fbpx

Pampafű dekor – Természetes és friss enteriőr trend

Kreatív Ötletek
Pampafű dekor borító

A pozsgás növények, kaktuszok és húsevő növények ideje leáldozott, az új trend a növényvilág egy sokkal szárazabb képviselője: a pampafű. Cikkünkben leírjuk mi mindent kell tudni erről a törékeny és kecses növényről, valamint megmutatjuk hogyan használhatjuk ki a pampafű dekor csodás természetes adottságait a saját lakásunkban is.

Mi is az a pampafű?

A pampafű egy Dél-amerikai fűfajta, mely jellegzetes lágy, festményszerű kontúrjával gyönyörködteti a szemlélőt. A 70-es években is kedvelt beltéri design elem volt, azóta népszerűsége csökkent, a bohém stílusban volt jelen egyedül, a háttérből figyelte a történéseket. Most azonban főnix módjára éled újra a lakásdekor trendjei között, és meg is értjük miért.

Pampafű dekor állóvázában

A dekorként használt kalásznak eredetileg kellemesen természetes törtfehehér/tejeskávé színe volt, de a botanikának és persze a festékeknek köszönhetően mára rózsaszíntől a feketéig minden színben találkozhatunk vele.

Enyhébb rózsaszínes-lilás árnyalatokban és barnás tónusokban elérhető valódi pampafű, azonban, legyünk résen, és ne higyjük el, ha kék, fekete, vagy piros kalászt ígérő magokat árulnak nekünk, ugyanis ezek a színek csak mesterségesen, festéssel érhetők el.

Tippek a pampafű dekor beltéri használatához

A tollszerű pampafű beltéren használva rendelkezik azzal az egyedi képességgel, hogy minden vendéget magához vonz, és nem csak a tekintetüket, hiszen szinte lehetetlen nem hozzáérni, megsimogatni ezt a növényt. Melegséget áraszt és otthonos hangulatot teremt.

Íme néhány tipp, hogy hogyan nyúljunk a pampafűhöz:

  1. Vegyünk/vágjunk hosszú szárú pampafüvet, és tegyük magas padlóvázába. Ha ezt választjuk, szükségtelen kiegészítő növényeket használni, magában a legszebb.

  2. Mixelhetjük is a pampafüvet zöld növényekkel, pálmalevelekkel, az igazi fülledt mediterrán nyári hangulatért.

  3. Rövidebbre vágott szárral asztali vázába is tehetjük a pampafüvet friss virágok körítéseként, ezt akár az ablakba is kitehetjük, hogy mások is gyönyörködhessenek benne.

Mivel egy természetes eredetű termékről van szó, a különböző helyeken kapható pampafüvek különbözhetnek színben, hosszban, és a kalász dússágában is.

Fontos tudnunk azonban, hogy a pampafű sem örökéletű, miután hosszú időn át szolgált, viszonylag gyorsan megválik a kalászt alkotó perjéitől, ezzel bosszúságot okozva.

Élő pampafű dekor a kertben

Akárcsak a gondosan locsolgatott, élő bazsalikom, vagy oregánó növényünkből, a kertben ültetett pampafűből is duplán húzhatunk hasznot. Képzeljük el, hogy a nyár közeledtével levágunk néhány szálat a kertet díszítő növényből, és néhány hét múlva kész is a kiszárított hosszú élettartamú pampafű dekor. Nyáron a homokszínű, vagy tarka, télen a pirosra festett pampafű igazán jó választás lehet.

A pampafű nagy előnye, hogy rendkívül jól tűri a természeti viszontagságokat, meglehetősen igénytelen növény, így még a kertészetben igazán kétbalkezes emberekre is nyugodt szívvel rá lehet bízni a gondozását. A rövidebb szárrésszel együtt levágott, kiszárított kalászok igazán jó asztaldekorációként szolgálnak egy stílusos vázába helyezve, nem igényelnek vizet sem, mégis szinte örökké kitartanak.

Pampafű festése

Igazán gyönyürű természetesnek ható színkavalkádot lehet varázsolni a lakásunkba azzal, ha a pampafű festése mellett döntünk. A legjobb, hogy ez nem épp egy nagy vállalkozás, sőt szinte pillanatok alatt megvan a munka oroszlánrésze.

Dekoratív festés

A festéshez szükséges eszközök, anyagok:

  • Pampafű
  • Bármilyen textil/ruhafesték a kívánt színben
  • Gumikesztyű
  • Mérőedény
  • 1db pet-palack
  • Egy régi vödör

A kívánt erősségű árnyalatnak megfelelően kb. 4-8 evőkanálnyi festéket keverjünk össze egy petpalackban 250ml meleg vízzel, jól rázzuk fel. Ehhez öntsünk még hozzá kb.1 liter meleg vizet, majd öntsük bele az egészet egy vödörbe. A kalászokat óvatosan mártsuk bele a festékes vízbe, hogy a teljes kalász beleérjen a vízbe. 10 perc után óvatosan vegyük ki a kalászokat és száruknál fogva akasszuk ki lecsöpögni és megszáradni őket. Itt türelmesnek kell lennünk, mert 1-2 hét, amíg teljesen kiszáradnak. A folyamatot felgyorsíthatjuk hajszárítóval, de ezt kint végezzük, mert ilyenkor a növény hullik! Miután megszáradtak, kezelhetjük az immáron színes pampafüvünket hajlakkal a hullás elkerülése érdekében.

Képek forrása: Butopêa, Pinterest


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük