0
0
0

Az íróasztal sokat elárul tulajdonosának személyiségéről

Ha túlzottan leegyszerűsítve szemléljük a dolgokat, kétfajta embertípus létezik: az egyik, aki precíz rendet tart az asztalán, a másik akiknek az asztala inkább egy háborús övezetre hasonlít.

Rend a lelke mindennek

A rendszerető ember asztalán található tárgyak párhuzamosan, vagy derékszögben állnak, szigorú szabályok szerint. Az eszközök a használat után pontosan arra a helyre kerülnek vissza, ahonnan elvette azokat. Az íróasztal lapja tiszta, nincs rajta kávéfolt, vagy az ebéd maradéka. Nem találunk papírgalacsinokat szétszórva, vagy engedetlen papírhalmokat, amelyek szanaszét hevernének. Az ilyen ember precíz, munkájára igényes, odafigyel a részletekre. Szabálykövető, szereti a rendet maga körül és élvezettel tölti el a dolgok rendszerbe foglalása. Nagy hadvezérek, politikusok, mint pl. Churchill vagy George Washington rendelkeztek a klasszikus íróasztallal, amelyen mindig kifogástalan rend uralkodott.

A zseni átlát a káoszon

A másik személyiségtípus asztala ennek teljesen az ellenkezőjét mutatja. Hegyekben állnak a hivatalos iratok látszólagos rendszer nélkül a konzolasztalon, az íróeszközök jobbra-balra dőlnek a tartójukban. Ha fiókos írósztallal rendelkezik tulajdonosa a fiókok kihúzva ásítoznak, feltárva tartalmukat. Találkozhatunk a túlóra miatt rendelt pizza dobozával (rosszabb esetben még akad egy kis maradék is benne), az irodai telefon zsinórja pedig leginkább egy dzsungelből elszabadult óriáskígyóként tekeredik körbe-körbe. Az avatatlan szemeknek ez maga a merő káosz és anarchia. A beavatottak viszont tudják: a rendezetlen felszín igenis szigorú szabályokon alapszik, amit csak kevesen képesek átlátni. A hozzá tartozó személyiségjegyek pedig lehetnek a kreativitás, az új utak keresésére (és felfedezésére) való hajlandóság. A zsenialitás mindig egy kicsit az őrület határán mozog, földi dolgokkal nem foglalkozik. Úgy mondják, a rendrakás csak a kisemberek mániája – a zseni átlát a káoszon. A legjobb példa erre Albert Einstein íróasztala, ami inkább hasonlított egy tornádó sújtotta övezetre, mintsem egy tudós munkaállomására.

Azért, mert nem tartod rendbe a sminkasztalodat, még lehetsz gyönyörű

hölgyek sminkasztalával hasonló lehet a helyzet. Ott, ahol szanaszét gurulnak a körömlakkok és a rúzsok, a sminktükör arckrémmel van összekenve és a fésűk annyi felé állnak, ahány fog van rajtuk – nos, ott jó eséllyel egy nem kifejezetten rendszerető háziasszonnyal van dolgunk. Azaz a rendet szeretheti, csak a rendrakás nem biztos hogy az erőssége. A különféle kencék elhelyezkedése az aznapi jósláshoz nyújt segítséget vérbeli boszorkányok számára. De ne legyünk első pillantásra túl szigorúak: lehet hogy csak a reggeli rohanás miatt alakult ki a zűrzavar a fésülködő asztal környékén, és alapjában véve egy rendszerető hölggyel van dolgunk.