fbpx

Mediterrán és Japandi stílus – Interjú Chabyval

Interjúk
japandi stílus

A Smizedivat influenszere, Chaby nemrégiben felújította az egész lakását. Elutaztunk hozzá Egerbe, hogy megtudjuk, hogyan birkózott meg ezzel a teljes projekttel. Chaby körbevezette Axanne-t a többféle stílusjegyeket ötvöző, mégis harmonikus lakásban, majd válaszolt Axanne kérdéseire a felújítással kapcsolatban. Úgy gondoltuk, nektek is inspiráló lehet egy ilyen beszélgetés, és tudtuk belőle ihletet meríteni a saját otthonotok dekorálásánál, berendezésénél is. Nézzük, hogyan lehet egységes designt kialakítani a mediterrán és Japandi stílus ötvözésével!

A felújítás menete

Axanne: Chaby, mikor kezdted el az egész felújítást?

Chaby: Április elején kezdtem el a teljes projektet. Összesen közel hónapba telt, míg befejeztem. Voltak benne kisebb-nagyobb kihívások, de a lényeg, hogy készen lett, és most láthatjátok a végeredményt.

A teljes bontással kezdődött, teljes generál kivitelezés történt, falakat is kellett mozgatni, helyiségeket is át kellett alakítani. Nagy kihívás volt, hogy elsősorban találjunk egy jó kivitelezőt, aki látja az egész teret, megérti az én igényeimet. A másik nagy kihívás az volt, hogy a konyhát áthozzuk a nappaliba, és a fürdőszoba méretét kicsit tudjuk növelni.

A: Amikor megálmodtad ezt az egész projektet, mi volt az, ami ténylegesen inspirált?

C: Az elsődleges inspirációm a nyaralásaink voltak. Például jártunk Spanyolországban, és Mallorca nekem nagyon tetszett. Annak az egész atmoszférája, az anyagok, a bútorok, az egész légkör annyira megtetszett, hogy ezt szerettem volna mindenképpen a lakásban megmutatni. Ez most a színek esetében jelenik meg, a bútorok, a textúrák, a bútorok összetételében hoztam vissza ezt a mediterrán életérzést. Az volt a célom, hogy egy olyan teret alakítsak ki, ahova jó hazaérkezni, ahol jó lenni. Ahol olyan, mintha egész évben nyaralnék, és szerintem ez sikerült is.

Mediterrán és Japandi stílus

A: Látom, hogy a lakásod a minimális stílust képviseli, viszont vannak benne skandináv, etno elemek is, akár a Japandi stílus is eszünkbe juthat. Te hogyan látod, szerinted milyen stílusú a lakásod?

C: Ez egy fogós kérdés, mert úgy érzem, hogy nem egy stílus az, ami jellemzi a lakást, hanem innen-onnan inspirálódtam. Nagyon tetszett a Japandi stílus, a japán és a skandináv ötvözete. A skandináv szemlélet, a hygge, ami annyit tesz, hogy meglátni a szépséget az apró dolgokban is, abszolút jellemző rám is. Illetve a japán stílusban pedig a funkcionalitás és a színek, amik nagyon közel állnak hozzám. De a japán, wabi-sabi stílusra szereti használni a régi, rusztikus elemeket, amelyek nálam is visszaköszönnek.

Szóval több stílus segítségével próbáltam egy nagyobb, teljesebb összhangot teremteni. Nem volt könnyű, mert próbáltam magam tartani a mood boardomhoz, amit készítettem, és nem nem kacsintgatnia például a fém színek felé vagy egészen más stílusok felé.

A mood board

A: Amikor létrehoztad a mood boardot, akkor végig ugyanazt a stílust vitted tovább, vagy voltak módosítások?

C: Nagyon tudatos volt nálam, hogy tartsam magam a mood boardhoz, mert úgy éreztem, hogy ha kicsit is másfele indulok, akkor szétesik a design, és nem lesz egységes a lakás megjelenése.

A Japandi stílus azért is tetszett nekem, mert kisebb-nagyobb tárgyakkal tudjuk gazdagítani az enteriőrünket, a szobákat. Fontos volt számomra, hogy például a konyhában is a polcokon különböző, kisebb tárgyakat elhelyezzek, mert ezeknek mind megvan a maga kis külön története. A wabi-sabi filozófiával is nagyon tudok azonosulni, hogy a régi, tökéletlen tárgyak szépségét is meglátják. Nekem is vannak itt a lakásban olyan tárgyak, amelyeken az idő vasfoga már nyomot hagyott. Például egy picit eltört váza, ami meg lett ragasztva, de nem akartam kidobni. Van egy másik vázám, aminek szép, rusztikus, erőteljes, kicsit nyers a felülete, azt például én csináltam, mert volt egy régi, nagyon mintás, túldíszített kerámiavázám, ami annyira nem volt az én stílusom. Viszont fűződött hozzá egy kedves emlékem, úgyhogy mindenképp meg akartam jeleníteni a felújított lakásomban, és az átalakítással új életet kapott ez a tárgy, ettől egy helyiség egész atmoszférája is sokkal személyesebb lesz.

Saját készítésű dekorációk

A: A blogodon olvastam, hogy szeretsz festeni, és különböző kreatív ötleteket is megosztasz. Láttam, hogy a lakásodban is sok különleges festmény van. Ezeket te festetted?

C: Igen, jól látod, Axanne, ezeket én készítettem, ide a lakásba. Nagyon szeretem a törzsi művészet részleteit és a mondanivalóját. Szeretem az egyszerű, fekete-fehér színeket használni, ezeken a festményeken is ezt a monokróm színvilágot jelenítettem meg. Itt is visszaköszön a wabi-sabi, a képek formavilága kidolgozatlan, a szélek szabálytalanok, a vonalvezetés durva. Nem szigorú geometriai formákat látunk, hanem minden kicsit szabálytalan, és ez sokkal inkább én vagyok.

Praktikus megoldások

A: Látom, hogy nem csak kreatív, hanem praktikus ötleteid is voltak, például a fürdő- és hálószobánál tolóajtós megoldást alkalmaztál, ami jó megoldás egy ilyen szűkebb folyosó esetén, sokkal könnyebb így a közlekedés.

C: Sokat gondolkoztam, hogy nyíló- vagy tolóajtót válassza, mert kicsi a tér a fürdőszobában és az előszobában is, de egyik irányba se lett volna praktikus egy hagyományos nyílóajtó, ezért döntöttem a tolóajtók mellett. Nagyon szeretem ezeket a fém, osztott üveges, kicsit talán indusztriális verziót. Igazából egyfajta látványelemként is szolgálnak, feldobják az előszoba hangulatát.

Kedvenc bútor

A: A lakásban melyik a kedvenc bútorod?

C: Egyértelműen ez a rattanfotel a kedvencem, mert annyira szép, hogy önmagában is egy műalkotás, úgy gondolom. Indonéziából származik, és eredeti tikkfából készült, egy igazi handmade darab. Egy kulcsfontosságú darab az enteriőrben, imádom a részleteit és a kidolgozottságát.

A: Igen, sokszor mondják, hogy fontos, hogy legyen egy központi bútordarab, amely megmutatja az egész tér stílusát, majd eköré felépíthetjük az egész dekort, designt.

Divat és lakberendezés

A: Láttam az Instagramodon, hogy sok divattal kapcsolatos képet is megosztasz. Neked az öltözködésed mennyire befolyásolja az otthonod dekorálását?

C: Nagyon is! Tudat alatt kezdetektől fogva így volt, de hónapokkal ezelőtt vette, észre, hogy pont úgy öltözködöm, ahogy a lakásomat is szeretném majd berendezni, olyan anyagokat néztem, olyan színeket válogattam össze. Főleg a földszínek, amik megjelennek a lakásban, azok a gardróbomban is visszaköszönnek, illetve a minták is hasonlók a díszpárnákon, mint a ruháimon, az etno, bohém stílus elemei. De lehet, hogy a lakás befolyásolja az öltözködésem, vagy fordítva, nem is tudom.

A panorámatapéta előnyei

A: A hálószobába raktál egy panorámatapétát, ami nagyon érdekes, mert sokan nem vállalják be a panorámatapétát, főleg a kisebb helyiségekben, mert azt gondolják, hogy zsugorítja, zsúfolttá teszi a teret. Nálad pedig pont az ellenkezője történt.

C: Jól látod, Axanne. Sokat gondolkodtam, hogy tapétát tegyek, vagy inkább csak fessem le valamilyen színűre a falat, de végül a tapéta mellett döntöttem, hogy kapjon a szoba egy fókuszpontot. Ha benézünk, nagyon izgalmassá teszi a teret, és szerintem tágítja is, ad egy mélységet a pici térnek. Hiába kicsi az alapterülete, intimebb és cozy hangulatot teremt a tapéta és a különböző anyagok összhangja.

A: Az is jó döntés volt, hogy panorámatapétát választottál, mert ez tényleg mélységet tud adni, és ahogy te is mondtad, a bensőséges hangulat is megmarad.

C: Ez a dzsungel hangulat az egész lakás stílusához jól passzol. A fotó pedig viszi a szemet, keresed-kutatod a dzsungelben lévő apró dolgokat.

Tapasztalatok és tanácsok

A: Chaby, még egy utolsó kérdésem lenne. Mit ajánlanál azoknak, akik most szeretnék az otthonukat felújítani, mivel kezdjenek?

C: Mint már említettem is, nagyon fontos, hogy legyen mood board, készítsenek kezdetben egy ilyen táblát, amit végig tudnak követni. A másik pedig, hogy mérjék fel a lakás adottságait, hogy a különböző vezetékek, a fűtés kialakítása hogy legyenek, a falak minősége és anyagösszetétele mi legyen. Nálam is sok fejtörést okozott, hogy betonfalak vannak, és a vezetékeket nehezen tudtam elrejteni, illetve nem is tudtam mindenhol. Végül ytong falakat használtunk, és a villanyvezetéket pedig az álmennyezetben rejtettük el.

Még a fürdőszoba volt egy érdekesebb kihívás, mert én walk-in showert szerettem volna berakni. De a vízvezetékszerelő mondta, hogy csak alul tudja elrejteni a vízvezetékeket, ha egy picit megemeljük a padló szintjét. Mindenképpen érdemes tehát a szakemberek véleményét kikérni, és a tervezésnél ezt figyelembe venni.

Chaby bevásárlólistája

Képek forrása: Butopêa, Pinterest


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük