fbpx

Babaszoba dekoráció

Interjúk, Otthon berendezése
babaszoba dekoráció

Múlt heti cikkünkben már volt szó a babaszobák berendezéséről, rengeteg hasznos és praktikus szempontot összeszedtünk. Ezen a héten pedig a babaszoba dekoráció témakörét szeretnénk körbejárni, ismét Koch-Babics Évivel (@babymountain.himalaya), Simonné Kuli Évával és Simon Eszterrel (@dream__decor) és Tihanyi Bernadettel (@dreamworlddesign.hu). Mivel ők maguk is babaszoba dekorációk készítésével foglalkoznak, érdemes inspirációt meríteni tanácsaikból és alkotásaikból egyaránt.

A szoba témája

A dekoráció nagyon fontos eleme minden otthonnak és szobának. Ez fokozottan igaz a gyerekszobákra, ami nem csupán a gyerekek élettere, hanem a kis fantáziaviláguk. Az a hely, ahol a legtöbbet játszanak. Fontos, hogy ez a hely ne egy kopár falú, komor helyiség legyen, hanem egy varázslatos kuckó, kreatívan, de ízlésesen berendezve.

Ha egy gyerekszobának van külön témája, valóban sokkal inkább egyben van az egész. Ebben a harmóniában pedig a gyermek is otthon és biztonságban érzi magát. Ha pedig valóban az ő személyiségét formálja, akkor sokkal inkább önmaga lehet. Lehet a téma a kedvenc állat, kedvenc sport, akár egy különleges helyszín. Gondoljunk csak bele, kislányunk akár egész nap saját kastélyának tündöklő hercegnője lehet. Kisfiunk pedig a világűr bátor felfedezője lehet – nyugodtan elengedhetjük a fantáziánkat. Egy ilyen szoba berendezésében pedig a gyerekek is nagyon szívesen részt fognak venni.

Babaszoba bútorok

A gyerekeknek készített bútorokban általában sokkal több fantázia van, mint egy átlagos ágyban, szekrényben. Egy-egy színes vagy különleges formájú bútordarabbal vihetünk egy kis játékosságot a berendezésbe. Az egyre inkább népszerű “házikóágy” például sok kisgyerek álma. Egy ilyen ággyal saját kis birodalma lesz a gyerkőcöknek, mintha nekik is lenne egy saját házuk. Még az olyan hétköznapi berendezési tárgyakat is, mint mondjuk egy szék, érdemes újragondolni, ha gyerekszobát rendezünk be. Egy unikornis alakú puff vagy egy bárány alakú ülőke kinek ne dobná fel a napját?

Népszerű babaszoba dekoráció

A babaszoba témájának megteremtéséhez nagyon gyakran használnak tapétákat, falmatricákat. A falmatricák valóban a legegyszerűbb módjai egy teljesen más hangulat megteremtésének, ráadásul a leggyorsabb is, ezért kedvelik nagyon. További nagyon népszerű babaszoba dekoráció még az álomfogó, a makramé, a baldachinos kuckó és az állatok bármilyen formában. Az álomfogóknak és makraméknak van egy különleges bája, és ezek általában természetes anyagokból készülnek, ami nagyon jól mutat a letisztultan berendezett szobákban. A baldachinos kuckó, a kis sátor a gyerekszoba sarkában az esti meseolvasástól kezdve a bunkerépítésig minden gyermeki mulatság tökéletes helyszíne lehet.

Hasznos babaszoba dekoráció

Ha azt gondolod, ez túl nagy felhajtás, és nem szeretnél ennyit foglalkozni a dekorációval, haszontalannak tartod, akkor se mondj le teljesen róla! Inkább kombináld az esztétikumot és a funkcionalitást. Válassz olyan dekorációkat, amelyek nem csak díszítő szerepet töltenek be. Egy a falra feltett hatalmas papírgurigával vagy mosható fallal a gyerek szabadon rajzolgathat a falra, díszítgetheti saját szobáját. Rengeteg inspirációt gyűjthetsz a neten olyan faldekorációkról is, amelyek hasonló funkciót töltenek be, mint az a plüsskocka, aminek az egyik oldalán a kisgyerek megtanulhat egy zárat kinyitni, a cipzárt vagy a cipőfűzőt használni. Így a faldekoráció már egyből egy ügyességfejlesztő játék is.

BabyMountain

A BabyMountain (@babymountain.himalaya, babymountain.hu) Sóhegyecskék készítésével foglalkozik, melyek nem egyszerűen szép dekorációk, de rengeteg jótékony hatásuk van az egészségre. Segítik a babákat, gyermekeket a nyugodt alvásban, segítenek átvészelni a nyűgös időszakokat, a fogzást és a pocakfájást, felgyorsítják a gyógyulás folyamatát felsőlégúti megbetegedésekben. Használható felmelegítve is zúzódásra, rándulásra, ficamra vagy fülfájásra. De a felnőtteknek is sokat segíthetnek a Sóhegyecskék: például enyhítik a menstruációs görcsöket, és a kismamáknak egy természetes gyógymód lehet meghűléses, felsőlégúti panaszokra, a korlátozott gyógyszerszedés idején.

A Sóhegyecskék kedves, letisztult és praktikus, a mai babaszoba trendekbe abszolút beilleszthető formájával pedig szerettem volna még közelebb hozni a népi gyógyászatból már jól ismert sóterápia gyógyító erejét az anyukákhoz, a babákhoz, az egész családhoz.

A BabyMountain megálmodója Koch-Babics Évi. Már a főiskolán is tanult a sóterápia jótékony hatásáról, ám egészen más volt ezt kislányánál is megtapasztalni. Egy makacs náthát egy ajándékba kapott sópárnával sikerült legyőzniük, Évi ekkor úgy döntött, mindenkivel szeretné megismertetni a meleg ásványi só erejét. Azóta is Évi kislánya a márka legnagyobb inspirációja:

A kezdetek óta a legfőbb múzsám a kislányom, Rózi, és a vele töltött mindennapok. Ő a mi kis “Kreatív Igazgatónk”! Mindig figyelem, mi érdekli, mivel játszik, mik azok a témák, amik rabul ejtik. Ezeket a Sóhegyecskék designjában mind-mind megpróbálom megjeleníteni.

Dream decor

A Dream decor (@dream__decor, littledog.hu) egy anya-lánya projekt – Simonné Kuli Éva és Simon Eszter együtt fogtak bele az alkotásba, és alapították meg a vállalkozást. Éva mesélt nekünk a munkájáról és szenvedélyéről:

Imádom a gyerekeket, és mindent, ami velük kapcsolatos. Tanítónő szerettem volna lenni. Sajnos az élet másfelé sodort, de a sors azért mindig figyel azokra az érzelmekre, amik bennünk vannak, amik meghatározzák egyéniségünket. Így kaptam egy új lehetőséget, egy újrakezdést majd’ 50 évesen, és így azzal foglalkozhatom nap mint nap, amit szeretek. Alkothatok, és mindezt babáknak és gyerekeknek tehetem.

Nagy gondot fordít minden egyes alkotására, amelyeket egytől egyig ő maga készít el. A legizgalmasabb számára, mikor új terméket készíthet, és tökéletesítheti a szabásmintát. A termékeknél a legfőbb szempont, hogy a felhasznált anyagok egyáltalán ne legyenek károsak az egészségre, ami különösen fontos, ha a termékek kibabáknak, gyerekeknek készülnek.

Igyekszem úgy alakítani a palettát, hogy a babaszoba harmonikusan berendezhető legyen termékeimmel. Minden babaszoba más és más. Amelyben fal színe, a tapéta, vagy a most divatos falmatrica kap hangsúlyosabb szerepet, ott az egyszerűbb, letisztult textilek kapnak helyet, ahol pedig inkább a kiegészítőkkel teremtik meg a babaszoba hangulatát, ott a mintás textilek kapnak kiemelkedő szerepet.

Mostanában az egyik legnépszerűbb minta a szivárvány, de a klasszikusok, mint a csillagos vagy a pöttyös is folyamatosan keresettek, és könnyen beilleszthetők bármilyen designba.

DreamWorld design

Amikor megszületett a kislányom, a kisfiam nagyon nehezen akart elaludni az új szobájában, és akkor készítettem neki az első álomfogót mondván: “Ezt anya készítette neki, és majd megvédi őt a rossz álmoktól”.

Nagyon megszerette, mindig ott volt a kis ágyacskája fölött még egy kis hangulatfényt is szereltem bele, ami világított neki a sötétben, és maximálisan működött a dolog, sokkal könnyebben ment az altatás esténként, nem ébredt fel éjszaka! Aztán arra gondoltam, hogy hátha másoknak is segítene ez a megoldás. Nem azért mert hiszek az álomfogók varázserejében, hanem mert ez a kis mese, ami köré íródik megnyugtatja a gyereket.

meséli Tihanyi Bernadett.

Így kezdődött a DreamWorld design (@dreamworlddesign.hu) története. Bernadett életének mindig is szerves része volt a kreativitás és a művészet: művészeti iskolába járt, esküvőket díszített, kirakatokat rendezett, és sorozatszereplőként is kipróbálta magát.

Szeret pasztellszínekkel, természetes és földszínekkel dolgozni. A dekorációk alapanyagainál és csomagolásánál is ügyel a természetességre, igyekszik újrahasznosított anyagokat és fonalat használni. Most már több mint egy éve a hobbija a munkája, és egyben egyfajta meditáció is a hétköznapokban.

Köszönettel tartozom mindenkinek, aki velem volt ebben az egy évben, főként a családomnak, akiktől a legtöbb támogatást kapom nap mint nap de az alkotó társaknak is akik nagyon sokat biztattak ,bátorítottak ezalatt az egy év alatt! 

Múlt heti cikkünk a babaszobák berendezéséről itt olvasható!

A alkotók elérhetőségei:

BabyMountain – Instagram, weboldal

Dream decor – Instagram, weboldal

DreamWorld – Instagram

Képek forrása: Pinterest


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük