fbpx

Így készíts bohó fali dekorációt makramé technikával!

Csináld Magad

A Makramé egy több száz éves arab eredetű csomózási módszer, melyet a legtöbben talán a tevéken láttak. Ezek a vidám távol keleti állatok ugyanis csodás, színes fejkötőket kapnak díszül, melyeken makramé csomók és pompomok díszítenek. Ezek a makramé csomózási technikákkal készült szíjak láthatók a tevék fején, illetve a lelógó, pompomok közt bojtok formájában végződnek. A különleges csomózási, hurkolási technikák adják a makramé különleges stílusát és ennek köszönheti, hogy később eljutott Európába, majd Amerikába is.

Manapság leginkább a barátság karkötőkön köszön vissza ez a csomózási technika, és a lakberendezésből valamelyest kiszorult. Pedig nem kellene, hogy ez így legyen, hiszen újabban egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a különféle kézzel készült holmik, illetve a törzsi kultúra különféle szimbólumai, mint az álomfogók, melyek az indián kultúra szerves részét képezték, és melynek technikai megvalósítása legalább olyan érdekes, mint a mögötte rejlő történet. A makramé technika ráadásul sokkal sokszínűbb, mint gondolnánk, hiszen nem pusztán karkötők,m hanem különféle ruházati cikkek: pénztárcák, ruhák, növény akasztók, abroszok is készülhetnek belőlük. Mi természetesen a lakberendezési cikkekre fókuszáltunk, amikor megalkottuk legújabb DIY ötletünket, a makramé ihlette bohó fali dekorációötletünket!

A makramé technika jól alkalmazható a különféle lakástextilek díszítésében, így például nagyon jól mutat párnákon, terítőkön, akár a függönyökön is, és természetesen saját kezűleg készített dekorációkon is. Segítségével bohó fali dekorációkülönlegességek hozhatók létre, melyek keleties hangulattal dobják fel az otthonodat. Nekünk magyaroknak ugyan nincsen makraménk, de a vidéki házakban még ma is látni lehet olyan különleges, fali szőtteseket, melyek hasonlóképp a folklór kultúránkból maradtak ránk. Ezeken a régi magyar szőtteseken elsősorban a kék – fekete – piros, illetve a fehér színeket kombinálják, és sok esetben még fagyöngyöket is felfűznek rájuk. A modern otthonainkból sem kell kitaszítani ezeket a szőtteseket, adnunk kell nekik egy kis 21. századi sikket. Mi például ezért használtunk piros helyet korall színű festéket: a korall jelenleg az egyik legdivatosabb szín, mind a lakberendezésben, mind a sminkelésben.

Elkészítéséhez vegyítettük az indián kultúrából származó toll motívumot, melyet előszeretettel fűztek fel az álomfogó aljára, illetve a makramé csomózási módszereit. A makramé technikával készült bohó fali dekoráció ötletünket azért szeretjük tehát, mert több kultúra jellegzetességeit is megában foglalja: a magyar falusi szőtteseket, ugyan úgy megidézi, mint az indián kultúrából származó álomfogó történetét, illetve emlékeztet minket a forró arab sivatagok vidám tevéire is.

Mi kell hozzá?  / Mire lesz szükséged?

  • egy faágra – ez legyen minél természetesebb, a legjobb az, ha itt-ott görbül, az ideális vastagság pedig a hüvelykujjnyi, ez se nem túl vastag, se nem túl vékony, így biztosan időtálló lesz!
  • egy vastagabb, nem bolyhosodó fonál – ez lehet akár zsineg is, a legjobb választás az egyszerű pamut fonál
  • egy fésű
  • olló
  • és festék, ha színes tollakat szeretnél

Első lépés – a toll elkészítése

A toll elkészítéséhez felhurkoltunk egy hosszabb fonalat az águnkra. Azért ezt, a képen látható módszert alkalmaztuk, mert ezáltal könnyen változtatható a későbbiekben is a tollak helye és a szálak hosszúsága. A hurkoláshoz vegyél egy hosszabb fonalat, és hajtsd félbe, majd fektesd át az ágon. Ha ez megvan, akkor húzd át a fonal két végét a hajtásnál, és húzd meg, hogy ráfeszüljön az ágra.

Ha ez megvan, rátérhetünk a tollakra. Fektess a felhurkolt fonál mögé több egyforma hosszúságú fonáldarabok a képen látható módon, majd kezd el őket felcsomózni, úgy, hogy a csomók közvetlenül egymás mellé essenek.

Ezt követően elkezdtük kifésülni a fonalakat a fésűvel, hogy a szálak elváljanak egymástól.

Majd csak formára kellett vágni a tollat.

Hogyan készítsek színes tollat?

A színes tollak elkészítése roppant egyszerű: csomózás előtt egy-egy szálat fektess egy újságlapra, és alaposan kenjed be őket akril festékkel. A festék könnyen összetapasztaná a fonál vékonyabb szálait, ezért mi az akrilhoz szappant és vizet is kevertünk a festés előtt, így a fonalak szálait egyszerűbben szét lehetett bontani a fésűvel.

Bár mi csak az említett korall színt használtunk, de ti akár több színben és árnyalatban is jól nézhet ki a végeredmény, sőt, egy ombre toll is szuperül mutathat a falon.

Ezt követően a fent látott technikával csomóztuk fel a szálakat, és elkészítettük a tollat.

Helyezzünk el több tollat!

Ne álljunk meg egy, vagy két tollnál, tegyünk az águnkra minél többet! De azért ne vigyük túlzásba, csak annyi tollat készítsünk, hogy ne nyomják el egymást.

Már csak fel kell lógatnod az ágadat a falra!

A végeredmény egy bohó fali dekoráció. A tollak közé, ahogy a képeken is látszik, bojtokat és pompompokat csempésztünk. Ezeknek lehetséges elkészítési módjáról már írtunk korábban, a linkre kattintva elolvashatod az erről készült cikkünket! –>  Rojtos-bojtos, avagy pompom készítés könnyen

Utolsó simítás:

Ha fent van az összes toll, ami el szerettél volna helyezni, nincs is más dolgod, mint hogy ellenőrzöd a végeredmény: ha szeretnél változtatni a tollak pozícióján, egyszerűen megteheted azáltal, hogy a lazán felhurkolt fonalat mozgatod a faágon. Érdemes a fő fonalat hosszabbra hagyni, ezáltal könnyen módosítható a hosszúsága utólag is.

 


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük