fbpx

Bútorfelújítás ötletek

Csináld Magad, Kreatív Ötletek

Sokszor a bútorboltokban kapható bútorok nem elég egyediek. Úgy érezheted, hogy nem elég személyes velük az otthonod. De, ha kreatív vagy, és szeretsz barkácsolni, akkor rengeteg lehetőséged van, hogy belevidd az egyéniséged és a saját ötleteid a bútoraidba. Nem kell aggódnod, a bútorfelújítás ötletek nagy részéhez nem is kell nagy kézügyesség, sokkal inkább csak egy ötlet és kedv. A 7 ötlet közül reméljük, te is találsz egy neked valót. És bátran szabd a saját ízlésedre és otthonodra a lenti képeket. És persze, jó szórakozást az ötleteléshez és az alkotáshoz!

Tedd egyedivé tapétával

Talán az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy teljesen új életre keljen egy bútordarab, hogy egy tapétával új mintát kap. Nyilván ezt is lehet túlzásba vinni, de mint a lenti képeken is láthatod, lehet ezt nagyon ízlésesen csinálni. Ha ez az ötlet tetszik meg, érdemes még keresgetni hasonló képeket, hogy lásd, hogy érdemes a te bútorodon használni a tapétát. Fontos az is, hogy a tapéta felhelyezése előtt kezeld a felületet, csiszold le, tisztítsd meg, hogy jól feltapadjon a tapéta. A legpraktikusabb az, ha öntapadós tapétát használsz, amit egyszerűen csak fel kell ragasztanod. Ehhez a Butopêánál is találsz öntapadós tapétákat a lenti képek leírására kattintva.

Ezzel a módszerrel egyébként a bútorod apróbb hibáit is elrejtheted a tapéta alatt. Illetve lehet ez egy környezettudatos módszer is, ha a lakásfelújításból megmaradt tapétát nem kidobod, hanem felhasználod egy bútoron. Így egyébként ízlésesen visszaköszönhet ugyanaz a minta több helyen az otthonodban.

Cseréld le a fogantyúkat

Lehet, hogy nem is gondolnád, hogy mennyit számít, ha lecseréled a komódod fogantyúit. Ez az apró változtatás különösen akkor számíthat sokat, ha egy stílus jellemzi az otthonod. De akár lehet ez is az első lépés egy stílus felé. A bútorboltok kínálata sokszor semleges a stílust tekintve, de ezzel ügyesen alakíthatók. Például egy arany vagy kristály fogantyút nagyon jól megadja az art déco hangulatot, egy bőr fogantyú jól illik az etnohoz, egy réz az indusztriálishoz, de tényleg nagyon széles a lehetőségek tárháza.

Dobd fel természetes anyaggal

Egy egyszerű fekete ágyfejtámla lehet unalmas vagy túl komoly, ha a hálószoba többi részére nem ez a minimalizmus a jellemző. De a képek nagyon jól visszaadják, hogy mennyire fel lehet dobni egy fekete fejtámlát vagy egy fekete keretes polcot. A bútorfelújítás ötletek közül ez egy viszonylag kis eszközigényűnek mondható. Ha beszerezted a megfelelő mennyiségű vessző szövetet, már csak egy tűzőgép kell. A fa felültre erősebb gémkapoccsal is tudod rögzíteni a szövetet, de választhatod a szög, kalapács megoldást is, ha van elég hely a szögnek.

Új színek és minták a bútoron

És most következzen bútorfelújítás ötletek közül egy kicsit talán bevállalósabbnak mondható. Nagyon új karaktert lehet adni a bútornak, ha egy hangsúlyosabb, nagyon sötét vagy fehér színnel dobjuk fel, de nem a teljes felületén, hanem valamilyen kicsit geometriaibb formában. Szintén fontos megjegyezni, hogy a felültet nagyon érdemes előkészíteni a festés előtt, hogy biztosan jól fejen a festék és tartós legyen. A DIY cikkek legtöbbje a krétafestéket ajánlja ehhez az ötlethez. Ez a festék mattra szárad, és szép kontrasztot alkot a lakkozott vagy legalábbis fényesebb fával, amellett, hogy a képen a színek is eléggé kontrasztban vannak, de látjuk, hogy a végeredmény kellemes, mégis fiatalos és egy bátrabb megoldás.

Különleges minta, egyedi szék

A következő egy nagyon kézzel fogható, kész DIY ötlet, amihez nem kell nagyon gondolkoznod vagy kreatívkodnod, ha ez nem a te világod. Az ötlet egy egyszerű fa ülőkét fest újra úgy, hogy a mintája már sokkal egyedibb legyen. Miután lecsiszoltad és előkészítetted a felületet, fesd fehérre a szék ülő részét. Ezután helyezz egy klasszikus tortaalátétet a fehér részre, középre, és menj át rajta fekete festékkel. Vigyázz arra hogy a lap ne mozduljon el és szorosan tapadjon az ülőkére. ezután pedig fesd a szék többi részét is feketére, és már kész is.

Egy sokkal egyedibb felület

Nos, az biztos hogy ez a felújítás már sokkal több előkészületet és munkát igényel, de te is odavagy ezért a végeredményért, akkor egyértelműen megéri! Ez az izgalmas fa felület sokkal otthonosabb és barátságosabb, mint az eredeti sima fehér. Nagyon jól passzol a letisztult, skandináv vagy minimalista stílusú otthonokba. Viszont tényleg sok munka van a falécek méretre szabásával és ragasztgatásával ahhoz, hogy igényes legyen az eredmény. Érdemes a kis faléceket előre elrendezni a komód előtt, hogy lásd mekkora kicsi lyukakat hagyj közöttük, hogy ne is látszódjon nagyon ki az eredeti fehér felület, és a végén ne maradjon egy lyuk a szélén.

Egyedi felület domború tapétával

A képen is látható domború, festhető tapéta biztosan nagy kedvence lesz a DIY ötleteket kedvelőknek, barkácsolni vágyóknak, mert nagyon sokat ki lehet belőle hozni. Annie például egy egyszerű fa fiókos szekrényből varázsolta ezt a csodát, amit biztos sokan látnának viszont saját otthonukban is. Ezeket a tapétaelemeket felragaszthatod a szekrény fiókjaira, és tetszés szerint festheted őket. Ha a szekrényt is ilyen színre fested, olyan mintha az eredeti bútor lenne ilyen különleges felületű.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük