fbpx

Egy kalapnyi fali tükör.

Csináld Magad
diy-tükör

A barokk a rekatolizáció művészeti irányzata volt, melynek lényegi eleme volt a gazdagon díszítettség, aranyozott felületek halmozása. Az isteni dicsőséget gyakran azonosították napsugarakkal, a szent, isteni lényeket többnyire körbevette egyfajta dicsfény, melynek sugara leragyogtak a földi szentekre. Ezek a napsugarak ihlették a legújabb fali tükör ötletünket!

tukorbol-kalap-pinterest

A művészettörténetben megfigyelhetjük, hogy a nagy változások tulajdonképpen valami jóval korábbinak a felelevenítését takarják. Bár persze minden korszak hozzá is tett egy keveset az eredetihez. A barokk stílus tovább él a 20. századi art déco stílusban. A 20-as, 30-as évek art décoja. A stílus elsősorban építészeti és iparművészeti irányzat volt, de később számos képzőművészt is megihletett.

Az amerikai író, Fitzgerald, A nagy Gatsby című regényében jól szemlélteti, hogy miről is szól ez a stílus, ahogy a könyv 2013-as filmfeldolgozásban – melyben Leonardo DiCaprio alakítja a címszereplőt- is látványosan szemléltetik, hogy mik is az art deco lakberendezés stílusjegyei: arany, a csillogás, a fények, a ragyogás.

Ez a barokkos, art décos stílus ihlette a nap alakú tükör falidíszeket, melyek tökéletesen mutatnak a modern illetve az eklektikus szobabelsőkben is. A nap alakú tükör nagy teret igényel, lehetőleg egy üres falfelület, ahova hosszú órákon keresztül süt a nap. Ezáltal a naptükör beragyogja a teret, kellemes melegséget árasztva magából.

Az ilyen jellegű fali tükör többféle anyagból készülhet: van amelyik fémlapokból, fém csövekből, levelekből, némelyiket fényes fémkorongok veszik körül, sőt, olyan is van, amelyiknél a belső kör alakú tükröt ék formára vágott tükör darabok vesznek körül. Ha rásüt a nap ezekre a tükörkreációkra, az egész mesterséges nap felragyog.

Mi is egy nap formájú tükröt hoztunk ma nektek, csak mi nem fektettünk olyan nagy hangsúlyt a ragyogásra.

A tükör elkészítéséhez egy régi szalmakalapot használtunk, célunk az volt, hogy az art déco naptükröt egy sokkal visszafogottabb, természetes stílussal ötvözzük. Ez a visszafogott, természetes színű, természetes anyagból készült fali dísz kiválóan mutat egy rattan dísztárgyakat is tartalmazó szobában.

Hogyan készítettük el?

Szerezz egy régi szalmakalapot, és szedd darabjaira.

diy-tükör

diy-tükör

A napkorong létrehozása:

Először lefejtettük a kalap karimáját. Ez lesz a napkorong külső része. A kalap felső, maradék részéből fogjuk megfonni a sugarakat és a belső kört.

diy-tükör

diy-tükör

diy-tükör

A belső kör létrehozása

A napkorongunk belső köre lesz az, ami a tükröt fogja tartani.

Mivel erre fogjuk felragasztani a tükröt, ezért egy kicsit merevebbnek kell lennie.

Az általunk használt kalap karimájában volt egy fém merevítés. Mi ezt félbevágtuk és összeragasztottuk újra egy ragasztópisztoly segítségével, majd a kalapunk tetejéből kiszedett szálakból fonást késztettünk, és beborítottuk vele a drótot.

diy-tükör

diy-tükör

diy-tükör

A sugarak kialakítása

Ha megvan a két kör, létrehozhatjuk a napunk sugarait.

A sugarakat a maradék szalmákból készítettük el. A hosszú szálakat félbehajtjuk.

A képeken a körök hátsó oldala látható. A ragasztópisztollyal ráragasztjuk a szálakat.

diy-tükör

diy-tükör

Az utolsó simítás

Az utolsó simítás a tükör beragasztása. Először a tükör szélét kenjük körbe, majd helyezzük rá a belső körre hátulról. Ezt követően erősítsük meg a ragasztást, és kenjünk még egy csíkot a tükör külső szélére is a képen látható módon.

tukor-kalapbol-butopea

 

Már kész is a naptükör!

tukor-kalapbol-butopea

 


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük