fbpx

Modern, avagy a kortárs stílus a lakberendezésben

Lakberendezési stílusok
kortárs stílus szögletes formák, és puha anyagok

A kortárs stílus alatt azt a lakberendezési irányt értjük, mely törekszik az organikus anyagok kiszorításával, kőburkolatokkal, fémekkel operálni, és ezáltal egy rendkívül rendezett, letisztult, átlátható könyezetet létrehozni. Magyarul szoktuk ezt egyszerűen csak “modern stílisnak” nevezni. Az ok, ami miatt mi nem ezt a kifejezést használjuk, az az, hogy ez félrevezető lehet. Angolul ugyanis a “modern”, és a “contemporary” (= kortárs) kifejezések szinte teljesen más stílusokat jelölnek.

Modern vs. Contemporary

A “modern”-nek csak a neve modern, a valóságban azonban inkább arra a stílusirányzatra utal, mely még az ezredforduló előtt hódított, azaz arra, amelyet mi retrónak nevezünk. A modern-modern, azaz a kortárs lakberendezési stílust pedig “contemporary”-nek nevezik.

A freshome.com cikkében egy nagyon szép összehasonlítást láthatunk a két stílus különbözőségeiről. Ezt nagyon jól kifejezik az alábbi képek is:

Míg az első képen egy retrós, modern stílusú otthont láthatunk, laminált fabútorokkal, favázas székekkel, és színes bőrbútorokkal, addig a második képen egy letisztult, fém-, és kőburkolatokkal kombináló otthon tárul a szemünk elé, fekete-fehér-szürke színekkel – ez a “contemporary”.

A kortárs stílus jellegzetességei:

A kortárs lakberendezési stílusban hódítanak a nagy terek, a sima felületek, a letisztultság. A 2010-es években ugyanis nagyon népszerű volt a monokróm, és a minimalizmus, aztán ez lassan egyre jobban puhult, részben az eklektikus stílus hatása miatt. Ma már nagyobb népszerűségnek örvendenek a kerekdedebb, nőiesebb formák, illetve a színes bútorok is egyre nagyobb helyet kapnak a széles körben közkedvelt földszínek mellett. A huszas évek nagy divatja lesz emellett pár természetes anyag is, így úgy tűnik, hogy lassacskán teljesen átalakul az a kortárs stílus, amit eddig ismerni véltünk.

A fentiek fényében összesen három fajtáját különíthetnénk el a kortárs stílusnak, melyek a színeikben való eltérés ellenére mégis egyeznek bizonyos vonásokban. Ezek a:

  • Monokróm kortárs stílus
  • Nude kortárs stílus
  • Színes kortárs stílus

Ezt a kategorizációt (bár némi ihletettséggel), de magunk találtuk ki a cikk vonalvezetésének meghatározása céljából. A stílus részterületeire kitérni nincs ugyanis módunk ekkora terjedelemben. Ennek oka az, hogy olyan oldalági leszármazottakat vezettek ki a stílusból, mint a rusztikus kortárs, melyek nagy helyiségekbe elrendezett vintage szobabelsők. Mi ezeket nem annyira tekintenénk a kortárs lakberendezés ikonikus darabjainak.

A kortárs stílus az indusztriális stílus ihletettségében választ anyagokat, fémekkel, kőburkolatokkal. Az eklektikus stílus hatása révén jellemző a kortárs stílusra, hogy inspirációt gyűjt a korábbi korok stílusaiból. Az art déco stílus hatása egyértelműen jelen volt a 10-es évek elején, továbbra is észrevehető nyomokban. Újabban viszont nyit a kortárs stílus egy még régebbi lakberendezési stílus irányába: a klasszicizmus felé is.

Színek és anyagok a kortárs stílusban:

A kortárs stílus kezdetekben tényleg egy nagyon szigorú színpaletta mentén mozgott: a fekete, fehér, szürke. A fémes színek, és a márvány használata persze párosul a fent említett szürke monokrómmal, a végeredmény azonban továbbra is egy meglehetősen letisztult, steril környezet.

Emellett jöttek be a nude színek, a fekete-fehér finomítására. Persze a monokróm, és a fémes anyagok továbbra is népszerűek. A bútorokon pedig láthatunk szövet, és bársonyszövet borítást is.

A 20-as években pedig újra divatba jönnek a színek – nem is a visszafogottak, hanem a látványos, élénk, különleges árnyalatok, mint amilyen mondjuk a királykék, az olívazöld, a rózsaszín. A fémes felületek mellett az üveg, a márvány is ugyan úgy helyet kap.

A kortárs stílus mintavilága

A minták területén hasonlókkal találkozhatunk, mint amilyeneket már az art déco stílus esetében is láthatunk: geometrikus, absztrakt minták. A festmények esetében nagyon népszerűek a csurgatott faliképek. Az arany levélminták is hódítanak ebben a stílusban.

A 20-as években továbbra is népszerű lesz a márványminta, viszont ezekben az években már nem a valódi márványburkolat fog hódítani, hanem a festett márvány kerül központi szerepbe. A #fakemárvány trend pedig visszaköszön majd továbbra is a falakon, bútorokon is láthatunk majd márvány tapétát, bevonatot.

A klasszicizmus visszaköszön egyre több helyen dekorációs formkában: márványszobrokat idéző faliképek, és szobrok mintáira készített kaspók jelennek meg a lakásdekorációk között:

Kortárs bútorok, és dekorációk

A kortárs lakberendezés leginkább a nagy terekben, és nagy belmagasságú helyiségekben gondolkodik. Ezekben a nagy terekben mutatnak jól igazán a stílushoz illő nagyméretű designer bútorok.

A kubizmusra emlékeztető szögletes felületek helyett azonban ma már inkább a nőies formákat szeretjük, és ennek megfelelően láthatjuk azt az art déco-ra emlékeztető jelenségeket, melyben az anyagok keménységét ellensúlyozzák a kerekded formák.

Az alábbi nappalikban is megfigyelhető ez az ellentét:

Ezekben az étkezőkben is az ülőbútorok pihe-puha anyagokból készültek, bársonyborításúak, így ellensúlyozzák a környezetükben levő letisztult, minimalista kőburkolatokat.

A hálószobákban is követhetjük a kortárs stílus eleganciáját, mely otthonosságot kölcsönző bútorokkal párosul:

A képek forrása: Pinterest.

Hírlevél feliratkozás


 
Lakberendezési Stílusok

 
Színek


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük