fbpx

A vízparti stílus – Egyszerű anyagokból tengerparti mennyország

Lakberendezési stílusok
Tengerpartra néző nappali

A vízparti stílus egykor éles körvonala kissé elmosódott az utóbbi években, cikkünkben bemutatjuk mi a különbség a „Coastal” és „Nautical” stílusok között és hogyan lehet őket ízlésesen, klisék nélkül megvalósítani otthonunkban. Megmutatjuk a modern vízparti stílus elengedhetetlen lakásdekorációit, bútorait és a benne rejlő kreatív lehetőségeket.

A vízparti stílus hallatán sokaknak a falat díszítő hajókormány, a horgonymotívum, esetleg a kagyló és korall dekor jut eszébe. Ez nem meglepő, hiszen az eredeti vízparti stílus kiegészítőiként ezek néha bizony nagyon jól működhetnek, valójában azonban sokkal inkább a „Nautical” vagyis tengeri/tengerészeti design részét képezik. Habár léteznek trópusi és mediterrán tengerpartok is, a vízpart elsősorban az amerikai eredetű „Coastal” stílusra utal, mely a megfontolt letisztultság és szellősség jegyében született.

Az eredeti vízparti stílus

Ez a stílus mára rengeteg kisebb irányzattal, leágazással gazdagodott, de alapvető jegyeit – a természetes fény és a napsütötte fehér (pl.: csontszín, törtfehér) színek szeretetét, a tengeri árnyalatok használatát – mindben megtaláljuk.

Vajon közülünk ki vinne be önszántából a lakásba egy partra vetett farönköt? Akármilyen rosszul hangzik elsőre, nagy szerencse, hogy ezt a klasszikus vízparti stílus megálmodói megtették, hiszen csodálatos organikus hatást értek el ezzel. Az etno stílus természetközeliségétől eltérően itt a szabálytalan, nyers uszadékfa bútorok is csodásan mutathatnak, de a világosabb rattan és bambusz bútorok is tökéletesen illenek a vízparti stílushoz.

Ez a stílus a szellős elrendezés és a természetes fény alkalmazása által azt a hatást kelti, mintha nem lenne határ a kint és a bent között, ha reflektív felületeket is szeretnénk használni, az még inkább felerősíti a vízpart érzetét.

Ma is népszerű irányzatok – A modern vízparti stílus:  Coastal Cottage és a Hampton

A Coastal Cottage az egyszerűbb, régiesebb berendezésű vízparti stílusra utal, mely ma egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Itt a kis tengerparti faház hangulata a cél, így az egyszerű faanyagok, régi tárgyak és persze a szellős könnyedség uralja a teret.

A Hampton stílus egy New York közeli partszakaszról kapta a nevét, hiszen innen származik, itt sokkal inkább előtérbe kerül a letisztult luxus, alapvetően nagyobb terek jellemzőek rá. A Hamptonnál a fehér dominál, jellemző a porcelánok, csillogósabb és cirkalmasabb fém dekorok és az arany szín gyakori használata is, de hangulatában megőrizte a vízparti stílus minden fontos karakterisztikáját.

Milyen színekhez és anyagokhoz nyúljunk, ha megfogott minket a tengerparti hangulat?

A vízparti stílus minden mai trendje merít az eredeti irányzat napsütötte fehér, világos pasztell és korall színeiből, így ezekkel aligha nyúlhatunk félre. Szerencsés az enyhén tükröződő üvegfelületek és a puhább szürkés szín gyakori használata is, de ne ijedjünk meg néhány sötétebb dekortárgy elhelyezésétől se.

Anyagok terén a klasszikus, világosabb nyers fa még mindig népszerű és képes organikus hatással ellátni a nappalit, de a rattan, a bambusz és tölgy is erősen jelen van a modern vízparti stílus anyagkészletében.
Ne féljünk kreatívak lenni, a függönyöket fehér vagy natúr színű hajókötéllel rögzíthetjük, de tarhatja kötél képeinket, növényeinket, vagy akár a galériára vezető lépcsőnk mentén is kifeszíthetünk korlátként funkcionáló köteleket.

A modern vízparti stílus kedvelt mintái és motívumai

A modern vízparti stílus kedvelt mintája a Chevron. A Chevron szinte minden színösszeállításban esztétikus lehet, de biztonságos választás a törtfehér, fekete-fehér, kék-fehér vagy egy színű háttérre csak vonalakkal berajzolt Chevron is.

A vízparti stílus kontextusában valójában a Chevron is a hullámzó tengert hivatott megidézni, így minden ehhez hasonló, a víztömegre emlékeztető képet, mintát bátran használhatunk.

Kész minden, jöhet a dekor!

Fontos, hogy ne pakoljuk ki minden víz témájú csecsebecsénket a nappaliban, inkább törekedjünk a minimalizmusra, épp csak érzékeltessük vendégeinkkel, hogy a vízparti stílust választottuk.

Az igazi szellős tengerparti hangulathoz remekül illenek a rattanból, gyékényből készült lámpák, de „Nautical” ihlette fényforrások is kitűnőek lehetnek. Falainkat érdemes olyan képekkel díszíteni, melyeken a tenger színei dominálnak, de nagyon jól nézhet ki egy iránytűre emlékeztető óra, vagy egy megviselt evezőlapát is a falon. A már említett kötél anyag is kitűnő vízparti dekor.

A klisékkel csak óvatosan, de mindenképp jól nézhet ki egy-egy rák/homár motívum, egy horgony alakú dísztárgy, vagy egy kagylókkal övezett türkiz dominálta pot-pourri az asztalon. Érdemes a nádra, hínárra, vagy tengeri társaikra emlékeztető növényeket használni díszítésként, mint például a csenkeszfélék.

Fürdőszobánkban is jó, ha a nem túl agresszív kékes színek és a fehér vannak előtérben, egy megfelelő színű/mintájú fürdőszoba szettel és néhány képpel meg is lehet teremteni a fürdőszobai tengerpartot.

Ha tehát a vízparti stílus mellett döntünk, használjunk természet adta anyagokat, a nekünk tetsző irányzattól függően nyúlhatunk régies hatású, vagy épp modernebb bútorokhoz és dísztárgyakhoz. Ne feledjük, hogy a szellős könnyedség megőrzése érdekében minden esetben törekedjünk a minimalizmusra.

Képek forrása: Pinterest, butopea.com

Hírlevél feliratkozás

 
Lakberendezési Stílusok

 
Színek

 
 


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.