fbpx

Pantone 2022 – az év színe

Lakberendezési trendek

A Pantone 2022-re is kiválasztotta az év színét, és egy különleges üzenettel kísérte a döntését, ahogy azt már megszokhattuk. A következő év színe pedig a „Very Peri” lett, egy lilás-kékes, egyedi és modern árnyalat. Az elmúlt 22 évben többször választották a lila és a kék különböző árnyalatait, de mindegyik egyedi volt, saját hozzáadott mondanivalóval. AZ elmúlt években már voltak sokkal merészebb árnyalatok, mint például a korall, amit talán nehezebb használni, de a „Very Peri” sok lehetőséget és fantáziát rejt.

Az év színe a Pantone-tól

A Pantone egy színszakértői cég, ami árnyalatok kombinálásával, marketing hatásaival, grafikus tervezéssel foglalkozik nagy vonalakban. A designer-, lakberendezői, divattervezői, grafikus világban nagy szavuk van a színek terén. Ezért az év színének megválasztását is mindig nagy figyelem kíséri. A Pantone Color Institute 1999-ben választott először év színét, ami 2000 év színe lett, egy világos égszínkék árnyalat.

Azonban ilyenkor nem véletlenszerűen rámutatnak egy színre, és a nagyvilág elé tárják a döntést. A választási folyamat akár több hónap is lehet, elemzik a különböző trendeket, közízlést, divatot, de akár reklámokat, filmeket, műalkotásokat is, amik épp népszerűek. Az is fontos, hogy az év színének legyen egy társadalmi szintű üzenete. Valami, ami meghatározta az előző évet, vagy nagyban fogja befolyásolni a következőt. És az adott árnyalat valóban megtestesíti az intézet által átadni kívánt jelentést.

A tavalyi évben például sok extrém helyzettel kerültünk szembe a pandémia miatt, és így a Pantone is különlegesebb választással állt elő. A megszokottól eltérően nem egy szín, hanem egy színpárt választottak. A szürke és a sárga nem hétköznapi kombinációja az összefogás üzenetét hordozta. Ott volt a szürke a maga szilárdságával és biztos alapjával és egy nagyon vidám és energikus sárga, ami egy kis optimizmust visz a kilátástalan hétköznapokba. De lássuk idén mivel rukkolt elő a Pantone Color Institute!

Pantone 2022 – Very Peri

A Pantone 2022-re a PANTONE 17-3938 Very Peri fantázianévre hallgató árnyalatot választotta az év színének. Egy igazán különleges árnyalatról van szó, amelyre lehet, hogy elsőként azt mondanánk, hogy lila, vannak akik levendulaszínnek látják, azonban valójában ez a kékek családjába tartozik. Ez a kék magában hordozza az árnyalat megnyugtató, körülölelő atmoszféráját, de lila-vörös hatással izgalmat és játékosságot is magában hordoz egyszerre. Ettől a különleges egyvelegtől lesz ez a szín kicsit misztikus, dinamikus, és indítja be a képzelőerőnket és a fantáziánkat az alkotáshoz. Határozott és egyedi szín, mégis emellett különleges és kíváncsivá tesz.

A szín üzenete

Mindig nagyon érdekes találgatni, mikor meglátjuk az év színét, hogy vajon a Pantone mit látott az árnyalat mögött, mi lesz idén az üzenet. Arról írnak, hogy milyen gyorsan alakuló időkben élünk. Túl vagyunk egy karanténos időszakon, a technológiai fejlesztések is átszövik a mindennapjainkat. A fizikai és digitális világunk is teljesen felfordult, néha már elválasztanunk is nehezebb. Erre válasz, ezt fogja össze a Very Peri. Ez a kékes-lila árnyalat dinamikus, gyakran megjelenik a digitális designban, gamingben, a modern artban, és ezt a 2020-as évek elejei forgatagot köti össze. Egy ilyen izgalmas, misztikus, egyedi szín lehet az inspiráció színe.

Very Peri szín inspirációja

A Pantone 2022-es év színe nem csak önmaga különleges, maga a neve is egyedi: Very Peri. A név a „periwinkle”, azaz a télizöld (Vince minor) virágról kapta a nevét, ami Közép- és Dél-Európában, illetve Ázsia néhány részén honos. Ez egy kicsi virágú, aprócska, törékeny növény, a színe mégis vibrál, és kitűnik. Különleges, hogy a digitális világ egy meghatározó színét – legalább is a Pantone szerint biztosan – egy természetbeli dolog inspirálta.

Az árnyalat jelentései

Egyre népszerűbb szóösszetétel a színpszichológia, ami a színeknek mélyebb jelentést tulajdonít, és vizsgálja, hogy az egyes árnyalatok hogyan hatnak az emberi lélekre. Szóval valami egészen hasonlót csinál ahhoz, amit a Pantone Color Institute is. A színpszichológia szerint a Very Peri, mivel kékárnyalat, frissességet, tisztaságot és nyugalmat hordoz. A lila tónus pedig megadja az egyediségét, varázsát. Aki szívesen viseli, vagy használja ezt a színt az otthonában, az valószínűleg nem egy konvencionális személy, szeretne egyedibb lenni és kitűnni. Ehhez az árnyalathoz kell egy nyitottság, egy kíváncsiság, ösztönzi az intuitív és kreatív gondolkodást. Mivel egy világos árnyalat, tisztaságot is sugároz, ez megjelenhet egy személynél akár a spiritualitásban, perfekcionizmusban vagy egyszerűen csak abban, hogy szereti a szimmetriát, letisztult dolgokat.

Hogyan használd az árnyalatot?

Mivel a Very Peri egy kék árnyalat, megnyugtató közeget tud teremteni, ezért a ház bármely pontján megfelelő lehet. Mivel a lilás tónus inspiráló, ezért tökéletes lehet például dolgozószobában, de nagyon letisztult is, ezért fürdőszobában is jól mutat. Mivel kékes-lilás árnyalat, hideg szín, ezért arra még érdemes figyelni, hogy ezt a hatást lágyítja, akár fa anyag is jó lehet vagy a bézs egyes árnyalatai. Ha érdekel, mivel tudod legjobban kiegészíteni a Very Perit, kattints ide a Pantone ajánlásáért.

Butopêa termékek hasonló árnyalatban:

Olvass bele a 2021-es év színeiről szóló cikkeinkbe is:

Pantone 2021 – az év színe

Pantone 2021 – a színpár szakértők szemével


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük