fbpx

Pantone 2022 – Hogyan használd az év színét?

Uncategorized

A Pantone 2022-ben a Very Perit, egy kékes lila árnyalatot választott az év színének. Pár hete már írtunk magáról a színről, arról, hogy mit jelképez, és hogy mit üzen. Ebben a cikkben arra szeretnénk kitérni, hogy hogyan használhatjuk fel az év színének nem éppen hétköznapi árnyalatát a saját otthonunkban is. Hogyan lehet emellett a vibráló és modern szín mellett megtartani az otthonos életérzést? Milyen színekkel kombináljuk a Very Peri árnyalatot? Többek között ezeket a kérdéseket is igyekszünk a cikkben megválaszolni.

Pasztellszínek a nappaliban

A Very Peri egy elég intenzív árnyalat, ezért nem biztos, hogy mindenki szívesen látná nagy felületeken az otthonában. De ha pasztell színek mellé tesszük, akkor egy sokkal barátságosabb összképet kaphatunk, ami már több embert szólíthat meg. A 2022-es év színe a púderrózsaszín és a pasztellkék mellett nagyon jól érvényesül, és egy sokkal lágyabb vonalát emelik ki. Ezeknek a színeknek a kombinációja egy világos, üde és barátságos végeredményt ad, pont olyat, amit egy nappaliban keresünk. Egy ilyen helyiség garantálja a kellemes hangulatot a baráti beszélgetésekhez vagy a családi látogatásokhoz. Egyedi, mert elszakad a megszokott alapszínektől, mégsem túl hivalkodó vagy vibráló.

Pantone 2022-es év színe kékesebb árnyalata

A Very Peri-re talán sokan rámondanák, hogy lila, de valójában a kékek családjához tartozik. A kékes árnyalatokat nagyon szeretik a hálószobákban, mert megnyugtatók, és így segítenek kikapcsolódni, pihenni. Mégsem a megszokott kék, hanem van benne egy kis játékosság és kreativitás a lilás beütéssel. Mivel a lila már lehet zavaró nagy mennyiségben egy hálószobában, használjuk a Very Peri árnyalatot egy-két elemen, például képen, dekoráción vagy egy falon, és a hálószoba fő tematikája pedig legyen a kék. Így megmarad a megnyugtató jelleg, és mégis vittünk egy kis egyediséget a szobába.

Very Peri karakteresebb színekkel

Ha a pasztellszínek lennének a kombinációk egyik véglete, akkor biztosan a következő lehetőség lenne a másik véglet, az év színe karakteresebb, mélyebb színek mellett. A lakberendezésben nincs tökéletes felhasználása egy színnek, attól függ minden, hogy mi milyen végeredményt szeretnénk, mit keresünk egy-egy helyiségben, milyen hangulatot. Ha szeretnénk egy szobát vagy helyiséget kicsit felrázni és élettel megtölteni, akkor a Very Peri vagy bármilyen élénk kékes lila és más élénk színek kombinációja tökéletes szolgálatot tesz. Keverhetjük a Very Peri-t élénk rózsaszínnel, ciklámennel, rikító sárgával, akár egy kis vörössel vagy világos sárgás zölddel. Az eredmény egy mozgalmas, élettel teli helyiség lesz, és ha ezt keressük, akkor igazi kreatív játék lesz pároztatni a színeket. Mivel az összhatás nagyon modern és elvont, használjunk egyedi művészi alkotásokat a hangulat fokozásáért.

Pantone 2022 szürke alapszín mellett

Azért nagyon jó választás a Pantone 2022-es év színét egy alapszínnel, a szürkével párosítani, mert lesz egy nagyon jól működő alapunk, ami mellett ezt a kékes lilát később akár le is cserélhetjük egy másik színre, a változatosság kedvééért. Így sosem fogunk ráunni a berendezésre, marad elég szabadságunk a változtatáshoz nagy befektetések és rendezkedések nélkül. Képzeljük el a lenti képeket egyszerűen más falszínnel és más színű lakástextilekkel. Ugyanolyan jól működik! Így ezeket lecserélhetjük más színre pár év után, akár az akkori év színére.

Az év színe a legegyszerűbben

Ha gyors megoldást keresünk, nem szeretnénk túlságosan belevinni a személyiségünket a berendezésbe, akkor is kitűnő választás a kékes lila. Mégpedig azért, mert már önmagában öltözteti a szobát, anélkül, hogy túl nagy erőfeszítést kellene tennünk a kiegészítők, textilek, dekorációk kiválasztásába. Mégis sokkal izgalmasabb, mint egy egyszerű bézs vagy fehér falszínnel. Ez az egyszerű megoldás nem túl személyes, de megnyugtató és van benne egy kicsit játékosabb, egyedibb vonal. Ezek miatt ideális lehet vendégszobában, nyaralóban például.

Very Peri szín a gyerekszobában

Mivel a Pantone 2022-ben egy nagyon játékos és kreatív színt választott, a gyerekeket is nagyon jól meg tudja szólítani a Very Peri árnyalat. Pont azt a hangulatot képes megteremteni, amit egy gyerekszobában keresünk. A Pantone azt javasolja, hogy ezt az árnyalatot a lakberendezésben úgy használjuk, hogy mi is játékosan álljunk hozzá, keverjük a mintákat, anyagokat és kiegészítő színeket. Nem biztos, hogy egy ilyen végeredményt szívesen látnánk nap mint nap a saját hálószobánkban, de melyikünk ne örült volna kislány korában egy ilyen mesés, izgalmas, kreativitással teli, inspiráló birodalomnak.

Pantone 2022 és a divat

Mivel a cikkünk az év színéről szól, nem korlátozhatjuk csak a lakberendezésre. Már többször említettük, hogy a Pantone választása a lakberendezésen kívül a grafikusok, divattervezők, designerek számára is fontos. Ami ezekből a hétköznapi embert a leginkább érinti, az a divat. Így a cikk végén ejtsünk még pár szót arról, hogy hogyan használjuk az öltözködésben. A lilának rengeteg árnyalata van, így minden színtípus talál olyan árnyalatot, ami jól áll neki. A Very Peri, az év színe viszont egy hidegebb lila, kékes beütéssel, és egy élénkebb árnyalat. Ezt a fajta lilát leginkább a nyár típusoknak javasolják. Nyár típusok azok az emberek, akiknek világos barna a hajuk, világos színű a szemük, és világos, inkább rózsaszínes a bőrszínük, a lenti kép segíthet a döntésben, hogy mi ide tartozunk-e.

Ha már tudjuk, hogy jól fog nekünk állni ez az árnyalt, kérdés, hogy mivel kombináljuk. Ez a típusú lila nagyon jól mutat a szürke alapszín különböző árnyalataival, a kék színnel, a rózsaszín pasztelles árnyalataival. De a bátrabbaknak ki kell próbálniuk, hogy ezt a kékes, világos lila árnyalatot egy igazi élénk sárga mellett hordják, mert csodásan mutat, és biztosan sok tekintet vonz. (forrás: Confettissimo)

Butopêa termékek az év színében:

Itt olvashatod az előző cikkünk a 2022-es év színéről:

Pantone 2022 – az év színe

Itt pedig a 2021-es év színeiről olvashatsz:

Pantone 2021 – az év színe

Pantone 2021 – a színpár szakértők szemével

Képek forrása: Pantone, Pinterest


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük