fbpx

Szoba felújítás – 10 egyszerű ötlet

Otthon berendezése, Praktikus Megoldások
szoba felújítás

Ha szoba felújítás előtt állunk, hajlamosak vagyunk túlgondolni, vagy halogatni a nagy költségektől tartva. Nem is gondolnánk milyen nagy jelentősége van már egy-egy kisebb változtatásnak is. Összegyűjtöttünk 10 kellően sokféle ötletet, így mindenki idejéhez, lehetőségeihez és pénztárcájához mérten válogathat közölük. De mindegyik garantáltan felfrissíti a szoba összképét, segíti jobban belevinni a saját ízlésünket és egyéniségünket a ház sok szempontból legfontosabb helyiségébe, a hálószobába. Válaszd ki kedvenc ötleteid, és próbáld ki valamelyiket!

1. Fesd ki újra a szobád!

A fal lefestése a legegyszerűbb módja, hogy a szoba felújítás új bútorok vásárlása vagy falak lebontása nélkül valósulhasson meg. Tudjuk, hogy a festés is kicsit körülményes, de viszont tényleg hatalmas változást jelent, teljesen új karaktert adhat a szobának egy új szín vagy akár csak a régi felfrissítése is pár év után. Ha albérletről van szó, és a színválasztás nem lehetséges, akkor sem felesleges ez a lépés. Nem is gondolnánk, mennyit jelent, ha egy friss fehér réteget viszünk fel. Sokkal tisztább és világosabb lesz az összehatás. Ha viszont mi döntjük el, milyen színt használjunk, nyugodtan legyünk bátrabbak. Inspirációnak itt van két kép, hogy lássuk mennyire megéri elszakadni a tipikus alapszínekből álló színpalettától. A barack és a menta világos változata is ideális a hálószobában.

Ha ennél is egyedibb színekre vágysz, olvas el korábbi cikkünk a témában ide kattintva!

2. Emelj ki egy falat!

Az “accent wall”, vagyis az, amikor egy fal eltér a szoba többi falától, akár színében, akár egy izgalmas építészeti megoldás miatt. A hálószobában érdemes az ágy mögötti falat kiemelni ezzel a módszerrel. Ha amikor belépünk a szobába, az első, amit látunk egy különlegesebb szín, mint itt a képeken az okkersárga, smaragd vagy tengerészkék, akkor optikailag megnyúlik abba az irányba a szoba, tehát nagyobbnak fog tűnni. Emellett tényleg nagyszerűen “öltözteti” a szobát, aza már nem kell mellé sok bútor vagy dekoráció. Különösen gyönyörűek ezek a kazettás megoldások, amiket itt is látunk.

3. Gondold újra a bútoraid!

Igyekeztünk olyan ötleteket is gyűjteni, ahol a saját kreativitásod is kiélheted. Annyi izgalmas ötlet van a neten, és gondolj csak bele, hogy a saját kis alkotásod valami tényleg hasznos, mindennap használt bútor, ami az otthonod díszíti. Egy külön cikk szólhatna arról, hogy mennyiféleképpen lehet feldobni egy régebbi bútort, akár saját kezűleg, akár egy kicsit bonyolultabb folyamattal. Így a teljesség igénye nélkül hoztunk 3 ötletet. Az eredeti fiókfogók, ajtónyitók lecserélése valószínűleg a legegyszerűbb átalakítása, mégis sokat jelent, főleg ha találunk valami nagyon különlegeset a régi helyére. Egy egyszerű, régi fotelt vagy kanapét, amit már kellően széthasználtunk, és már ki is dobnánk, lehet, hogy még meg tudnánk menteni egy alapos felújítással. Egy olyan darab, ami családi örökség, vagy egy régi, igazi strapabíró és kényelmes darab, lehet, hogy megérdemel egy újrakárpitozást. A harmadik ötletünk mostanra pedig a szekrény fiókjainak vagy ajtóinak átfestése. A festék helyett használhatunk tapétát is vagy decoupage módszert is.

