményt teljesen a saját ízlésedre formálhatod. Elmehetsz akár retros, antik irányba, akár modernebb stílusok felé, a paletta egy biztos bázis lesz, amivel az otthoni melegség garantált. Mutatunk néhány ötletet, hogyan teremthetsz őszi hangulatod a lakásodban.

Zöldes-kékes őszi színek

Az őszi színpaletta kellemes, vidám és szerteágazó. Mivel sokféle színcsalád megtalálható rajta, érdemes kétfelé osztanunk, ha például a lakberendezésben szeretnénk használni. Az egyik csoportba tartoznak a kék, lila és zöld őszi árnyalatai. Például a smaragd-, olíva- és mohazöld, a türkiz, a tengerészkék, püspöklila, szilvakék. Ezek a színek komolyabbak, kimértebbek, mint az őszi színek másik csoportjánál. Ezzel együtt megnyugtatóbbak is. Mivel ezek a felsorolt árnyalatok elég nehéz színek, fontos odafigyelni az arányokra, hogy ne legyen túlzsúfolt, alapszínnek pedig lágyabb tónust választani. Az alap lehet a zöld egy visszafogottabb árnyalata, bézs, esetleg más világosabb földszínek. Ezeket pedig feldobhatjuk a kék és lila erőteljes színeivel.

Pirosas-sárgás őszi színek

Az őszi színek következő csoportja sokkal játékosabb, energikusabb. De éppen ezért sokan nem éreznék jól magukat például egy ilyen hálószobában. Tehát mindkét palettának megvannak az előnyei, hátrányai, amiket figyelembe véve jól ki tudjuk használni az őszi színek nyújtotta lehetőségeket. A második csoportba egyébként a borvörös, konyakbarna, mustársárga, terracotta, korall árnyalatok tartoznak. Itt is fontos figyelni arra, hogy ne legyen túl vibráló a piros és a narancssárga játéka, lágyítsunk az alapszínekkel. Láthattuk, hogy az őszi színek között a legtöbb árnyalatot a természet ihleti, földszínek, az őszi levelek színei. Ezért a természetes anyagok, a vessző, nád vagy a homokszínek jó alapot adhatnak az őszies telt színek mellé.

Természetesen nem muszáj ezt a két színcsaládot ilyen élesen elválasztani, látjuk, hogy az őszi palettán is milyen jól megférnek együtt. A kettő ötvözéséből is izgalmas enteriőröket kaphatunk, csak kezdésnek talán segítség ha két csoportként tekintünk rájuk.

Őszi színek a nappaliban

Láthattuk, hogy elég széles az őszi színek palettája, így nincs túlságosan megkötve a kezünk, ha őszi hangulatú otthont szeretnénk. Itt is érdemes viszont szétválasztani a pirosasabb és a zöldesebb árnyalatokat, hogy ne legyen túl nagy a kavalkád. A földszíneket, bézses árnyalatokat persze mindkettő mellé bátran párosítsuk. Amivel pedig méginkább fokozhatjuk az őszies hangulatot egy nappaliban, azok a lakástextilek. Ezek egyébként is jól jönnek egy ilyen hűvösebb, borongósabb évszakban. Gondolhatunk itt díszpárnákra, szőnyegekre, plédekre, sötétítő függönyökre. Ezekkel a puha, meleg kiegészítőkkel akár egy kis olvasó-pihenő-kávézós sarkot is kialakíthatunk, ahova bekuckózva feltöltődhetünk egy hosszú nap után.

Ami pedig a bútorokat illeti, a fával nem tudunk mellé nyúlni. Emellé jöhetnek más természetes anyagokból fonott bútorok is. A bársony pedig azért lehet nagyon jó választás, mert ezeket az élettel teli őszies árnyalatokat nagyon jól visszaadja ez az anyag.

Kiegészítők őszre

Az őszies árnyalatok mellé elengedhetetlenek a nemes fémek, bronz-arany árnyalatok. Ezeket legjobban kiegészítők formájában tudjuk bevinni a berendezésbe. Választhatunk például fém lámpát, gyertyatartót, vázát. A nemesfém kiegészítőkkel inkább a modernebb irányba tudjuk elvinni az összképet.

Ha a modern helyett az etnos vonalat választanánk, akkor maradjunk továbbra is a természetes anyagoknál. Bambusz, nád, gyékény kiegészítőknél, akár falilámpa, kosár vagy szőnyeg formájában. A szárított virágok, pampafüves kompozíciók is tovább fokozzák ezt a természetes, őszies hangulatot.

Őszi színek a konyhában

Ha jobban belegondolunk, a legtöbb őszi szín a konyhában az ételekben is megjelenik. Ott van például a mustár, a bor, a paprika, az olíva, a tök vagy a szilva, és még hosszan sorolhatnánk. Lehet, hogy ezek miatt is működik igazán jól az őszi stílus a konyhában. Merjünk bevállalni több színt a konyhában, a jól megszokott világosfa konyhabútor és fakó falszínek helyett kísérletezzünk egy okkersárga csempével a mosogatónál, olívazöld konyhaszekrénnyel vagy konyakbarna parkettával. Természetesen nem kell egybeereszteni az előző ötleteket, válasszunk egy ilyen karakteres elemet, és finomabb dolgokkal egészítsük ki. Persze egy ilyen konyhában már nem túl stílusos egy fehér porcelán étkészlet vagy ezüst, acél evőeszköz készlet. Itt is inkább válasszunk terracotta, olíva vagy bézs tányérokat és például bronz evőeszközöket. Még egy jó tipp, hogy akár a fűszereinket is használhatjuk dekorációként. A fűszerek színei szerepelnek az ősz palettáján, úgyhogy ha átlátszó üvegekben ízlésesen elrendezzük őket egy polcon, tökéletes dekorációk lehetnek.

Őszies fali dekoráció

Ha őszi hangulatot szeretnénk teremteni, akkor a legkönnyebben talán őszi faliképekkel vagy tapétákkal tehetjük meg. Nem feltétlen kell egy levelét hullató erdőt választanunk, lehet ez egy modernebb falikép, őszi árnyalatokkal. A tapéta esetén elég karakteres minták közül választhatunk általában, ezért érdemes kisebb felületen használni őket, lágyabb falszínekkel kombinálva. Ha szeretjük a vintage stílust, akkor a fali dekorációval ezt is jól behozhatjuk egy antik hatású fa fali dekorációval.

Őszi színek a fürdőszobában

Van, hogy egy kész lakás újítgatásánál nem is gondolunk a fürdőszoba egy adott stílusban való berendezésére, pedig így lesz igazán egységes az otthonunk. Ha szeretünk sok időt tölteni a fürdőszobában, ha ez az a hely, ahol feltöltődünk, akkor különösen jó, ha ide őszi árnyalatokat választunk alapul. A fürdőszobában legkönnyebben ezt a csempével tehetjük meg. A konyhához hasonlóan itt is merjünk kilépni a jól megszokott keretek közül. Gyönyörű mintájú csempék közül válogathatunk, ha a türkizről, mustársárgáról vagy olajzöldről van szó. Ha találunk valami igazán különleges mintát vagy egy karakteres színt, akkor is nyugodtan használjuk, akár csak egy sorban is. Így valóban egyedi fürdőszobát rendezhetünk be.

Lakberendezés és a színtípusod

Lehoczky Léna lakberendező neve már ismerősen csenghet az olvasóinknak, mert májusban készítettünk vele egy interjút az art déco stílusról. Léna azóta youtube csatornát is indított, ahol lakberendezési tippeket ad. Egyik videójában arról beszél, hogy az ősz típusú emberek jobban érzik magukat, ha az őszi színek az otthonukban is visszaköszönnek. Ha érdekel ez a téma vagy további tippek az őszi hangulatú lakberendezésről, akkor jószívvel ajánljuk a videóját:

A Meleg Ősz Otthon – Lehoczky Léna lakberendezővel

További cikkek ősz témában:

Őszi díszek az erdei faház hangulatért

Burgundi és púder: az őszi dekoráció legsikkesebb kombinációja

Képek forrása: Butopêa, Pinterest


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük