fbpx

Japán lakberendezésből “japandi” stílus

Lakberendezési stílusok
japán lakberendezés

A japán lakberendezés több egyszerű irányzatnál. Sokkal inkább egy életfelfogást testesít meg, sokaknak egyenesen spirituális élmény ez a végtelen egyszerűség és természetes szépség. A japán és dán művészet a lakberendezésben is találkozik, és így született meg ez a friss, otthonos, letisztult minimalista irányzat, a JAPANDI. A földszínek, a természetes anyagok és az egyszerűség szépsége együtt megteremtik a harmonikus otthon alapját. A legjobb pedig az, hogy bárki könnyen berendezhet egy JAPANDI stílusú otthont pont ennek az egyszerűségnek hála!

Japán lakberendezés hangulata

A japán kultúrában nagyon erősen ott van a befele figyelés és a családi intimitás. Ezek a jellegzetességek a lakberendezésre is erős hatással vannak. Fontos számukra az otthon, mint a család közös élettere, illetve a harmónia a ház minden pontján. Nem csak egymással, de a természettel is nagyon törekszenek harmóniába kerülni. Így gyakran használnak természetes anyagokat, földszíneket, és persze növényeket. Nem csak színeiben kellemes, de erre törekszik a bútoroknál is. Leginkább lekerekített formákat használ, fabútoroknál egyértelműen a világos dominál, és sok textillel egészíti ki a bútorokat. A díszpárnák, kisszőnyegek, plédek, díszfüggönyök mind-mind lágyítják a belső teret. A világos, barnás nude színek nyugtató környezetet teremtenek, ahova öröm hazatérni egy hosszú nap után.

A japán lakberendezés filozófiája

A wabi-sabi a japánok egyik filozófiája, a szépségről alkotott képük. Ez a világnézet a szépséget a tökéletlenségben, a mulandóságban és az elfogadásban keresi. Nem hirtelen ránézésre ítél valamit szépnek, figyel a finom részletekre. A karcolással teli, ütött-kopott holmik is szépek a wabi-sabi szemüvegén keresztül, mert már kiállták az idő próbáját, és nyomot hagyott rajtuk az idő vasfoga. A wabi-sabi keresi az asszimmetriát, a befejezetlenséget, a tökéletlenséget – ezekben találja meg igazán a gyönyört. Sokkal nagyobbra tartja a funkcionalitást, a tárgyak hasznosságát, mint a felszínes csillogást, a szemfényvesztést.

Így a japán lakberendezés csak olyan dekorációkat használ, aminek van más funkciója is, például vázákat, tálakat, lámpákat. Nagy helyet kapnak az antik vagy antik hatású kiegészítők. Színben ezek is harmonizálnak a berendezés többi részével, leginkább földszínek, a beige árnyalatai.

Japán lakberendezés + skandináv stílus

A japán lakberendezés és a skandináv stílus házasságából született meg a „JAPANDI”. A japánok és dánok kölcsönös egymásra hatása nem új keletű, több mint 150 éves múltra tekinthet vissza, amikor is dán építészek és művészek kezdtek Japánba utazni inspirációt gyűjteni. Mindkét nemzet művészete az egyszerűségre és a harmóniára törekszik. A dán hygge és a japán wabi-sabi nagyon hasonló élet- és művészeti felfogás. A tökéletlenségben és egyediségben találják meg a szépséget, a dolgok mélyebb jelentését és értékét ragadják meg.

A JAPANDI magába szívta a japán és skandináv kulturális örökséget is. Így vált egy igazán otthonos, meleg, kellemes, harmonikus, de ezekkel együtt praktikus lakberendezési irányzattá, amely a minimalizmus mellett az etno stílushoz áll a legközelebb. Már a JAPANDI stílusú képek láttán is feltöltődik az ember. Ezt a nyugtató légkört az alap- és földszínekből álló paletta és a természetes anyagok – a fa, cserép és bambusz teremtik meg.

Rend a lelke mindennek

A minimalizmus, a letisztultság és a harmóniára való törekvése miatt, a japán lakberendezés elképzelhetetlen rend nélkül. A környezet harmóniája, rendezettsége a mi belső harmóniánk megtestesülése. A békés, nyugodt közérzethez elengedhetetlen a rend. Ezt számos keleti vallás is tanítja, a rendrakást spirituális tevékenységként tartja számon. Tőlük merít inspirációt Marie Kondo is, aki rendrakási módszereivel vált világhírűvé. A KonMarie módszerről könyvet is írt, és 2019-ben a Netflix is készített vele egy sorozatot.

A japán lakberendezésben népszerű open shelving esetében is fontos a rendszerezettség. Az open shelving lényege, hogy nem szekrények ajtói mögött tartjuk az étkészleteket, használati tárgyakat, hanem polcon. Ez a módszer nagyon látványos tud lenni, és így még egy egyszerű tányér vagy pohár is dekorációként szolgálhat.

JAPANDI stílusú otthon 5 lépésben

  1. Válj meg a felesleges, “egyszer még jól jöhet” tárgyaktól! Így sokkal szellősebb, tágasabb és rendezettebb lesz otthonod.
  2. Használj alap- és földszíneket! A fehér vagy szürke falszínekkel kiváló alapot teremthetsz, és bármilyen más stílusban megállják a helyüket, így próbálgathatod a különböző lakberendezési stílusokat, meggondolhatod magad.
  3. A JAPANDI stílushoz csak néhány bázisbútor kell, szürke, fehér vagy bézs színben, és a többi bútor is egyszerű, általában világos fa. Hatalmas szekrényeket sem kell beszerezned, az egyszerű polcok sokkal jobban illenek ide.
  4. Használj sok textilt: díszpárnákat, szőnyegeket, plédeket! Jöhetnek a fekete-fehér, etno stílusú, esetleg rojtos textilek, de a szürke vagy nude árnyalat is jó választás. Fontos, hogy itt is minimalizáljuk a színes mintákat, élénk színeket.
  5. Az utolsó simításokat pár dekorációs elemmel végezheted el. Használhatsz antik edényeket, könyveket, minimalista, akár kopottas vázákat. Egy kis pampafűvel hatalmasat dobhatsz rajta. Ha pedig a zöld növények mellett döntesz, azokhoz is terracotta cserepet haszálj!

A tökéletes home office

Mostanában sok cikk készült arról, hogy milyen a tökéletes home office, mi is írtunk már ebben a témában. Az ideális berendezés a munkához kellemes légkört teremt, segít a koncentrációban, mégsem vonja el a figyelmet. Az üde és minimalista JAPANDI stílus tökéletes választás, ha tanulósarkot vagy home office-t szeretnénk berendezni. A színvilága nyugtató hatású, a növények egy kis frissességet visznek a légkörbe, kis mennyiségben pedig egy-két élénkebb szín, mint a sárga vagy a zöld egyes árnyalatai, segítenek a kreatív gondolatok megszületésénél. A JAPANDI letisztult, rendezett, harmonikus környezetében semmi nem fogja elvonni a figyelmed, és még a munka is élvezetesebb lesz.

Korábbi cikkünk a skandináv stílusról itt olvasható:

Lakberendezési stílusok – Skandináv stílus

Képek forrása: Butopêa, Pinterest


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük