fbpx

Interjú Hegedűs Mártival, aki kreatív ötletek révén teremti újra, és újra otthonát!

Interjúk
Hegedűs Márti interjú - kreatív ötletek

Hiszünk abban, hogy a kreativitás és az ötletesség mindannyiunkban megvan, csak felszínre kell hozni azt! Pontosan ezért döntöttünk úgy, hogy inspirációképp bemutatjuk nektek a mai magyar otthonteremtés legkreatívabb szereplőit! Második interjúnkban Hegedűs Mártit kérdeztük arról, hogy mi inspirálja őt a kreatív ötletek megvalósításában. 

Kreatív ötletek minden nap, Mártinál: 

Hegedűs Mártival (@skandimart) meglehetősen modern, 21. századi módon ismerkedtünk meg: az Instagramon! Kifejezetten szeretjük azokat a kreatív ötletek megvalósításán dolgozókat, akik DIY ötletekkel rukkolnak elő, manapság! Hiszen napjainkban már annyi mindenki készít ilyen jellegű blogbejegyzéseket, videókat, fotókat, hogy igencsak nehéz olyan alkotásokat létrehozni, mellyel ki tud az ember tűnni! Vannak azonban még olyan alkotók, akik tudnak DIY projektjeikkel újat mutatni, és akiket érdemes bekövetned, ha te is szeretnél „kreatívkodni” otthon – Márti például ilyen, ezért is szeretnénk bemutatni nektek!

Legény Zsófi: Az Instagramon ismerkedtünk meg, és nagyon tetszenek nekünk a DIY projektjeid, viszont rólad nem sokat tudunk még. Bemutatkozol egy picit?

Hegedűs Márti: Magamról azt osztanám meg, hogy tanítónőként dolgozom egy budapesti általános iskolában. A mai iskolai körülmények közt ez azt jelenti, hogy egy 32 fős gyerekseregnek tanítok matekot, tesit, etikát, és természetesen technikát is, azaz a tudásvágyukat próbálom ébresztgetni, ez az elsődleges célom! Nagyon élvezem, és szeretem a munkámat, mert úgy érzem, hogy sok-sok szeretetet adunk kölcsönösen egymásnak a gyerekekkel, ami rendkívül inspiráló és lelkesítő!

Bár a kreativitásom kiélésének a munkám is teret enged, de emellé bekapcsolódott a lakásszépítés is, ami picit talán az utóbbi időben hangsúlyosabbá vált. A kreativitás mindig is része volt az életemnek, sőt, nem csak az enyémnek, hanem családoménak is: anyukám szintén tanítónő volt (talán tőle származik a pálya iránti szenvedélyem), apukám szép írásával tengersokat dekorálta az anyukám termét, a fiú ikertesómnak már a házakhoz is szervesen kapcsolódik a kreatív érdeklődése: építészmérnökként dombházakat, öko-autókat tervez. Két kisebb testvérünk is szereti a kreatív elfoglaltságokat: húgom például gyönyörűen fest! Az öcsém pedig hozzám hasonlóan imádja a házát alakítgatni, szépítgetni.

L.Zs.: Az én anyukám is tanítónő, és ha valamit leszűrtem ennek a hivatásnak kapcsán, hogy bár megvan a maga szépsége, de azért nagyon időigényes, és felelősségteljes munka – ez alatt azt értem, hogy tanítás után sem mindig ér véget a munka, hiszen még készülni kell a következő napra. Hogyan tudsz emellett időt szakítani ezekre a kreatív ötletek, projektek megvalósítására?

H.M.: Igen,ez így van,én is sokszor viszem haza a sulis problémákat, talán épp ezért lett fontos a kikapcs gomb megnyomása, vele együtt az újratöltős gomb megnyomása a másféle tevékenységekkel… Igyekszem biztosítani magamnak a minőségi „én időt” az alkotásra – logisztikában mindig is jó voltam, talán ezért tudom megvalósítani, hogy legyen ezekre is időm. Többnyire hétvégén szoktam felkészülni az egész hétre, azaz ilyenkor javítok dolgozatokat, és készülök fel az óráimra, játékokat vadászok, stb. Így hét közben suli előtt, után van lehetőségem beiktatni az „én időt” – ha valamilyen okból az egyik héten több teendőm van, akkor hétvégén adok magamnak egy kicsit több időt a pihenésre.

Ennek pozitív hatásai is vannak: a pihenéssel töltött idő visszahat a környezetemre is, így minden szempontból megérte átalakítani egy kicsit az időbeosztásomat, és a prioritások közé emelni a pihenőidőt!

L.Zs.: Az otthonszépítés tehát elsősorban hobbiként van jelen az életedben?

H.M.: Ez színtiszta hobbi, de az eddigi hobbijaim közül ez tart a leghosszabb ideje -idén hat éve, hogy elkezdtem ezzel foglalkozni.

L.Zs.: Honnan jött ez a terület – mindig is érdekelt a lakberendezés, otthondekorálás, vagy inkább kialakult az évek során?

H.M.: Kezdetben volt a varrás, mint hobbi. Még a főiskolán végeztem el egy szabás-varrás tanfolyamot, ahol ugyan varrógépet nem is láttunk, ám az irányt kijelölte számomra. Otthon volt anyukámnak varrógépe, és azon varrtam meg az első saját blúzomat, amit imádtam! Aztán volt egy pulcsikötős időszakom. Ez után jött a lakberendezés, ugyanis hat évvel ezelőtt el akartuk adni a házunkat, ami végül nem sikerült. Viszont ez elindította bennem az, hogy kezdtem azon gondolkodni, hogy ha már így alakult, akkor hogyan lehetne harmonikusabbá tenni az otthonunkat? Végül az elképzeléseimet tettek is követték.

Bár nem úgy kell ezt elképzelni, hogy amikor az egyik hobbi véget ért, akkor jött a másik: hol egymásba folytak, hol párhuzamosan voltak – vannak jelen az életemben.

L.Zs.: Nekünk nagyon tetszik a munkáidban az, hogy keverednek bennük a különféle trendek – ennek ellenére mégis harmonikusan szövődnek egymásba a különböző stílusok! Te hogyan határoznád meg a stílusodat?

H.M.: Igazából ez folyamatosan változik, fejlődik. Valamilyen szinten természetesen hatással vannak rám az aktuális trendek, például engem is elkapott pár éve, kezdetben a vintage hullám, és akkor ez volt a legmeghatározóbb az otthonunkban. Bármilyen stílust is követtem, követek, mindig is jellemző volt rám, hogy nagyon tudok lelkesedni. Akkoriban a bútoraim nagy részét, és sok kisebb fa tárgyat is átfestettem kopottas hatásúra, használtam sok csipkét, szőtt, fonott dolgot, jóformán vadásztam a vintage stílusú kiegészítőkre.

Aztán ugyan ilyen lendülettel rántott be a bohém hullám, melyben még most is benne vagyok. Imádom nézegetni a magazinokban a kissé rendetlen, túlzsúfolt, nagyon színes szobabelsőket, de annak ellenére, hogy tetszenek ezek, én inkább a “white bohém” képviselője vagyok. Szeretem a saját életteremben a minimalizmust, a letisztultságot, a finom formákat. Ezért is választottam a nude és a fehér színeket az álomfogókhoz, raffiadekorjaimhoz. De ahogy mondod is, nem színtiszta bohém az enyém: keverve van például egy kis skandinávval, amit újabban nagyon megszerettem, mert sok fehér van benne, rengeteg természetes fény, és anyag. Ami nagyon szimpatikus!

És akkor ehhez jönnek hozzá a növényeim: gyors fejszámolást végeztem magamban, megközelítőleg 60 kisebb-nagyobb szobanövényem van otthon. Bár azért ez eloszlik egy két szintes lakásban. Tulajdonképpen ők adnak lelket az egész otthonba, a letisztult, nude-fehér színek közé vegyül ez az Urban Jungle-es, organikus lakberendezési stílus, mely a növények mellett kiegészül természetes fa bútorokkal is, például kisasztalokkal, melyeknek egy részét félig-meddig szintén én csináltam, vagy fém térelválasztó panelekkel, melyekkel élőfalat tudok létrehozni.

Egyre fontosabb mostanában számomra, hogy összhangban legyen a szépség, a funkció, és a fenntarthatóság (újrahasznosított anyagok, kézművesség, a zöld növények). Elég sűrűn rendezek át kisebb tereket itthon, mert vagy megunom az aktuális dizájnt, vagy egy-egy megalkotott darab újabb lavinát vonz, és további alkotásra ösztönöz… Mámoros érzés leülni úgy, hogy összhatásában tetszik az, amit látok, és ráadásul benne van az én munkám, energiám, időm, kitartásom, lelkesedésem… ha még ez másokat is inspirál, az a bónusz!

Bár tényleg “sokszínű” az otthonom olyan tekintetben, hogy számos stílus közül szemezgettem, de ha a képeket megnézi valaki, azt látja, hogy teljes az összhang, és a harmónia, mi több, letisztult, és minimalista az összkép. Ez azért is lehet, mert összefogják ezeket a stílusokat a monokróm stílusjegyek. Én ezzel a változatossággal küszöböltem ki, hogy egysíkú, és rideg legyen a monokróm otthonom – szerintem sikerült.

L.Zs.: Magadtól találsz ki dolgokat, vagy inspirációt gyűjtesz, mielőtt alkotni kezdesz?

H.M.: Szerintem szükséges és fontos is az inspirációgyűjtés a kreatív ötletek megvalósításához! Sok-sok impulzus ér a természetben, ilyen egyszerű dolgokból nyerek inspirációt, mint az ég-, vagy a növények színei, a természetes formák. Megihlet a hóesés, vagy az eső látványa, hangulata. De ugyan így inspirálóan hatnak rám kulturális programok, mint a színház, a mozi, egy jó regény, vagy épp egy kiállítás. De még egy családi-, baráti összejövetel is tud inspirálni!
Lakberendezési magazinokat bújok, és eljárok különféle barkácsboltokba, lakásdekorációs üzletekbe. És persze sokat használom a modern technika rejtette lehetőségeket is: az Instagramot, a Pinterestet, sokat olvasgatok magyar, és külföldi blogokat.

L.Zs.: Csak hogy egy picit gyakorlatibb szempontból is lássam, hogy hogyan zajlik az alkotás folyamata: van még olyan terület a lakásodban, amit mindenképp át szeretnél alakítani? Mesélsz róla egy picit, hogy hogyan tervezed, milyen kreatív ötletek otthonodba való beültetésén gondolkodsz?

H.M.: Rengeteg dolog van még, amit át akarok alakítani! Nagy a ház, és sok a dolog… például az előszobaprojekten gondolkodom jelenleg, épp inspirációgyűjtésben vagyok! Szeretnék készíteni az egyik falra egy nagy strukturált, színes kreációt. Ugyan ebben gondolkodom majd a lépcsőház felújításánál is, csak ott a fekete-fehér monokróm uralma lenne domináns, mint a lakás többi részén.
De tényleg rengeteg dolog lenne még: függönyök varrása, falak, parketták újrafestése, a terasz felújítása, berendezése. Igazából eljutottam arra a pontra, hogy élvezem az alkotás folyamatát, és egyáltalán nem hajszolom a végeredményt! Persze van, hogy valami nem úgy sikerül, mint ahogy megálmodtam, de ez sem probléma, mert sokat tanulok alkotás közben, és persze fel is töltődöm!

L.Zs.: Az utolsó kérdésem pedig az lenne, hogy a jövőben szeretnél-e esetleg másoknak is segíteni a kreatív ötletek kitalálsában, megvalósításában?

H.M.: Jelenleg a lakberendező mániámat kizárólag itthon élem ki, itthon kerülnek elhelyezésre a tárgyak, bár van, amit elajándékozok. Igazából el tudnám képzelni magamat mások háza táján is! Szívesen segítenék másoknak akár a két kezemmel, vagy akár csak az ötleteimmel is!

L.Zs.: Köszönjük, hogy válaszoltál a kérdéseinkre! 

További kreatív ötletek, és DIY projektek találhatók Márti Instagram oldalán, a Skandimart-on, kövessétek be, ha naponta szeretnétek inspirációhoz jutni! –> https://www.instagram.com/skandimart/

A KREATÍV OTTHONTEREMTŐK INTERJÚSOROZAT

  1. Interjú Pesti Gabóval, a kreatív lakberendezővel!
  2. Interjú Hegedűs Mártival, aki folyamatos kreatív ötletek révén teremti újra otthonát!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.