4. Készíts saját fejtámlát az ágyad mögé!

Lehet, hogy már régóta vágysz egy szép fejtámlás ágyra, de most a szoba felújítás alkalmával mégsem tudod lecserélni a mostani ágyad. De gondoltál már arra, hogy te alakíts ki valamilyen kreatív módon egy alternatív fejtámlát? Ehhez használhatsz makramét, kisebb szőnyeget, függönyszerű kialakítást vagy dekortapétát. De a képek sokkal beszédesebbek, úgyhogy nézd meg őket, hátha valamelyiket a saját hálószobádban is szívesen látnád.

5. Dekorálj díszpárnákkal!

Személyesen is nagy kedvenceink a díszpárnák, és szerencsére a mi kínálatunk is egyre bővül, amit itt tudsz böngészni. A díszpárna egyben jó dekoráció is, hiszen a változatos minták és színek nagyon jól kiegészíthetik a szobánk színpalettáját. Amellett pedig, hogy dekoráció, nagyon hasznos és kényelmes, segít abban ne legyen olyan rideg és visszhangzó a szoba, és persze ki ne imádna egy hosszú nap végén bedőlni egy sor puha párna közé? Viszont ez alkalommal tedd félre a szürke és bézs színű párnákat, és vigyél egy új színt a hálószobába, a párna egy kis elem, így tökéletes a kísérletezéshez.

6. Cseréld le a függönyöket!

A függönyök mellett elmegyünk mindennap, és a végén már észre sem vesszük igazán, évekig ott lógnak az ablakunk előtt, és bele sem gondolunk milyen jót tenne már egy új színű sötétítő vagy akár csak egy apró dekoráció, egy függönytartó az elhúzott függönynek.

7. Tedd személyesebbé képekkel vagy a saját alkotásaiddal!

A családi és barátokkal készült képek mindig melegséggel és otthonos hangulattal töltik fel a szobát. A szoba felújítás alkalmával cserélj le párat frissebbekre, vagy egészítsd ki az eddigieket. De a képek helyett használhatsz akár saját alkotásokat is, vagy idézeteket, hogy ne is gondoljuk annyira túl a művészkedést. A fal dekorálására rengeteg jó ötlet van, a belőlük készült cikkünkért katt ide. A fal dekorálását amúgy sem szabad kihagynunk, mert nélküle nagyon kopasznak tűnhet a szoba.

8. Tegyél fel pár fényfüzért!

A fényfüzér vagy igazából bármilyen lágyabb hangulatfény óriásit dob egy hálószoba otthonosságán. Sokkal pihentetőbb az összhatás, ha este nem kell mindig felkapcsolnunk a nagy világítást, hanem csak hangulatos félhomályt tudunk csinálni egy-két dekorációs fénnyel. Közkedvelt megoldást, hogy az ágy mögé lógatják fel ezeket a falról, de akár egy bútoron, vagy tükrön is végigvezethetjük.

9. Dobd fel a falat egy tükörrel!

A tükör azért nagyon hasznos egy szobában az alapvető funkciója mellett, mert egyszerre dekorálhat a keretével, és optikailag is feldobja a szobát. Világosítja a szobát, mert a fényt visszaveri, jobban szétszóródik. Emellett egy nagyobb tükör esetén az a hatása is érvényesül, hogy nagyobbnak láttatja a szobát.

10. Nagyon sokat jelent egy jó szőnyeg is!

A szőnyeg, szintén mint lakástextil, segít abban, hogy ne visszhangozzon a szoba. Ugyanúgy színt vagy mintát tud adni egy szobának, mint a festés vagy egy tapéta, de nyilván sokkal egyszerűbb csak leteríteni a földre, és az albérletben is könnyebben megoldható.

Képek forrása: Butopêa, Pexels, Pinterest


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük