fbpx

Nyári tippek, hogy túléld a hőséget

Praktikus Megoldások
nyári tippek

Idén nyáron is sokszor ért minket nagyobb hőhullám, amit a tengerparton nem viselünk olyan rosszul, de egy lakásba zárva nagy szenvedés lehet. Ha nincs lehetőségünk elutazni, amikor jön a hőség, ki kell találnunk valamilyen megoldást, hogy hogyan éljük meg könnyebben a nagy nyári melegeket otthon. Persze vannak olyan megoldások, amik mindenkinek rögtön eszébe jutnak, például a légkondi, a ventilátor vagy a sötétítés, de most olyan nyári tippek következnek, amikre nem biztos, hogy gondoltál eddig. Reméljük minden olvasó talál olyan tippet, amit korábban még nem próbált, de most ad neki egy esélyt, és ezáltal kicsit meg tudjuk könnyíteni a forró napokat.

1. Csökkentsd a páratartalmat növényekkel

Nem is gondolnánk, mennyit számít az, ha már csak a hőérzetünkön is tudunk befolyásolni. Ha nincs lehetőségünk egy légkondival gyorsan lehűteni az otthonunkat, akkor még mindig javíthatunk a hőérzetünkön, ezáltal könnyedebben viseljük majd a nagy meleget. Ami pedig a leginkább befolyásolja azt, hogy hogyan reagál a testünk a magasabb hőmérsékletre, az a páratartalom. Ha nagyon párás a levegő, sokkal jobban izzadunk, és nehezebbnek érezzük az amúgyis meleg levegőt. Ha nincs párátlanító gépünk, természetes módon is csökkenthetjük a levegő páratartalmát. Bizonyos szobanövények kiválóan alkalmasak erre. Ilyen növény például az orchidea, a babér, a citromfa vagy a különböző pálmafélék.

2. Nedvesítsd a függönyöket

A nagy melegben megáll a levegő a szobákban, ilyenkor kinyitnánk az ablakokat, hogy kicsit járjon a levegő, de ha kánikula van, ilyenkor is csak a nehéz meleg levegő áramlik be. A nyári tippek közül erre az esetre is van, amit segítségül hívhatsz. Ha egy kicsit benedvesíted a nyitott ablak előtt lévő függönyt, akkor ez a nedvesség segít kicsit lehűteni a beáramló levegőt. Ez hasonlóan működik kicsiben, mint egy párakapu. A nedvesített függöny pedig a levegő hűsítése mellett a napsugarak egy részét is blokkolja, így kevésbé melegszik a szoba. Ennek az ötletnek pedig a megvalósítása is nagyon egyszerű. Tölts meg egy üres spray flakont vízzel, és naponta párszor fújd be vele a függönyt. Ilyen flakont már rengeteg helyen tudsz vásárolni.

3. A megfelelő ágynemű kiválasztása

A legnehezebb talán elaludni egy nagyon meleg hálószobában, így a nyári tippek közül is az egyik most ezzel kapcsolatos. Sokat segít ebben a helyzetben a megfelelő anyagból készült ágynemű. A pamut, a vászon vagy egy nemrégi kedvenc a lyocell is például jó nedvszívók. Ez azt is jelenti, hogy kevésbé izzadunk bele az ilyen anyagokból készült ágyneműkbe, jobb lesz a hőérzetünk. Illetve azáltal is hűvösebb érzést keltenek, hogy csökkentik a levegő nedvességét, a hőség hatásait. Válassz tehát ilyen anyagból készült huzatot és lepedőt, ha pihentető éjszakát szeretnél a kánikula idején is.

4. Használj világosabb színeket

Sokat írunk mostanában arról, hogy milyen nagy jelentőége van annak az összképben, hogy milyen falszínt választasz, és hogy az egyes árnyalatokkal milyen hatást tudsz elérni. Természetesen a kánikula esetére is van egy jó tippünk, ami a falszíneket illeti. Tudjuk, hogy a sötétebb színek több hőt nyelnek el, ez a falszínekkel is így van. Minél sötétebb egy szobában a fal, annál több hőt nyel el, ezáltal melegebben tartva azt. A világosabb falszínek tehát nemcsak frissebbek, és ezáltal javítják a hőérzetet, hanem valóban kevésbé tartják bent a hőséget. Emellett a világos színek optikailag tágítják a teret, így az összhatás is szellősebb lesz.

5. Teremts tengerparti hangulatot

Utolsóként pedig jöjjön egy inkább pszichológiai trükk, de hidd el, hogy egy próbát megér, mert ha nem tartanánk hatékonynak, nem ajánlanak mi sem. Ez pedig a következő: teremts tengerparti hangulatot. Ha már a kánikula idején nem fekhetsz egy kényelmes napozóágyon a homokos tengerparton egy hűsítő koktélt kortyolva, a hideg víz mellett, legalább a lakásodban hozd magadhoz közelebb ezt az életérzést. Ugye, hogy ezeket a sorokat olvasva is kicsit átéled az érzést, hasonlóan lesz ez akkor is, ha ilyen témájú képeket, posztereket vagy dekorációs elemeket teszel ki otthon. Egy falikép a hullámzó kék óceánról biztosan javítani fogja a hőérzeted, de akár a kedved is. Próbáld ki!

Néhány termékünk, ami jól jöhet a nyárra:

Korábbi nyár témájú cikkeink:

6 nyári trend 2022-re

Erkély ötletek a nyári jó időre

Nyári lak berendezése

Kerti dekoráció – kreatív ötletek nyárra

Képek forrása: Butopêa, Pexels


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük