fbpx

Hétvégi faház, nyugodt kikapcsolódás

Otthon berendezése
hétvégi faház

Az erdő közepén egy kis faháznál nincs romantikusabb és idillibb menedékhely a rohanó hétköznapokból. Egyre többen választják a hétvégi faház nyújtotta kényelmet, ha szabad idejükben igazán ki szeretnének kapcsolódni, visszavonulva a természetbe. Ha pedig nem csak egyszerű lakó- vagy pihenőhely a kisház számunkra, hanem a saját projektünk, két kezünk és a kreativitásunk munkája, akkor még különlegesebb lesz ez a kuckó. Ha korábban még nem kaptál kedved egy ilyen erdei kisházhoz, vagy már eldöntötted, hogy szeretnél, csak nem is tudod, hogy hol kezd, akkor tarts velünk!

Ékszerdoboz az erdőben

A hétvégi faházak általában elég kicsik, de annál nagyobb mozgásterünk van a tervezésnél. Egy kisebb épületen, sokkal könnyebb és gazdaságosabb megvalósítani különleges építészeti megoldásokat, különleges tetőszerkezetet, teraszt. Rengeteg inspirációt gyűjthetünk neten, hiszen mostanában nagy divat az influencerek körében az erdei kuckók kialakítása. Ha megnéznétek pár magyar projektet is, látogassatok el Juditu (blogjuditu, Faház a dombtetőn) vagy Horváth Gréta (@horvath_greta_official, A kis kék ház) oldalára.

A faanyag ára mostanában nem a legkedvezőbb, de ha sikerül olyan helyen házat vagy telket vásárolni, ahol olcsó faanyag hozzáférhető, akkor jobban járunk. A fától nagyon barátságos lesz a házikónk külseje, otthonos és meleg külsőt kölcsönöz neki. Ha modernebb faházat szeretnénk, akkor ezt kiegészíthetjük üveggel vagy fémmel. De általában azok, akik hétvégi faház építésébe fognak, inkább a természetes és hagyományos fánál maradnak.

Nyeregtetős hétvégi faházak

A leglátványosabb és leginkább mesébe illő faházat nyeregtetős megoldással kaphatjuk. Ezzel lesz meg igazán az a kis erdei kunyhó feeling. Persze ezen a kategórián belül is számos lehetőségünk van. Sokat számít például, hogy milyen lesz a tető meredeksége. Ha kevésbé meredek tetőt építtetünk, akkor jobban ki tudjuk használni a helyet. A meredekebb tető, például olyan, ami már a földtől indul, sokkal egyedibb külsőt eredményez. A hétvégi faházak esetében nem szokott elsődleges szempont lenni a hely maximális kihasználása. Nem kell sok dolgot tárolnunk, általában csak pihenni járnak le az emberek. Így aztán kipróbálhatunk olyan megoldásokat, amiket eddig praktikussági szempontból nem tettünk. Például ezt a meredek tetőtípust, így a felső szinten olyan lesz, mintha a padláson alhatnánk, aminek különleges hangulata van. De persze a két megoldást, a meredek és kevésbé döntött tetőt kombinálhatjuk is, az aszimmetrikus tető egy kisebb házon nagyon jól tud mutatni.

Lapos tetős hétvégi faházak

Ha nem a nyeregtetőt, hanem a lapos tetőt választjuk végül, akkor ugyan kevésbé látványos és hagyományos a végeredmény, azonban sokat spórolhatunk. Sokan azért vásárolnak faházat vidéken, mert szeretnének elvonulni kicsit mindentől, ami modern. Nos, ebben az esetben a lapos tető nem biztos, hogy jó döntés. De aki kifejezetten szereti ezt a stílust, az ebből is ki tudja hozni a maximumot, még egy faház esetében is. A helyet is sokkal inkább ki lehet használni, és a bútorvásárlásnál sem kell küzdenünk a döntött falakkal.

Hétvégi faház a 4 évszakra

A fának mint építőanyagnak rengeteg előnye van, amellett, hogy nagyon rusztikus és romantikus külsőt kölcsönöz. Jól hőszigetel, így később jelentős összeget spórolhatunk a fűtésen. Illetve a zajt is elnyeli, így még inkább meglesz az az elszigetelt, mindentől távol érzés. Mivel nem az álladó lakhelyünkről van szó, több időt pedig általában csak nyáron töltünk itt, érdemes lehet minél több a környezetet kímélő, gazdaságos és energiatakarékos megoldást kipróbálnunk. Ehhez persze kell egy jó tervezés. A hétvégi faház tényleg különleges, ha a saját munkánk, de a tervezést tényleg megéri profikra bízni. Olyan szakértőt keressünk, aki tud tanácsot adni, hogy hogyan lehet energiatakarékosan fűteni, vízzel ellátni egy ilyen hétvégi pihenőhelyet.

Mit ne hagyj ki?

A berendezésnél komoly fejtörést okozhat, hogy mi az, amit nem tudunk nélkülözni, de közben pedig próbálunk minél okosabban vásárolni, illetve megtartani azt az egyszerű, kicsit nomád életérzést.

  1. Úgy érdemes csoportosítani a költségvetésünket, hogy a közös térre szánjunk a legtöbbet. Amikor lejutunk egy-egy hétvégén pihenni, akkor nem arról fog szólni, hogy milyen gourmet különlegességet ehetünk, vagy milyen plusz kényelmi funkciók vannak a hálóban vagy fürdőben. Ha okosan kell beosztani a házra szánt pénzt, akkor mindenképpen a közös tér legyen jól berendezett és kellemes, a többi helyiség pedig nem baj, ha kicsit minimalistább.
  2. Ha minden évszakban szeretnénk használni a faházat, akkor érdemes beépítteteni egy kandallót. Egy kisebb házat önmagában a kandalló is teljesen fel tud fűteni. Nem is beszélve arról, hogy milyen hangulatos a lobogó tűz és a fa pattogása, vagy egy meleg kakaó a kandalló mellett.
  3. Ha már a természetbe való visszavonulásról van szó, akkor ne feledkezzünk meg a kertről sem. A legegyszerűbb faházat is teljesen fel tudja dobni kívülről a kert, színes virágokkal, bokrokkal és persze a kihagyhatatlan hintaággyal.
  4. A zsalu sokunk szerelme, de elég tájidegen tud lenni egy kertvárosban, pláne egy belvárosi lakásban. De egy vidéki faházon istenien mutatnak a zsaluk, legyen akár fa, fehér vagy valami merészebb szín.
  5. Ha az idő nem engedi, hogy a környéken kiránduljunk, akkor is rengeteg nyugis kikapcsolódás közül választhatunk. Szerezzünk be pár könyvespolcot, vigyünk le a házba pár könyvet, társast vagy puzzle-t, és biztosan nem fogunk unatkozni.
  6. A közös térbe mindenképp érdemes beszerezni egy-két hintaszéket vagy függőfotelt a hangulat kedvéért.
  7. Mivel alapvetően az ilyen hétvégi házakba nem szoktak sok szekrényt vagy tárolót beépíteni, válasszunk olyan bútorokat, puffot, kanapét vagy kisasztalt, amiben tárolhatunk is.
  8. Ami a világítást illeti, mindenképp meleg fényű izzókat vásároljunk, ez sokkal inkább illik egy faházhoz, és kereshetünk pár régies stílusú lámpát is egy-egy sarokba vagy kisasztalra.
  9. A konyhába is úgy vásároljunk, hogy ne üssön el teljesen a faház hangulatától. A fehér porcelán étkészletet hagyjuk meg otthonra, és itt pedig próbáljunk ki valami mintásabb, vidámabb stílust, akár helyi keramikusokat támogatva.

Hogyan lesz őszies a hétvégi faház hangulata?

Végül jöjjön néhány tipp, hogyan lehet a nyaralóból őszi kuckó! Az ősszel a hideg és esős napok is beköszöntenek, így érdemes úgy átalakítani a faházat, hogy az egész napot kényelmesen el tudjuk bent is tölteni. A hideg miatt érdemes minél kispárnát, plédet, kisszőnyeget beszerezni. Ezek nem csak fizikailag melegítenek, hanem sokkal melegebb érzés egy ilyen puha dolgokkal teli szobában lenni, és az őszi kuckózáshoz is elengedhetetlen. Válasszunk föld színeket, barnát, bézst, szürkét egy kis terrakottával feldobva. Kereshetünk kifejezetten őszi dekorációkat is, ezek általában elég jól bele is illenek egy erdei faházba.

Korábbi cikkek kapcsolódó témában:

Őszi díszek az erdei faház hangulatért

Pici szoba praktikus berendezése

Kis lakás berendezése

Kuckózós sarok az év minden napjára!


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük