fbpx

Modern otthon, kortárs lakberendezés

Interjúk, Otthon berendezése
modern otthon

Már sokat írtunk különböző lakberendezési irányzatokról. De vajon hogyan jellemezhetnénk korunk lakberendezését? Most nem az elvont modernizmusról lesz szó, hanem arról, hogy hogy néz ki egy stílusos, modern otthon ma. Dobos Timi (@glamhomstyle) home stagerrel készítettünk interjút a témában, aki segített kicsit belelátni a kortárs lakberendezésbe. Tarts velünk, ha kíváncsi vagy, hogy hogyan lehet pár egyszerű trükkel a te otthonod is stílusos és naprakész.

De mi is az a home staging?

Említettük, hogy Dobos Timi home stager, de valószínűleg sokan még nem találkoztak ezzel a fogalommal. Szerencsére Timi az Instagram oldalán röviden összefoglalja, hogy mi a home staging és a lakberendezés között a különbség. A home stager az ingatlanokat az eladásra készíti fel. Tehát nem a tulajdonos igényeit követi, mint a lakberendező, hanem a potenciális vásárlók stílusát. Ezenkívül a home stager szűkösebb és szigorúbb költségkeretből is dolgozik, mint egy lakberendező. A home stagingben fontos, hogy a lakás minél hamarabb eladható legyen, nincs idő hónapokat várni különleges bútorokra, a praktikus szempontok sokkal nagyobb szerepet kapnak, mint a lakberendezésben.

A modern otthon stílusa

Egy modern otthonban nagyon jól megférnek egymás mellett a klasszikus lakberendezési stílusok. A modern otthonok anyagai hasonlítanak például az indusztriális stílusban használt anyagokhoz, így jól kiegészítik egymást. Timi személyes kedvence a modern otthon stílusának és az art déconak a keveréke.

Hasonlóan az art décohoz itt is rengeteg fémet, üveget, tükrös felületet, bársonyt láthatunk, így tökéletesen illeszkedik a két stílus egymáshoz.

A modern otthonokban előszeretettel használnak kortárs művészeti alkotásokat, de akár ókori görög stílusú dísztárgyakat is. A festmények, szobrok pedig tökéletesen megidézik a klasszicizmus hangulatát.

Bútorok a modern otthonban

Mi is írtuk már korábbi cikkünkben, és most Dobos Timi is említette, hogy az emberek egyre szívesebben választanak lekerekített formákat, finomabb íveket a sarkos, szögletes bútorok helyett. Az ívek nemcsak, hogy sokkal dinamikusabbak és így modernebbek is, hanem barátságosabb, otthonosabb légkört kölcsönöznek.

Egyetlen modern otthon sem lehet teljes legalább egy bársonybútor nélkül. Persze a lakás többi része és a mi ízlésünk dönti el, hogy egy hatalmas smaragdzöld bársonykanapét, egy fekete bársonyülőkés bárszéket vagy egy visszafogott púderrózsaszín bársonypuffot válasszunk, de az egészen biztos, hogy a bársonytól egyből sokkal elegánsabb, kifinomultabb lesz a lakás egész hangulata.

A modern otthon színhasználata

Korábban a modern lakberendezésben leginkább az alapszíneket, a fehéret, feketét és szürkét használták. Timi is kiemelte, hogy ezeket nagyon jól lehet lágyítani nude színekkel. Ezekkel a színekkel nagyon letisztult, megnyugtató lesz az összhatás, azonban sokak inkább színtelennek, unalmasnak látják a fenti színek kombinációit, de számukra van egy jó hírünk.

Ma már élénk és merész színeket is használunk ezek mellett, például királykéket, rózsaszínt, zöldet.

A Timi által említett színek pedig igazán életre kelnek a bársonybútorokon, amik szintén szorosan kapcsolódnak a modern otthon stílusához, és tökéletesen ellensúlyozzák a többi egyszerűbb, egyszínű bútort. De ezek a gazdagabb színek a bársonybútorokon kívül megjelenhetnek a lakástextileken, például díszpárnákon, de akár egy-egy falon is érdemes őket bevállalni.

Minták és dekorációk

A mintákat tekintve a modern stílusban hódítanak a különböző állat és dzsungel mintás tapéták vagy arany levélminták.

– mondta Dobos Timi.

Valóban nagyon divatosak mostanában a padlótól plafonig érő, egy-egy falon megjelenő dekortapéták. Ez is, ahogy a hasonlóan karakteres bársonybútorokról is megállapítottuk, jól ellensúlyozzák a lakás többi részének visszafogottságát, egyszerűségét. A különböző mintájú és stílusú dekortapétákról itt olvashattok egy összefoglalót.

A dekorációt illetően a modern otthon elég művészi. Vázák, virágok vagy gyertyák helyett szívesebben használnak a modern otthonok lakberendezői kisebb műalkotásokat, például kis szobrokat, absztrakt vagy klasszikus festményeket, művészfotókat.

A modern otthon kényelme

Dobos Timi megemlíti, hogy egy modern otthon berendezésekor nem pusztán a bútorokra és a dekorációra kell gondolnunk. A technika vívmányaival sokkal kényelmesebbé tehetjük az életünket, és ezeket az elemeket érdemes jó előre megtervezni, hogy összhangban legyenek ezek a lehetőségek a lakás többi részével. Gondolhatunk itt a hangvezérelhető, állítható színű és fényű világításra, intelligens szekrényekre, és ha egy kicsit beleássuk magunkat a témába, a határ a csillagos ég.

A cikkben található képeket Csondor Ágnesnek (@csondiagi) köszönhetjük!

A teljes interjú az Instagram oldalunkon olvasható:

Korunk Stílusa ‑ avagy a mai Modern

A cikkben említett témák:

Hálószoba tapéta ötletek minden stílushoz

Modern lakberendezés

Anyagok és különleges bútoripari megoldások – Bársony, velúr bútorkárpit

Képek forrása: Butopêa, @glamhomstyle


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük