fbpx

Irodalom és lakberendezés – Interjú Molnár Violával

Interjúk
lakberendezés

Irodalom és lakberendezés sok ponton találkozhat egymással. Mindkettőt áthatja a stílus és a művészet. Ezért szerettünk volna egy olyan sorozatot indítani, melyben az irodalmat jól ismerő és igazán szerető emberekkel beszélgetünk olvasmányélményeikről, olvasási szokásaikról, inspirációikról és lakberendezésről. Elsőként Molnár Viola újságírót és influenszert kérdeztük a témában. Vio Instagram oldalán (@violaannamolnar) rendszeresen számol be arról, épp mit olvas, és követőit is olvasásra buzdítja. Kedvenc könyvei mellett a számára ideális olvasósarokról és az otthona különleges darabjairól is beszámolt nekünk.

Olvasmányélmények

Mi az a három könyv, amit jelenleg szívesen ajánlanál másoknak?

Daniel Keyes Virágot Algernonnak című könyve az egyik örök kedvencem, mindig mindenkinek lelkesen ajánlgatom, aki még nem olvasta. Hiszem, hogy jobb hely lenne a világ, ha mindenki elolvasná azt a könyvet. Háy Jánostól A cégvezetőt is szívesen ajánlom sokaknak – bár azt inkább csak azoknak, akik rendszeresen olvasnak, mert a könyv szövege nem bocsát meg annak, akinek el-elkalandozik a figyelme olvasás közben. Matt Haig Éjfél könyvtár című könyve pedig egy nagyon kellemes meglepetés volt az életemben, és mivel még kevesen ismerik itthon, szintén megemlíteném.

Valamelyiket szívesen bemutatnád pár szóban?

Az Éjfél könyvtár az egyik legfrissebb olvasmányélményem. Az a könyv annyira beszívott, hogy körülbelül két nap alatt elolvastam. Bevallom, eredetileg azért vettem kézbe, mert épp valami könnyedre vágytam Robert Merle Mesterségem a halál című műve után. Amikor Haig könyvét megvettem, azt hittem, ponyvát veszek majd kézbe, és ennél nem is tévedhettem volna nagyobbat. Ez egy nagyon bölcs, értékes könyv, ami fontos kérdéseken gondolkoztatja el az olvasót és alapvető életigazságokra is megtanít. A mögöttünk álló két év után szerintem sokan nincsenek jól mentálisan, és bár a terápiás munkát nem helyettesíti, azoknak tud egy kis kapaszkodót nyújtani a könyv néhány gondolata, akik rendszeresen felteszik maguknak a “Mi lett volna, ha?” kérdést.

Szerinted miért lesz meghatározó egy könyv az ember életében?

Attól függ. Egy könyv lehet jó a szöveg minősége miatt és a cselekmény, mondanivaló miatt is. Nem vagyok kultúrsznob, ezért van olyan alkotás, amit bár irodalmi szempontból nem tartok kimagaslónak, mégis meghatározó élmény az életemben – például az Éjfél könyvtár is ilyen.

Hogy kinél mi talál be, az nagyban függ attól, hogy az illető épp milyen életszakaszában jár. Nagyon eltérő tud lenni egyénenként, hogy ki mire kíváncsi épp, mit vesz észre a világból, milyen gondolatok foglalkoztatják, és milyen kérdésekre keresi a választ. Szerintem hajlamosak vagyunk azokat a szövegeket, könyveket kedvelni, tartalmasnak ítélni, amik az igényeinkkel harmonizálnak.

Neked melyik volt az a könyv, amit többször elolvastál, és mindig más fogott meg benne?

Sajnos nem vagyok nagy újraolvasó, kevés könyvet olvastam el akár csak kétszer. Egyedül A kis herceget olvastam el többször, bár az sem volt már évek óta a kezemben, ideje lenne újra elővennem, kíváncsi is vagyok rá, most épp melyik gondolata fogna meg leginkább. A kis herceg mindig ad valamit, újra és újra emlékeztet az élet legfontosabb tanulságaira és értékeire. Ha úgy vesszük, kiolvashatatlan könyvnek tartom.

Az ideális környezet és lakberendezés az olvasáshoz

Milyen az ideális olvasósarok számodra?

Ergonómikus. Fontos, hogy legyen az embernek egy olyan kanapéja, fotelja, dolgozószéke, íróasztala, ahol egy-két órára kényelmesen el tud helyezkedni, hogy semmi másra ne kelljen figyelnie, csak a könyvre. Nekem egy fotelom van egyébként, abban szeretek leginkább olvasni.

Fontos a fény is. Napközben fontos, hogy elég természetes fény legyen, este pedig fontos, hogy legyen egy jó olvasólámpa melletted.

Lehet, hogy egy dohányzóasztal sem árt, ahova le lehet pakolni egy csésze forró teát, a következő könyvet, a telefonodat vagy bármit, ami jó, ha kéznél van.

És színekben van valamilyen preferenciád?

Amikor olvasok, teljesen elmerülök egy könyvben, ezért nekem szinte teljesen mindegy az olvasás pillanatában, hogy milyen színek vesznek körül. Nyilván az otthonomban szeretem, ha szép és esztétikus dolgok vesznek körbe, de ennek olvasás szempontjából nincs jelentősége.

Van valami speciális dolog, amit szeretsz ilyenkor a környezetedben, például halk zene vagy hasonló?

A zene zavar a koncentrációban, viszont mivel egy elég forgalmas belvárosi részen lakom, fehér zajt néha szoktam „hallgatni”, hogy a hangzavar helyett úgy érezzem, csend vesz körül. Spotifyon rengeteg ilyen lejátszási lista van, néha alváshoz is igénybe veszem ezeket.

Nagyon szeretek még gyertyát gyújtani, és hangulatfényeket is használok: égősorokat és kisebb lámpákat. Illetve nálam egy csésze tea vagy kávé is mindig az olvasás része.

A hangulat kialakításakor szoktál figyelni az illatokra? Van kedvenc illatod a gyertyákból, vagy szeretsz párologtatni valamit ilyenkor?

Illatmániás vagyok, illatpálcákat, lakáspermetet, gyertyákat is használok. Most épp zöld tea illatú gyertyákat használok, de van egy levendulás lakáspermetem, amit szintén imádok. Ezek nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy jól érezd magad.

Inspirációk

Volt olyan könyv, ami inspirálta a lakberendezésedet?

Nem volt ilyen. Bár vizuális típus vagyok és sok olyan könyv volt már a kezemben, amihez karakteres, egyedi látványvilágot képzeltem el, ezek nem hatottak az otthonom berendezésére. Az irodalom helyett inkább a realitás hat rám ilyen téren: a költségtudatosság, az időtállóság és a praktikum szem előtt tartása.

Te szoktál írni?

Újságíróként és szerkesztőként dolgozom, úgyhogy ha úgy vesszük, napi szinten foglalkozom az írással, de ez nyilván egészen más kategória. Fikciót még nem írtam, bár már többször kacérkodtam a gondolattal…

Ha írnál, mi adna ihletet?

Engem leginkább az élet, az emberek, a karakterek, a személyes történetek inspirálnak. Nem véletlenül lettem szerkesztő és újságíró: ha nem is irodalmi minőségben, de történetmeséléssel foglalkozom. Ha fikciót írnék, valószínűleg akkor is az élet inspirálna.

Saját ízlés és lakberendezés

Számodra mi a legfontosabb az otthonod kialakításában?

Nem akarok hazudni, úgyhogy azt mondom, hogy a költségtudatosság a legfontosabb, de szerintem ezzel sokan tudnak azonosulni. Nekem is van harmincféle Pinterest-táblám, ahol gyűjtöm, hogy milyen látványvilágot szeretek, de amikor válogatok, akkor nem az önmegvalósítási szándékom áll mindenek felett, mert nyilván nekem is reális kereteken belül kell gondolkodnom. Szeretem az időtálló dolgokat, szeretek hosszú távon gondolkodni – és kell is, hogy így gondolkodjak.

Ha pedig a vizuális oldalára gondolok, akkor nem tudnék egyetlen stílusirányzatot kiemelni. Leginkább eklektikusnak látom az otthonomat és saját magamat is. Például ahogy szeretem a vintage ruhákat, úgy szeretem a használt bútorokat, lakáskiegészítőket is. Például a szőnyegem a ’60-as évekből származik, a soproni szőnyeggyár egykori terméke, amit nagyon sokáig vadásztam, mire meg tudtam szerezni. Ahogy a hatvanas évek stílusa, úgy ez a szőnyeg sem egy visszafogott darab, nem tudnám bekategorizálni. Mai bútorok kerültek mellé a lakásba és modern printek, illetve két nyomat Oláh Ildikótól, akinek a stílusa megint csak egy egészen más irány.

Nagy találatom volt még egy Josef Hurka Bubble Lamp is, amit 3000 forintért sikerült megszereznem. Sokféle dolog találkozik nálam egymással – ami nem mindig szerencsés, és néha időbe telik rájönnöm, mi és miért nem működik egymással –, amiben van egy hatalmas adag véletlenszerűség, de a végén a dolgok valahogy mégis mindig összeállnak egy harmonikus egésszé.

Pár korábbi interjú a magazinból:

Lakatos Márk – interjú az eklektikus stílusról

Interjú Cserta Szandrával – Rendszerezés mesterfokon

Art deco stílus – Interjú Lehoczky Léna lakberendezővel

Képek forrása:


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük