fbpx

Egy szuterén lakás felújítása – 10 tipp

Otthon berendezése, Praktikus Megoldások
szuterén lakás

Nemrégiben lehetőségem volt felújítani egy félig a földszint alatti, szuterén lakást. Ez a projektem pedig számos kihívás elé állított, melyek még egy lakberendező számára sem hétköznapiak. Szerettem volna Veletek megosztani a tapasztalataimat, így ha egy nap ti is hasonló kihívások előtt álltok majd, segíthetnek majd a leírtak. Vagy, ha egy szuterén lakásban gondolkodtok, tudni fogjátok, hogy mibe vágtok bele, és hogy hogyan tudjátok megoldani a felmerülő problémákat. 10 tipp formájában rendszereztem Nektek a tapasztalatokat, amiket érdemes figyelembe venni egy szuterén lakás felújítása előtt.

Általában jó vétel egy szuterén lakás, mert ezek a lakáspiacon sokkal kedvezőbb áron vannak. És ha megfelelően újítod fel őket, akkor a végeredmény is csodás lesz, ahogy azt a képek is bizonyítják. De sajnos ez a kedvezőbb ár is jelent valamit, egy szuterén lakásnál több dologra is oda kell figyelni, hogy azt a végeredményt kapjuk, amit szeretnénk.

1. Elengedhetetlen a jó szigetelés

A penészedés a leggyakoribb probléma, ami kifejezetten a szuterén lakások egyik hátulütője. Mivel a szuterén lakás félig a föld alatt van, nedvesebb és nyirkosabb, amit a penész nagyon kedvel. Ezért a legfontosabb dolog, mielőtt bármit kezdenénk egy szuterén lakással, hogy a lehető legbiztosabban szigeteljük le, így megelőzhetjük az előbb említett problémát, és a nedvesség a falakat, burkolatot sem fogja tönkretenni.

Az általam felújított szuterén lakás korábban pince volt, és sosem volt megfelelően leszigetelve, és ráadásul több helyen szivárgott a víz, így a legelső feladat az volt, hogy teljesen kiszárítsuk. Először a külső falakat szigeteltük le, majd egy olyan anyagot fecskendeztünk a falak közé, amely kiszívja a téglák víztartalmát.

2. A másik fontos dolog a szellőzés

Ha tökéletes a szigetelés, akkor is külön figyelmet kell fordítanunk egy szuterén lakás esetében arra, hogy a lakás szellőzzön, és ne ragadjon benn a párás levegő, mert ez is a falak átnedvesedéséhez, penészedéshez vezethet. Ezen már a rendszeres szellőztetés is javíthat, de több hatékony módszer is van. Használhatunk levegő párátlanítót, de az foglalja a helyet az általában kisebb szuterén lakásban, és üríteni is kell. De hasonló hatás a légkondival is elérhetünk, mert az is segít szárítani a levegőt.

Nagyon praktikus megoldás ezek mellett a padlófűtés, amik a hideg, nyirkos hónapokban is segítenek melegen és szárazon tartani a teljes lakást. Nem beszélve arról, hogy sokkal esztétikusabb és helytakarékosabb fűtési megoldás, mint falra szerelhető fűtőtesteket használni.

Végül pedig, ha gipszkartont használsz a falakon, amik a legegyszerűbb és leggyorsabb megoldást nyújtják, ha szép, egyenes falakat szeretnél, akkor ne felejts el szellőzőrácsot felszerelni. Így a gipsz karton mögötti fal is tovább szellőzhet.

3. A szuterén lakás és a fény problémája

Sokszor felmerül a probléma a szuterén lakások esetében, hogy nincs elég fény, nem elég világos, és ettől kevésbé otthonosnak, zordnak tűnik. Ezért nagyon fontos különös figyelmet szentelni a világításnak, hogy mikor belépünk a lakásba, ne egy sötét pince hangulata legyen. De erre a problémára is van 4 nagyon jó módszer, amiket én is alkalmaztam a felújítás során:

  • válassz megfelelő világítást – használj 2700-3500 Kelvin közötti izzókat, amiknek a legtermészetesebb a fénye, így szinte olyan lesz, mintha kintről jönne a fénye
  • a főbb falakon használj világos árnyalatokat, amik visszaverik a fényt (a fehér falnál például figyelj, hogy ne tompa, fáradt szín legyen, ami inkább elnyeli a fényt)
  • használj a kis helyiségekben lakkozott bútorokat, amik szintén visszaverik a fényt
  • tegyél az ablakokkal szembe tükröt, így a kintről beáramló fény még inkább bevilágítja majd a lakást

4. Optikai trükkök egy szuterén lakáshoz

Az ablak elé helyezett tükör is egy nagyon jó optikai trükk arra, hogy világosabbnak tűnjön a lakásod. Ilyen egyszerű praktikákkal pedig akár a látszólagos belmagasságot is növelheted. Ez azért lehet hasznos számodra, mivel a szuterén lakások plafonja alacsonyan van, amitől bezártság érzésünk támadhat. Ahhoz, hogy ezt elkerüljük, használhatunk LED világítást, ami a plafont világítja meg, így magasabbnak fog tűnni a belmagasság. Ha pedig olyan közel rögzíted a függönyt a plafonhoz, amennyire csak tudod, és egészen a földig érnek, szintén hasonló hatást érhetsz el.

5. Világos színek a falakon

Egy sötétebb lakásban mindenképpen előnyös világos színeket használni a falakon, így egy szuterénben is ez a legjobb választás. Azonban ne ess abba a hibába se, hogy akkor minden falat fehérre festesz, mert akkor egy nagyon barátságtalan, rideg lakás lesz a végeredmény. Merj színeket használni, a színek világos árnyalatai ugyanúgy meghozzák a kívánt hastást, és az az összkép pedig sokkal otthonosabb lesz. A világos színek mellé pedig használj olyan élénkebb árnyalatokat, amik vonzzák a szemet, és életet visznek a térbe. Ezek a színek megjelenhetnek például díszpárnákon, plédeken, dekorációs elemeken vagy képkereteken.

6. Használd ki a teret!

A szuterén lakásoknak gyakran az alapterületük is kisebb, ezért fontos, hogy jól gazdálkodj a térrel. De mit lehet tenni, ha például egy folyosó több négyzetmétert elfoglal a lakásból? Ilyenkor használd a kreativitásod, és találd ki, hogyan használhatnád fel azt a terültet is! Ahelyett, hogy egyszerűen csak helyiségeket köt össze, adhatsz neki más funkciót is. Én például egy ilyen folyosón egy irodasarkot alakítottam ki.

7. Figyelemfelkeltő design elemek

Gyakran negatív dolgokat társítunk gondolatban egy félig föld alatti lakáshoz, így nem fektetünk nagy hangsúlyt az ízléses megjelenésre sem a felújításukkor, mert feleslegesnek érezzük. Pedig éppen az igényes designnal tudjuk elfeledtetni azt, hogy egy “pincében” vagyunk. Bátran használj pár ízléses és egyedi design elemet. Én például a konyhában hatszögalakú csempéket használtam a konyhában, ami szerintem tökéletesen megtette ezt a kívánt hatást.

8. Hogyan dekoráld a falat?

A tükröket gyakran említjük, hogy optikailag segítenek tágítani a teret. Azonban talán ritkábban gondolunk arra, hogy a panoráma képek szintén ilyen hatást vonnak maguk után. A tájképeket ábrázoló poszterek a falon jobban láttatják a mélységet, ezektől is tágasabbnak fog tűnni az otthonod.

9. Fa a meleg, otthonos szuterén lakásért

A szuterén lakásokat, a pincékhez hasonlóan, ridegnek, hűvösnek látjuk, ezért ha valódi otthont szeretnénk varázsolni egy ilyen helyből, akkor használhatunk például fa bútorokat. A fának természetes, otthonos megjelenése van, és még egy szuterén lakást is felmelegít. De akár nagyobb felületen is használhatod ezt az anyagot, például térelválasztóként, ahogy én is tettem a felújítási projektben.

10. És végül: Légy türelmes!

Tudom, hogy ez így egyszerre sok, és úgy tűnhet túl sok buktató van, túl sok dologra kell figyelni, azonban ha ezekre figyelsz hidd el, csodás otthont varázsolhatsz egy félig föld alatti helyből is. És a sok információ után el is érkeztünk az utolsó jó tanácsomhoz, ami a legegyszerűbbnek tűnhet, mégis néha a legnehezebb, ez pedig, hogy: Légy türelmes!

Ezt a lakás másfél évig tartott felújítani. Nem azt mondom, hogy nem végezhettünk volna hamarabb, azonban ha így lett volna, lehet hogy később futottunk volna bele olyan problémákba, amiket utólag sokkal nehezebb megoldani.

Két dolog, amire mindenképp szánj időt egy szuterén lakás felújításánál az a szigetelés és a tervezés. Ha újraszigetelted a falakat, várd ki a kellő időt, hogy kiszáradjanak a falak, és lásd, hogy nem szivárog-e még valahol a víz. A szuterén lakások elosztása nem mindig ideális, és a fenti buktatókra is figyelni kell, így szánj időt arra, hogy mindent jól megtervezz, a különböző helyiségek elrendezését, stílusát, dekorálását.

A felújításhoz használt termékeinket és további képeket a honlapunkon találsz:

Egy pincéből otthonos lakás


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük