fbpx

Fali dekoráció ötletek

Otthon berendezése

Néha komoly fejtörést okoz, hogy miután berendeztük a szobát, mégis mi az, ami hiányzik. Nem elég csak a bútorokra, lakástextilekre és kiegészítőkre gondolnunk. A fali dekoráció viszont teljessé teheti a képet. A szoba hangulatát nagyban meghatározza, hogy mit kezdünk az üres falfelületekkel. Rengeteg lehetőségünk van, és a legjobb az egészben, hogy a szoba többi tartozékához képest a fali dekoráció viszonylag olcsó. Így, ha később szeretnénk egy kis változást, a fal díszítését mindig könnyedén alakíthatjuk, ezzel megváltoztatva az egész helyiség összképét.

A legegyszerűbb fali dekoráció

Ha a falat kell egy kicsit feldobnunk, nincs is egyszerűbb megoldás, mint néhány szöget ütni a falba, és felrakni pár képet. Attól, hogy ez az ötlet hétköznapi és nem is túl körülményes, nem kell alábecsülnünk. Ha saját képeket választunk a keretekbe, akkor elrontani már nem tudjuk. Mindig öröm lesz hazamenni, és ránézni ezekre a személyes emlékekre, és a vendégek is mindig elidőzhetnek a fotókat nézve. Kétségtelenül ez a legszemélyesebb, ezáltal a legotthonosabb fali dekoráció is. Persze érdemes nem azonos méretű kereteket felpakolni egymás mellé egy sorba, hanem játszani a kompozícióval. Ha nincsenek előhívatva a családi képek, vagy szeretnénk meggyőződni róla, hogy a színvilág és a képek hangulata passzoljon a lakáséhoz, akkor választhatunk kész faliképeket is.

Művészeti alkotások

Sokan úgy vannak vele, hogy nem szeretnének vászonképet az otthonukba, nehogy túlságosan múzeumi hangulata legyen a végeredménynek. Pedig a festmény az egyik legizgalmasabb fali dekoráció. Igaz, hogy komolyabb, mint ha családi képeket akasztanánk a helyére. Nem is illik feltétlen minden nappaliba, de persze ez a festmény hangulatától is függ. Választhatunk például egy modernebb, absztrakt festményt, és máris egy izgalmas enteriőrt kapunk egy fekete-fehér minimalista helyiségből is. Ha pedig nem korlátoznánk magunk egy stílussal, választhatunk képet hangulat alapján is. Például egy számunkra kedves nyaralás során kereshetünk helyi művészt, aki az ottani tájat örökíti meg.

Fali dekoráció a tér tágításához

A kis helyiségek praktikus berendezéséről szóló cikkünkben már említettük, milyen előnyökkel jár egy fali tükör a kicsi szobákban. Mivel visszatükrözi a szemben lévőket, optikailag olyan mintha megduplázná a teret. Persze ez a hatás annál inkább működik, minél nagyobb felületű tükröt választunk. Úgy tűnhet, hogyha szeretnénk a tükörnek ezt az előnyét kihasználni, akkor kicsit be vagyunk korlátozva. Azonban a tükör stílusát, keretét ugyanúgy igazíthatjuk az otthonunkhoz, mint egy képét vagy tapétáét. Például egy geometrikus arany keret egy art déco stílusú nappaliba, vékony fekete egy modern otthonba vagy letisztult világos fa a skandináv stílushoz.

Dekor tapéták

A dekor tapétákról már készítettünk egy cikket, ahol bemutatjuk, hogy hogyan tudsz a szoba stílusának megfelelőt választani. Kattints ide, ha szívesen elolvasnád! Viszont, ha fali dekoráció a téma, ismét meg kell említenünk a dekor tapétákat. Ez a megoldás nagyobb bevállalás, hiszen nagy felületre választunk egy karakteresebb dekorációt, könnyen melléfoghatunk egy rossz mintával vagy színnel. Mégis érdemes egy alapos végiggondolás után felrakni egy tapétát, mert sokkal karakteresebb lesz tőle még a legegyszerűbb szoba is.

Természetes fali dekoráció

Egy etno stílusú otthonban – bármilyen egyszerű is a színpalettája vagy az anyagok, amiket használ – rengeteg lehetőség van. Ráadásul talán még könnyebb is a dolgunk ezzel a stílussal, hiszen nehezebben lövünk mellé egy utólag kiválasztott kiegészítővel. Természetes fali dekorációból is sok gyönyörű megoldás létezik. A legnépszerűbb talán a makramé vagy a növényfal. De személyes kedvencünk a fonott kosarakból vagy kerámia tálakból készült fali kompozíciók. Írásban kicsit nehéz elmagyarázni, de a képek önmagukért beszélnek.

Hangulatos világítás

Egy kellemes hangulat világítás mindig feldobja a belső teret. Nagyon látványos tud lenni, ha LED füzéreket lógatunk be a falon, a plafontól egészen hosszan. Ez sajnos kevésbé látványos nappal, amikor a fények nem igazán érvényesülnek, viszont egy hálószobában vagy gyerekszobában például nagyon jól működhet. Válasszunk meleg fényű füzéreket, hogy kellemesebb legyen a szemünknek a hangulatvilágítás.

Egyedi fali dekoráció

Mint láttuk, a fali dekoráció segítségével igazán személyre szabhatjuk otthonunk bármely helyiségét. De mi lenne, ha már a fali dekorációt magát is személyre szabnánk? Nem kell ezeket a már bevált ötleteket használnunk, kitalálhatunk valami egyészen újat is. Kapcsolódhat a fali dekor például a hobbinkhoz, kedves emlékünkhöz. Szerelhetünk biciklit a falra vagy evezőt. Vagy, ha valamilyen kézműves kreatívkodás áll hozzánk közelebb, ezen a vonalon is elindulhatunk, és rengeteg látványos inspirációt találhatunk a neten. Úgyhogy adjunk egy esélyt és egy kis időt magunknak, hátha eszünkbe jut valami igazán formabontó fali dekoráció.

Képek forrása: Pinterest, Butopêa


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük