fbpx

Otthonos lakberendezés – Interjú Gyarmati Beátával

Interjúk
otthonos lakberendezés

A legtöbb ember a berendezésnél nem konkrét stílusokban gondolkozik. Csak szeretne egy kényelmes, otthonos lakást, amit igazán a magáénak érezhet. Ahol a berendezés az ő igényeit szolgálja, praktikus és egyszerű. Gyarmati Beátával lakberendezővel (@beata.beatadesign, beatadesign.hu) készült interjúnkban azt próbáltuk kideríteni, hogy ezeket hogyan tudjuk megvalósítani a gyakorlatban. Az otthonos lakberendezés hogyan épül fel, milyen szempontokat érdemes figyelembe venni. Bea egy-két konkrét ötletet is adott, hogy lakásunk kortárs, mégis praktikus legyen.

Milyen az otthonos lakberendezés ma?

Valahol legbelül minden ember – függetlenül az ingatlan stílusától – szeretné kényelmesen és otthonosan érezni magát a lakásában, oly módon, hogy azon tükröződjön a saját stílusa.

– foglalta össze Beáta.

A három fő szempont tehát egy kortárs otthonban a kényelem, az otthonosság és az egyediség, hogy magunkénak érezzük a lakást. A kényelem általában a modern technológia nyújtotta lehetősékkel tud leginkább megvalósulni, beépített gépekkel, okos eszközökkel, rendszerekkel. De idetartoznak a nagy, rejtett tárolók is, amikkel egyszerűbb a rendben tartás, letisztultabb az otthon. Nagy kihívás azonban, hogy rendezett legyen az otthon, mindennek legyen rejtett helye, legyen rengeteg eszköz a lakásban, ami gördülékenyebbé teszi a mindennapokat, és a sok gép között mégis megmaradjon az otthonos, barátságos légkör.

Tehát sok kihívás akad, az modern, otthonos lakberendezés a cél. Az is személyről-személyre változik, hogy ki mit tart otthonosnak. Beáta például említette, hogy míg Spanyolországban ahol a szakmát is tanulta – az emberek a hálószobában és a fürdőszobában a hideg kőburkolatot kedvelik, addig itthon egyértelműen a melegburkolatot tartják otthonosnak ezekben a helyiségekben.

Főbb szempontok a kortárs stílusban

Egy a fent leírt lakásban, házban, ahogy Gyarmati Beáta nevezi “otthonos minimál” stílusban öt fő szempontot érdemes szem előtt tartanunk Beáta szerint.

  1. Letisztultság – A kortárs stílus, azaz a jelenlegi kor stílusa megtartotta magának a nagy, tágas, világos, összenyitott tereket és azt a letisztult rendezettséget, amit a minimalizmusból örököltünk. Tehát továbbra is teret hódítanak az amerikai konyhás nappalik, akár étkezővel kombinálva. Sőt egyre többen nyitnak össze egyéb helyiségeket is, például a hálót a fürdőszobával vagy a gardróbszobával. A végeredmény így egy még tágasabb, még átláthatóbb tér.
  2. Kényelem – Modern, beépített gépek, praktikus tárolóbútorok, kényelmes ülőgarnitúrák, okosrendszerek. Minden, ami ebben a rohanó világban a hatékonyságunkat és a kényelmünket szolgálja.
  3. Elegancia – Jellemző a korra, hogy egy csöppnyi elegancia, egy csöppnyi luxus megjelenik minden kis lakásban vagy családi házban. Gondoljunk itt a hotelszobaszerű hálószobákra, egy szabadon álló kádra, egy látványkandallóra vagy egy elegáns csillárra az étkező felett.
  4. Innováció – A XXI. század egyértelmű vívmánya a fenntartható- és okosotthonok elterjedése. Az innováció hol a kényelmünket szolgálja, például automatizált világítással, hol a környezetünknek csöpögtet vissza kicsit abból, amit elvettünk, például hőszivattyús vagy napelemes fűtéssel.
  5. Egyéniség – Végre mindenre rányomjuk az egyéniségünket, személyiségünket. Próbálunk kilépni az elmúlt években jól bedeszkázott komfort zónánkból. Szabad szárnyra kap saját ízlésünk, stílusunk, és ez az otthonunkban is megjelenik. Egy merész művészi alkotás, amit magam festettem, egy kézműves macramé, vagy egy majmos tapéta – a lényeg, hogy szívből jöjjön.

Stílusok és otthonos lakberendezés

Mivel az otthonos lakberendezés a kényelemre és az egyéniség megjelenítésére törekszik, nem ragaszkodik meghatározott lakberendezési stílusokhoz. Így a kortárs stílus több korábbi stílusirányzatból inspirálódik inkább.

A korábban már említett “otthonos minimalizmus” különböző országokban és régiókban más-más irányzatokkal fűszerezi magát. Magyarországon városi otthonokban sokszor a minimalista, a skandináv és az indusztriális stílus keveredik, hol glamouros, hol boho elemekkel. Vidéki otthonokban ugyanez a stílus sokszor a farmház, modern farmház vagy a transitional stílushoz nyúlik vissza.

A nagy rejtett tárolók és a praktikus megoldások valóban a minimalista és a skandináv stílust idézik, a modern építészeti, burkolatbeli, anyaghasználati megoldásokkal pedig megjeleníthetjük az indusztriális stílust is. A glamour és a boho viszont már két elég különböző irányba viszi a végső összképet. A glamour a fenti 5 szempont közül egyértelműen az eleganciát testesíti meg. Míg a boho inkább az otthonosság, barátságosság érzését erősíti a rojtos textilekkel, játékos mintákkal.

Az otthonos lakberendezés színei és anyagai

Körülbelül egy-két évtizeddel ezelőtt nagyon népszerű volt a monokróm minimalizmus, azaz amikor fekete-fehér-szürke színekkel dolgozunk. Az egyszerűségben sokszor meg lehet találni a szépséget, ezzel a palettával nagyon harmonikus lesz a végeredmény, azonban ezzel együtt rideg és unalmas is egy idő után. Egyre inkább igényeljük a színeket, amik kicsit melegebbé, barátságosabbá teszik a légkört, illetve a természet közelségét is. Ezt a két igényt ötvözve, a modern otthonos lakberendezés színskáláján hódítanak a természetes és földszínek. Tehát például a tenger kékje, a fű zöldje, a föld vagy a homok színe – sorolta Beáta. De a különböző anyagok természetes színei, a fa, a kő vagy a sárga-, vörösréz is hódítanak.

A 2021-es év abszolút a természetes anyagok felé húz. Ahogy az elmúlt évtizedekben kihasználtuk a kisbolygónk ásványkincsit azért, hogy minél mesterségesebb környezeteket teremtsünk magunknak, például üveg irodaházak tömkelegét, úgy billen most visszafelé a mérleg.

Ahogy egyre inkább felismerjük a környezettudatosság fontosságát, és ahogy hiányolni kezdjük a városi környezetben a természetet, egyre nagyobb teret hódítanak a természetes anyagok a lakberendezésben. Erről a témáról már több cikkünket is olvashattátok. A fenti előnyök mellett ezek az anyagok, a nád, gyékény, pamut, fa vagy vászon sokszor tartósabbak is, mint a hasonló műanyag megoldások.

Modern és kényelmes bútorok

A modern lakberendezésben sokkal fontosabb szempont bútorok esetében a letisztultság, elegancia, légiesség, mint a strapabíróság. Míg korábban tényleg az volt a fő szempont, hogy egy bútordarab minél masszívabb legyen, de ezzel együtt nagyobb, nehezebben beilleszthető, kombinálható. Jó példa erre a hatalmas U-alakú kanapé, ami pár éve még nagyon népszerű volt. Mára már felváltották a több részből álló, moduláris, elegánsabb vonalvezetésű darabok – ahogy Beáta fogalmazott. Étkezőasztalok esetén sem a robosztus darabok vannak ma előtérben, hanem a könnyedebb, középre rendezett lábú asztalok.

Tárolóbútoroknál és konyháknál még mindig a plafonig épített, gondosan elrejtett és beépített bútorok hódítanak. Sokszor fogantyú nélküli vagy rejtett fogantyús megoldásokkal – utóbbiból viszont ebben az évben már kezdünk szintén kimozdulni.

– tette hozzá Beáta.

Egyedi dekorációk, személyre szabott otthon

Már többször hangsúlyoztuk, hogy milyen fontos, hogy magunkénak érezzük az otthonunkat, hogy megjelenjen a saját személyiségünk is benne. Azonban ezt tömeggyártásban készült bútorokkal nyilván nem egyszerű elérni, de akkor milyen lehetőségeink vannak? Nos, a dekoráció például egy kiváló eszköz erre. Akkora a választék, hogy könnyen saját ízlésünkre formálhatjuk, ehhez viszont merni kell kilépni a megszokott keretek közül, és új dolgokat kipróbálni.

Ha eddig nem történt meg az enteriőrben, akkor itt a dekorban nyugodtan kivillanhat egy-egy merészebb szín, forma vagy textúra. Például egy művészeti alkotás, ami a szívünknek kedves, és ami az egyéniségünkre szabja a teret.

Kipróbálhatunk például geometriai mintákat, amik mozgalmasabbá teszik a teret, vagy kísérletezhetünk egy-egy feltűnőbb pop-up színnel, kisebb felületeken, ami lehet például az alapszínünk komplementere.

Butopêa-termékek a stílushoz

Gyarmati Beáta elérhetőségei:

Instagram: @beata.beatadesign

Honlap: beatadesign.hu

Képek forrása: Butopêa, Pinterest, beatadesign.hu


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.