fbpx

Iskolakezdés praktikusan és stílusosan

Otthon berendezése
iskolakezdés

Szinte már el is repült a szeptemberi hónap, már minden gyerek és egyetemista visszatért az iskolapadba, és próbál visszarázódni a nyári pihenés után. Az iskolakezdés sosem egyszerű sem a diákoknak, sem a szüleiknek. De, hogy segítsük kicsit ezt az átállást, egy igazi back to school témájú cikkel készültünk. Összeszedtük nektek, hogy hogyan lehet berendezni egy praktikus, mégis stílusos tanuló-, dolgozósarkot. Ha nincs is iskolás korú gyereked, és egyetemi hallgató sem vagy, akkor is olvass bele a cikkbe, hiszen a home office korában a legtöbbünknek szüksége van egy az otthonunkban kialakított kényelmes, munkára alkalmas helyre.

Válaszd külön a tanulást és a pihenést

Az egyik legfontosabb dolog, ha az otthonunkban szeretnénk kialakítani egy kis helyet, ahol hatékonyan dolgozhatunk, illetve tanulhatunk, hogy próbáljuk meg ezt a helyet és az otthon többi részét valahogyan leválasztani. Természetesen nem kell rögtön falakat felhúzni a lakásban, tökéletes megoldás lehet erre egy térelválasztó. Ezzel nem lesz bezártság érzésünk sem, tágasabb vele a tér, mint egy fallal, és használhatjuk egyéb célokra is a térelválasztót, például polcként, mint ahogy azt egy korábbi projektünkben is láthattátok.

Egy másik megoldás lehet, hogy a tanulósarok hangulata, színei vagy mintái különbözzenek az otthon összes többi részétől. Ez azért előnyös, mert így mikor odaülünk az íróasztalunkhoz könnyebben át tudunk szellemülni, és könnyebb tudatosítani, hogy most nem az otthoni dolgokra kell koncentrálnunk. Ráadásul ezzel a megoldással az előzővel ellentétben tényleg semmi teret nem veszítünk. Segítségünkre lehet egy mintás tapéta, egy különlegesebb falburkolat vagy más színű fal, mint a lakás többi részében.

Legyen elegendő fény

Mindannyian tudjuk, hogy elengedhetetlen a megfelelő világítás, ha tanulni, olvasni szeretnénk vagy laptopról dolgozni, hiszen így a legjobb a szemünknek is, és koncentrálni is könnyebb. Erre a szempontra már a tanulósarok helyének kiválasztásánál is odafigyelhetünk. Érdemes az íróasztalt az ablak közelébe tenni, hogy minél több legyen a természetes fény. Ha erre nincs lehetőséged, akkor a lámpádba olyan izzót válassz, mely 2700-3500 Kelvin között van, mert ezeknek a legtermészetesebb a fénye. Mivel sokakat zavar a sok dekor egy dolgozósarokban, a lámpa kiválasztására fordíthatunk különös gondot, hiszen egy stílusos lámpa az egész kis térnek egyedi karaktert adhat.

Inspiráló színek

A színeknek nagyon fontos szerepe van a lakberendezésben, és egy tanuló-, dolgozósaroknál is jól tudunk velük dolgozni. Előszöris jó, ha valamilyen semleges alapot használunk. Nem hófehérre gondolunk, mert az inkább zavaró lehet. Ehelyett inkább valamilyen natúr-, bézs színt válasszunk. De ha mersz színeket használni, akkor egy menta, fáradt zöld vagy pasztell rózsaszín is nagyon jól tud működni.

Emellett azonban sokat segíthet, ha van egy kevés sárga vagy piros, például egy kisebb dekorációs elemben megjelenítve. Ezek a színek nagyon insipirálóan hatnak ránk, különösen jól jönnek, ha kreatív munkát végzünk.

Egy sokkal kellemesebb hely a tanuláshoz

Ha tanulósarokra gondolunk, akkor inkább egy íróasztalos verzió jelenik meg a szemünk előtt. Pedig nem kell ragaszkodnunk ezekhez a hagyományokhoz, és kialakíthatunk egy sokkal otthonosabb, barátságosabb verziót is, ahol kényelmesen tudunk dolgozni, és nem megy el rögtön a kedvünk, ahogy behúzzuk a székünk az asztal alá. Legtöbbünknek egyetlen laptopra van szüksége a munkához, így nem feltétlen van szükség egy íróasztalra. Elég lehet egy laptop tartó, amiből mindenféle, egyénre szabott kialakítás elérhető. Egy ilyen laptoptartó tálcát vagy állványt pedig bármilyen ízlésesen kialakított ki sarokban elhelyezhetsz, és ha kicsit más a stílusa, mint a lakásnak, akkor hidd el, egy ilyen helyen is tudsz majd a munkára fókuszálni.

Legyen letisztult és rendszerezett

Mondanunk sem kell, hogy rendben sokkal könnyebb tanulni, dolgozni, és átlátni a dolgokat. Rengeteg féle rendszerezőt használhatsz, ami majd segít rendben tartani a dolgaidat. Ha te is imádod az iskolakezdés idején beszerezni a különböző írószereket, irodai kiegészítőket, akkor ezeket például gyönyörűen elrendezheted az íróasztal fölé, a falra szerelhető rendszerező rácson. Egy tanulósaroknál pedig egy nagyobb parafa- vagy mágnestáblára is érdemes beruházni, mert dekorál is, illetve kiteheted rá a teendőid, a naptárad, és így tovább.

Helytakarékos megoldások

Egy felmerülő probléma lehet, hogy nincs elegendő helyed egy tanulósarok kialakítására. De ha az iskolakezdés téged is erre lelkesített, akkor ne félj, rengeteg alternatív megoldás van. Például Axi egy korábbi projektjében egy kis lakásban úgy rendezett be dolgozósarkot, hogy a folyosót használta ki erre a célra. Ha kíváncsi vagy ezt hogyan oldotta meg, és hogyan nézett ki a teljes projekt, olvasd el az erről szóló cikkünk ide kattintva.

Tedd egyedivé

Fontos, hogy ezt a kis sarkot, amit a tanulásnak vagy munkának szeretnél szentelni, igazán a magadénak érezd majd. Ezt úgy érheted el a legkönnyebben, ha szánsz erre egy kis időt, és beleviszel valami pluszt. Például választasz hozzá egy mintás tapétát, valamilyen egy dekorációval dobod fel.  Vidd bele a személyiséged, ez jelentheti azt, hogy körberakod a családod képeivel, egy designer bútordarabbal egészíted ki vagy a kedvenc inspiráló üzeneteidet teszed a falra. Engedd el a kreativitásod!

Képek forrása: Butopêa, Pinterest, Pexels


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük