fbpx

Erkély ötletek a nyári jó időre

Otthon berendezése
erkély ötletek

Itt a nyár, a jó idő, ilyenkor szívesebben töltünk kint időt a szabadban. Ha nincsen kerted, akkor lehet, hogy vágyakozva gondolsz a kerti sütögetésekre, esti borozgatásokra a szabad levegőn. Pedig ezekhez nem is feltétlenül kell egy nagy kert, ha már van egy erkélyed, abból sok mindent ki lehet hozni. Segítünk, hogy hogyan varázsolhatsz akár egy kisebb erkélyből is csodás helyet, ahova jó érzés kiülni a jó időben. Olyan erkély ötletek következnek, amiket, ha felhasználsz a saját balkonodhoz, a legtöbbet hozhatod ki belőle. Így a nagyvárosi zajban is lesz egy helyed, ahol közelebb lehetsz a természethez, és élvezheted a napsütést és a friss levegőt.

Hogyan hozd ki a legtöbb a legkisebb erkélyből is?

Lehet, hogy most arra gondolsz, hogy persze, könnyű annak rendezgetni az erkélyét, aki rengeteg hellyel gazdálkodhat, de egy pici erkéllyel nincs sok lehetőség. Pedig valójában, ha annyi helyed már van, hogy kimenj az erkélyre, akkor te is kereshetsz olyan megoldásokat, amikkel otthonosabb lesz ez a pici hely is. Érdemes viszont olyan praktikus bútorokat vagy megoldásokat keresni, amik tényleg nem foglalnak sok helyet. Például nagy kerti garnitúrák helyett, választhatsz a korlátra akasztható, lehatható asztalt, amit a Butopêa oldalán is megtalálsz több színben. Ez az asztal nagyon kevés helyet foglal, ha éppen nem használjátok, le tudjátok hajtani, és a lábai sem foglalják a helyet. Ugyanígy választhatsz összecsukható székeket mellé, amikkel szintén helyet tudsz felszabadítani, ha éppen másra használnátok a balkont, de mégis ott a lehetőség a reggeli kiülős kávézásra.

Még egy praktikus tipp például a kicsi erkély ötletek tárházában a növényekkel ültetésével kapcsolatos. Itt többféle megoldás is létezik. Például használhatsz olyan balkonládákat, amiket a korlát külsőre felére akaszthatsz, így az erkélyből egyáltalán nem vesz el teret. Vagy használhatsz függőkaspókat, szintén hasonló megfontolásból. Kerttervezők tanácsa szerint pedig kis erkélyen különösen érdemes világosabb virágokat használni, mert azok a távolba vezetik a szemet, optikailag tágítják a balkont. Kis erkélyen amúgy sem érdemes túl sok színt használni, mert nagyon zsúfolt lesz az összhatás.

Bútorok a tökéletes reggeli kávéhoz a szabadban

Ha több hellyel gazdálkodhatsz, akkor már számos lehetőség közül válogathatsz a kültéri bútorokat illetően. Az erkély berendezésénél talán érdemes a bútorokkal kezdeni, hiszen ez lesz valószínűleg az erkély fő funkciója. Ha szeretnéd, hogy megmaradjon a tágas tér érzése, akkor választhatsz kisebb lerakó asztalkákat, ami pont ideális egy kávézáshoz, de ha elég helyed van, akár egy kültéri étkezőasztalra is eshet a választásod. Érdemes még a bútor anyagára is figyelni: a műanyagot legkönnyebb tisztán tartani, a fém bútorokkal modern hatást érhetsz el, a fa pedig a leginkább otthonos és természetes.

Textíliák az erkélyre

Mindenki tudja, hogy milyen fontosak a lakberendezésben a párnák, függönyök, szőnyegek, mert ezekkel sokkal otthonosabb, kellemesebb lesz a hangulata a lakásnak, és nagyon jól lehet velük dekorálni is. De a textíliáknak ugyanilyen nagy jelentősége van a teraszon vagy az erkélyen is, ugyanúgy kellenek a nyugodt, bensőségesebb hangulathoz. A díszpárna az ülőgarnitúrára még többeknek eszébe is jut, azonban nem sok szőnyeget látni a balkonokon, így az erkély ötletek gyűjtéséből ezt nem hagyhattuk ki. A Butopêa oldalán több olyan szőnyeget is találsz ugyanolyan jól mutatnak, mint egy beltéri szőnyeg, akár ott is használhatod őket, de az anyaguk lehetővé teszi, hogy a kinti időjárás próbáit is kiállják, például nem szívják be a vizet, így nem teszi őket tönkre az eső. Illetve választhatsz olyan babzsákot is, amit külön kültérre terveztek, és amin kényelmesen elnyújtózhatsz, de kisállatod is biztosan imádni fogja.

Harmónia a beltér és a terasz között

A teraszrendezők egyik fontos tanácsa, hogy érdemes összhangot teremteni a beltér és a kültér között, hogy ne egy teljesen különálló rész legyen az otthontól a terasz, hanem kint is otthon érezzük magunkat. Leginkább annak helyiségnek érdemes átvinni kintre is a stílusát, ahonnan a balkon is nyílik. Ezt megtehetjük például úgy, hogy ugyanazokat a fő színeket használjunk kint, mint bent. Vagy figyelhetünk a burkolatra vagy az anyagokra, például, ha bent a fa dominál, akkor érdemes ezt kint is megtartani, és a műanyagszékek helyett fát használni kint is. De a dekorációs elemek is visszaköszönhetnek az erkélyen, például a díszpárnák vagy a virágtartók.

Erkély ötletek a délutáni pihenéshez

Amikor ilyen szép az idő, sokkal szívesebben töltjük a pihenőidőnk a szabad levegőn, mint bent a nappaliban. Ezért érdemes valamilyen napágyat vagy függőágyat beszerezni az erkélyre, ahol jólesik egy délutáni tea, vagy ahol el tudunk tölteni pár órát a kedvenc könyvünkkel. Itt is lehet döntési szempont a balkon mérete. Ha kevesebb hellyel gazdálkodhatunk, akkor válasszunk inkább egy felakasztható függőágyat, így pár mozdulattal változtathatjuk meg az erkélyt egy kiülős, kávézós helyiségből egy pihenősarokká.

A kihagyhatatlan hangulatfények

A hangulatfények mindig nagyon sokat tudnak dobni egy helyiség hangulatán összességében. Megteremtik a bensőséges hangulatot az esti romantikus borozgatásokhoz vagy az önfeledt baráti beszélgetésekhez. Erre a célra használhatsz például fényfüzéreket, amik enyhe, kellemes fényt adnak. Ha pedig dekorációs elemnek is használnád a hangulatfényeket, egy kültéri lámpást, vagy a fényfüzért felcsavarhatod egy üvegbúra alatt, ami szintén nagyon jól tud mutatni

Ne feledkezz meg a növényekről sem!

Az erkély a nagyvárosiak kertje, így a virágok és zöldek sem maradhatnak el egy igazi erkélyről. Nagyon népszerű mostanában műfüvet vagy zuzmófalat rakni az erkélyre, de egyébként akár a lakásba, bentre is. Ez nagyon praktikus lehet egy erkélyen, ahol nincs lehetőség földbe ültetni zöldeket, és természetesen nagyon dekoratív is.

Ha cserepes virágokban gondolkozunk, akkor használhatunk sok pici cserepet, apróbb, színes virágokkal, aminek nagyon bájos lehet az összhatása. Ezeket elrendezhetjük például egy polcrendszeren, ez a fajta felfele építkezés nagyon hasznos lehet egy kisebb erkélyen. Egy ilyen polcon pedig tényleg sok növény elfér, akár egy kis fűszereskertet is nevelhetünk itt.

Ha nem szeretnénk azonban felaprózni a virágokat, hanem inkább egy látványos kompozícióra törekszünk, az is egy nagyon jó irány. Ehhez válasszunk kellően nagy és minél magasabb virágállványt, amiben többféle színű és magasságú virágot tehetünk egymás mellé egy impozáns végeredményért.

A virágválasztásnál fontos még figyelembe vennünk az erkélyünk fekvését, adottságait is. Ha sokat tűzi a nap a balkonod, akkor válassz olyan virágokat, amik ezt jól tűrik, például petúniát vagy bársonyvirágot (másnéven büdöske). Ha pedig inkább árnyékos az erkély, akkor árnyéktűrő virágot keress, például kankalint vagy gyűszűvirágot.

Képek forrása: Butopêa, Pexels, Pinterest


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük