fbpx

Eklektikus stílus – interjú Járai-Szeglet Orsival

Interjúk, Lakberendezési stílusok
eklektikus stílus

Előfordulhat, hogy úgy érezzük otthonunk berendezése előtt, hogy nem tudnánk egyetlen stílus mellett letenni a voksunkat. Az eklektikus stílus azonban épp arról szól, hogy különböző lakberendezési stílusokat ötvöz, mindegyiknek kihasználja az aktuális lakáshoz illő adottságait. Tökéletes választás, ha nem szeretnénk egy stílus keretei közé szorítkozni, igazán személyre szeretnénk szabni a belső teret, és szabadjára szeretnénk engedni a kreativitásunkat. De hogy nem válik ez az izgalmas válogatás hatalmas káosszá, mi az ízléses eklektika titka, és mi a stílus múltja? Járai-Szeglet Orsi (@szegletorsi, jaraiszegletorsi.hu) lakberendezővel kerestük ezekre a kérdésekre a válaszokat.

Mit nevezünk eklektikus stílusnak?

Eklektikus stílusnak nevezzük azt, amikor egy térben különféle stílusok, irányzatok és korok bútorait, anyagait és dekorációs elemeit használjuk.

foglalta össze Orsi.

Ha kiválasztunk egy lakberendezési stílust, például a skandináv stílust vagy az art décot, és maradunk a tiszta stílusnál, akkor keretek közé vagyunk szorítva. Egy nem a stílushoz illő tárgy könnyen felboríthatja a berendezés harmóniáját, és utólag is nehéz változtatni, kiegészíteni a berendezést. Az eklektikus stílusnál ezzel szemben viszont egy lakberendezési stílus adhat fő irányvonalat, ezután pedig a megfelelő arányban ízlésesen válogathatunk a stílusok közül. Így sokkal játékosabb és egyedibb lesz a végeredmény.

Az eklektikus stílus múltja

Járai-Szeglet Orsitól megtudtuk, hogy az eklektika a XIX. században alakult ki építészeti stílusként. Mivel a XIX. századi polgárságnak nem volt saját stílusformája, ezért korábbi stílusirányokhoz nyúltak vissza, azokat modernizálták. Az eklektika szó is erre a válogató eljárásra utal – hívta fel figyelmünket Orsi. Mivel ekkor történelmi stílusformákat kevertek, nevezhetjük ezt hisztorizmusnak is. A mai eklektika azonban sokkal szélesebb spektrumról válogathat. Olyan stílusokat is keverhet, amelyek a XIX. században még nem is voltak ismertek, például a shabby chic vagy a high tech. Tehát míg kezdetben kifejezetten a régi, történelmi irányzatok keverése jelentette az eklektikát, ma már ez szinte elképzelhetetlen, és a modern stílusok is képviseltetik magukat egy eklektikus enteriőrben.

Hogyan valósítsd meg saját otthonodban is?

Ha megvan a terünk koncepciója és vezérfonala, akkor a minimalista bútoroktól kezdve a barokkos díszítettséggel rendelkező darabokon át bármi bekerülhet egy eklektikus térbe.

Az eklektikus stílus nagyon nagy szabadságot jelent. Kedvünkre válogathatunk a stílusok között. Azonban épp a legnagyobb előnye a legnagyobb veszélye is. Könnyen lehet, hogy ebben a nagy szabadságban, a különféle anyagokat, színeket és bútorokat összehordva, csak egy nagy katyvasz lesz a végeredmény. Orsi ezért javasolt néhány „tedd-ne tedd” szabályt, amiket ha követünk, ízléses és kellemes lesz a végeredmény.

 1. Keverd a textúrákat, például nagy fémes felületeket puhabársonnyal, selyemmel!
 2. NE használj egy textúrát többször!
 3. Hagyj üres tereket, nem kell mindent bezsúfolni!
 4. NE használj fel minden meglévő vagy neked tetsző bútort, dekort!
 5. Használj dekorációként használati tárgyakat!
 6. NE hagyd el a fókuszpontot, legyen egy vezérfonalad!
 7. Válassz markáns, karakteres színeket, mint a királykék vagy a smaragd!
 8. NE légy következetlen!
 9. A stílusok, anyagok és színek között legyen egyensúly!
 10. NE indulj ki abból, hogy az eklektikus stílusban minden megy mindenhez!
 11. Bátran kísérletezz új stílusokkal, utólag is dobd fel velük eklektikus berendezésed!

Az eklektikus stílus „must have”-jei

Hozzászokhatunk a többi lakberendezési stílusnál, hogy vannak olyan alapdarabok, amik segítenek elindítani a berendezés folyamatát. Nos, az eklektikus stílusnál nincs ilyen kifejezett elem, ami elengedhetetlen. Tényleg teljesen a saját ízlésünkre van bízva, hogy a lakberendezési stílusok közül miket válogatunk be, és hova tesszük a fókuszpontot. Inkább alapelvekhez, mintsem konkrét elemekhez kell ragaszkodnunk. Orsi még egy gondolatot fűzött hozzá:

Az erőteljes színek és textúrák keveredése viszont alapfeltétel.

Az eklektikus stílus napjainkban

A Perjesi Patríciával készült interjúnkban megtudtuk, hogy a skandináv stílusnak is vannak újabb irányzatai, például a most felkapott japandi. Kíváncsiak voltunk, az eklektikus stílusnak is vannak-e ilyen modernebb utódai. Orsi az úgynevezett „Eclectic Glamour” stílust említette, amely két már népszerű irány friss fúziója.

Korszakok és stílusok keverékén alapulva az eklektikus glamour egyedülálló lakberendezési trend, mivel lehetővé teszi, hogy aki be akarja építeni otthonába a glamour stílust, személyre szabhatja azt tetszés szerint. Akár a modern keveredik a hagyományos elemekkel, akár a merész, fényes felületek a puha kiegészítőkkel, akár a piros a lila színnel, az eklektikus glamour lehetővé teszi, hogy teljesen egyedi, személyreszabott belső teret hozzunk létre.

Azonban Orsi itt is felhívja a figyelmünket arra, hogy az eklektikus stílus esetében milyen fontos, hogy tartsuk az ízléses arányokat, és megtaláljuk az egyensúlyt az összkép szintjén.

Az eklektikus stílus alkotói

Mivel az eklektikus stílus rengeteg lehetőséget rejt, nagyon népszerű a modern lakberendezők között is.

Az egyik kedvenc eklektikus stílusban tevékeny tervezőm Kelly Wearstler.

mondta Orsi.

Az általa alkotott terek több érzékszervünkre hatnak egyszerre, rendkívül inspiratívak. Előszeretettel játszik a textúrákkal, színekkel, egymáshoz elsőre talán nem illő formákkal, modern és vintage darabokat kever egymással.

Korábbi cikkünk az eklektikus stílusról:

Eklektikus stílus a lakberendezésben

Képek forrása: Pinterest, jaraiszegletorsi.hu, kellywearstler.com


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük