fbpx

Egy budapesti lakás felújítása – Interjú a tulajdonossal, Szofival

Interjúk

Axanne, a Butopêa tulajdonosa, egy barátjának segített egy budapesti lakás felújításában modern art déco stílusban. Caruel Szofi, a lakás tulajdonosa kozmetikumokkal foglalkozik, és profi sminkes, így fontos volt számára az is, hogy legyen egy sminkszoba, ahova szívesen felhívja vendégeit. A lakásfelújítás, ötletelés folyamatáról, az Axival – ahogy Axanne-t a barátai ismerik – való közös munkáról és tapasztalatairól mesélt nekünk egy interjú keretében.

Lakásválasztás

Butopêa: Milyen szempontok alapján kerestél, és választottál lakást?

Szofi: Az egyik az elhelyezkedés volt. Nekem az, hogy az Újlipótvárosban legyen, az volt az egyik legfontosabb. A másik az, hogy egy olyan erkélyt szerettem volna, ami nem csak akkora, hogy egyedül lehet kiállni. Az is fontos volt még, hogy két szoba legyen a nappalin kívül.

Nem volt könnyű ilyet találni, főleg az erkély miatt. Itt a környéken inkább az a szokás, hogy egy fél négyzetméter az erkély, mert a régi építésű házak ilyenek voltak.

Végül az erkély miatt is választottam ezt a lakást. Illetve azért, mert három egyben nyíló szobája van, és az egyik oldal udvarra néz. Épp a hálószobám néz az udvarra, ami nagyon megtetszett.

B: Már az elejétől kezdve tervezted, hogy fel fogod újítani?

S: Igen, a festést, azt mindenképpen meg kellett csinálni, és a konyha sem olyan volt, hogy én el tudtam volna képzelni magam benne.

Az ötletelés folyamata

B: Mik voltak azok a dolgok, amikkel mindenképpen változtatni szerettél volna a lakásfelújítás során?

S: A falak és a festés, hogy legyen egy kis szín, esetleg tapéta. És a másik, amin nagyon fontos volt változtatni, hogy az egyik szoba egyben volt a bejárati folyosóval, és így használhatatlan lett. Tehát az eloszlását szerettem volna még megváltoztatni. Ebből az átjáróból lett később a sminkszoba, vagy Glamroom – ahogy elneveztük. Ehhez a konyha falát kiszedtük és egy térelosztót tettünk pár méterre tőle.

B: Mihez ragaszkodtál nagyon, amit a lakásfelújítás során meg szerettél volna valósítani?

S: Fontos volt, hogy megszűnjön ez az átjárószoba. Illetve, hogy legyen egy hangulata a lakásnak. Előtte minden fal fehér volt, és azt nem éreztem annyira lakhatónak.

És már említettem, hogy a konyhát szerettem volna még átalakítani. Szerintem nagyon jó megoldás volt, hogy nem szedtük szét a konyhát, hanem csak a munkalapot és a fogantyúkat változtattuk meg, és ezáltal már ettől is teljesen más lett az összkép.

Nagyon szerettem volna még egy sminkszobát, mert én sminkes is vagyok, és sose tudtam hova hívni a vendégeimet korábban. Kellett egy hely, ahol tudok dolgozni.

Látványtervek

B: Mennyire volt könnyű a látványtervek alapján elképzelni a lakást, és volt-e valami csalódás ezzel kapcsolatban?

S: Nagyon könnyű volt a látványtervek alapján elképzelni, főleg amikor a 3D látványtervek elkészültek. Első lépésként egy mood boardot csináltunk Axival, és ő utána kezdte el a 3D terveket. És szerintem pont ugyanolyan lett élőben, mint ahogy ott láthattam. Külön vicces volt, hogy még a kutyámat is belerakta a tervbe, így pedig már tényleg el tudtam képzelni magam benne.

B: Mennyi ideig tartott összesen a lakásfelújítás projekt, a lakásvásárlástól, ötleteléssel, tervezéssel kivitelezéssel együtt?

S: Nagyon gyors volt az egész. Másfél hónappal azután, hogy átvettem a kulcsokat, már be is költözhettem, bár nagyon szerencsés voltam, hogy épp elérhetőek voltak a szakemberek. Bár az ötletelést már akkor elkezdtük, mikor még nem volt meg a kulcs, azt körülbelül két héttel előtte kezdtük el. Miután lefoglalóztuk, eljöttünk a lakásba, és mindent lemértünk, hogy lehessen az ötletelés után tervezni is.

A kivitelezés volt egy kicsit hosszabb, mivel a ’30-as években épült, és nem minden fal egyenes teljesen, mindenhol vannak meglepetések. Ezért csúsztak kicsit a munkák, de még így is gyorsan befejezték. A terveken szerencsére nem kellett változtatni, csak alkalmazkodni kellett a helyhez. Nagyon sokat segített, hogy volt ez a 3D-s terv, így én sem akartam változtatni semmin, mikor élőben láttam készen.

B: És mennyire dolgoztatok együtt a 3D terveken?

S: A terveket teljes mértékben Axi csinálta, én csak az ötleteket mondtam. Elmondtam neki, hogy milyen stílust szeretnék, illetve az is közre játszott, hogy nagyon jól ismer. Csináltunk egy közös Pinterest boardot, és oda raktunk fel fotókat az ötletelés során mindketten.

Színek és stílus

B: Volt konkrét elképzelésed arról, hogy milyen színeket vagy stílust szeretnél?

S: Én modern art déco stílusban gondolkoztam, bár ezt Axi fogalmazta meg, én csak azt mondtam el, hogy milyen elemeket szeretnék, például bársonyt, aranyt. A régi lakásomban nagyon sok fabútor volt, azokat az új lakásba nem szerettem volna. Egyébként a modern, minimál stílus is nagyon közel áll hozzám, viszont ebbe a lakásba szerintem sehogy se illett volna, ezért azt elengedtük. És így lett az art déconak egy modernebb változata.

B: Miben tudott neked tanácsokat adni Axi, és mik maradtak meg Neked leginkább?

S: Axi ötletei nagyon sokat segítettek, hogy összeálljon a kép. Például a színválasztásnál, hogy mit szabad, mit nem, mennyire lehet eltérő a szobák stílusa.

Amt még nagyon megjegyeztem, hogy mindig legyen egy vezető vonal az egész lakásban. Például válasszunk ki három színt, ez nálam a zöldes türkíz, a rózsaszín és a bézs lett, és ezek mindig legyenek jelen minden szobában. Ez a tanács nagyon megmaradt bennem, és örülök, hogy megfogadtam.

lakásfelújítás

Egy másik dolog, amiről nagyon győzködnie kellett az a bézs szín, hogy ne legyenek fehér falak. Nekem elképzelhetetlen volt, hogy egy lakásban ne legyen fehér fal, de utólag belátom, hogy igaza volt, mert nagyon tetszik végül a kontraszt, a plafon és a fal között egyrészt, illetve sokkal nyugodtabb hatást ad az egész lakásnak.

Lakásfelújítás

B: Mik voltak a nagyobb változtatások, amiket megvalósítottatok?

S: Lebontottunk egy falat, a helyére került a térelválasztó, átalakítottuk a konyhát és a festés-tapétázás volt még nagyobb változtatás. A térelválasztóról Axi győzött meg, és nagyon megszerettem. Megmarad az az érzés, hogy ez egy külön szoba, és mégis mikor bejössz látod egyszerre az udvart és az utcai oldalt is, sokkal tágasabbnak tűnik. És még egy nagyon jó dolog van benne, hogy tárolásra is alkalmas, így tudom hova tenni a könyveimet, kisebb dolgokat. Érdekes volt látni, hogy a térelválasztó készült el utoljára, és teljesen megváltozott az, hogy hogy néz ki a lakás.

lakásfelújítás
lakásfelújítás

B: Hogyan választottátok ki a már említett 3 vezető színt?

S: Ez inkább Axi volt. Én kiválasztottam pár bútort, amit szerettem volna, és ez alapján jöttek a színek. Egy rózsaszín bársonyfotelhez és egy zöld bársonykanapéhoz ragaszkodtam, és a vezető színek ezeknek a pasztell, világosabb árnyalatai lettek.

lakásfelújítás

Glamroom

B: Mi az a „Glamroom”?

S: Tulajdonképpen egy sminkstúdió, ahol tudok dolgozni, vendégeket vagy magamat sminkelni, de nagyon praktikus, mert a sminkasztalt tudom íróasztalnak is használni, a számítógépen dolgozni. Amikor pedig eljönnek a vendégeim, akkor rögtön látják, hogy professzionálisan meg van csinálva, elfér itt az összes sminktermékem, jók a fények, bevilágítható LED-ekkel.

lakásfelújítás

B: Ha valaki otthon szeretne egy ilyen sminkszobát vagy sminksarkot, akkor neki mire kell figyelnie szerinted?

S: Szerintem, ami nagyon fontos, az a bevilágítás. Legyen esetleg napfény, de ez nem mindig jó, mert, ha esti sminket készítesz, nem ugyanaz a világítás kell. Sokat segít, ha lehet váltogatni a hideg-meleg fényt. És a kényelem is nagyon fontos. Ha például egy maszkos sminket kell csinálnom, akkor itt kell ülnie a vendégnek 4-8 órát.

B: Hogyan készült a sminkasztalod?

S: Különböző elemekből raktuk össze, mivel a bárhol elérhető kisebb sminkesasztalokban nem fértem volna el. A sminkesasztalom így végül két fiókos elemből, két szekrényből és egy konyhai munkalapból áll. Azért esett a választás a konyhai munkalapra, mert sokkal könnyebb tisztítani és fertőtleníteni, mint például egy sima íróasztal felületét.

lakásfelújítás

B: Mi az, amivel a leginkább elégedett vagy a felújított lakásban, van-e kedvenc részed?

S: A Glamroom abszolút az egyik kedvenc részem. A munkám miatt egyrészt sok időt is töltök itt, de ha épp nem sminkelek, akkor is nagyon kellemes üldögélni ott a fotelben. Ha kinézel, csak fákat látsz az ablakból, ha pedig megfordulok rálátok az egész lakásra, azt a perspektívát nagyon szeretem.

lakásfelújítás

A közös munka a lakásfelújítás során

B: Mikben segített neked Axanne a lakásfelújítás projekt során?

S: Röviden mindenben. Minden lakást megnézett velem, fontos is volt számomra, hogy ő mondja ki, hogy egy lakásból lehet-e valamit csinálni. Ezután pedig segített kitalálni a színeket, az egész koncepciót, a legapróbb részletekig. Nyilván van egy olyan tudása, amit pár hét alatt nem lehet elsajátítani, és ez nagyon jól jött.

Akár ilyenekben is adott tanácsot, hogy hol legyenek növények, kaspók. Én nem voltam nagyon oda a növényekért, de Axi meggyőzött, hogy jobb lenne, és tényleg jól mutat.

lakásfelújítás

B: Mennyi időt vettek igénybe az ilyen közös megbeszélések?

S: Nehéz megmondani, mert majdnem mindennap beszéltünk egy kicsit, de ha összeadnánk, akkor 4-5 megbeszéléssel meg tudtuk volna csinálni.

B: Több lakás is megnéztetek együtt, adott valamilyen tippet Axanne, hogy mire kell figyelni?

S: Például volt egy lakás, ami nekem nagyon tetszett, és szinte tökéletesnek gondoltam, de Axi le akart beszélni róla, mert nem volt a lakásból semmilyen kilátás. Ez akkor engem annyira nem zavart, de itt az új lakásban folyton kifelé nézelődök, és élvezem, hogy ilyen zöld itt a kilátás, úgyhogy beláttam, hogy ez tényleg fontos szempont.

Vagy például az a ház, amiben van ez az új lakás, még nincsen kívülről felújítva, és én minden lakásnál ezt is néztem, és zavart. De Axi hívta fel a figyelmem, hogy mikor kinézek az ablakon, vagy kiülök az erkélyre, akkor úgyis csak a szemben lévő házakat látom, ezért ez egyáltalán nem lesz zavaró.

B: Tervezel-e még más változtatásokat a lakásban, a közeljövőben?

S: Igen, most a teraszt fogom én saját kezűleg átfesteni. Már az alsó burkolatot megváltoztattam, és a bútorokat is megvettem. Talán csak egy külső higiéniai festés még, és kész, most ez a nagy terv.

Lakásfelújítás tippek

B: Mit tanácsolnál azoknak, akik most fognak bele a lakásfelújításba?

S: Hát a mai világban a lakásfelújítás előszöris sok türelmet igényel. Ha nem értenek hozzá, akkor egy profi segítségét feltétlenül kérjék, mert nem lehet ezt anélkül kitalálni, és szerintem félig-meddig nem lehet megcsinálni a dolgokat. A másik tanácsom pedig az, hogy több szakembertől kérjünk árajánlatot. Nekem nagy szerencsém volt a szakemberekkel, mivel Axiéknak már van egy bevált csapatuk, akik elérhetőek is voltak.

A Szofi lakásában felhasznált termékeket itt találod:

Egy budapesti lakás káprázatos átalakítása

Pár korábbi interjú a magazinból:

Lakatos Márk – interjú az eklektikus stílusról

Irodalom és lakberendezés – Interjú Molnár Violával

Art deco stílus – Interjú Lehoczky Léna lakberendezővel

Képek forrása: Butopêa


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük