fbpx

Bali stílusú fonott kosár: ahol a kint a bent.

Lakberendezési stílusok
fonott kosár

Észrevettétek, hogy a különféle fonott kosár kreációk szinte ellepték az üzleteket és az internetet is? Gondolkodtatok rajta valaha, hogy honnan jönnek ezek a csodaszép darabok? – Baliból!

fonott kosár

Pompon mániásoknak mint én 😆🔴☺️

A post shared by Axanne @Butopêa (@butopea) on

Bali egy indonéziai sziget, mely híres színes kultúrájáról, a művészeti ágazatok széles spektruma megtalálható a környéken, kezdve az egzotikus tánccal, a szobrászaton, és a festészeten, illetve a bőr- és fémművészeteken át a zenéig. A különféle művészeti ágazatokra természetesen nagy hatást gyakorol a hindu vallás, Indonézia hindu kisebbsége ugyanis Bali szigetén lelt otthonra.

Balin minden természetes, és természet közeli. A házak helyiségei többnyire valahol a terasz/veranda és a szoba közt helyezkednek el. Egyszerre nyitottak, akár több oldalról is, másrészről pedig teljesen berendezettek, mint egy nappali, vagy egy hálószoba. Ezáltal összemosódik a kint és a bent, azaz a természet és az ember élettere.

rattan kerti bútor

A lakberendezésüket is a természetes szóval lehetne jellemezni: a felhasznált anyagok és a megmunkálás módja is rendkívül emlékeztet a természetre és a kézzel készítettségre. Azaz, ha a lakásunkat Bali-stílusban szeretnénk berendezni, akkor olyan darabokat kell összeválogatnunk, melyekről első ránézésre látszik, hogy kézzel készült. Ilyenek például a kézzel festett vásznak, melyek az úgynevezett ’batikolás’ technikájával készültek. Ennek az a jelentősége, hogy a tiszta vászon anyagot különféle mártogató és csomózó technikával festik, így a minta természetes, véletlenszerű lesz.

A már említett különböző méretű fonott kosár kreációk is ilyen természetes tárgyak, többnyire rattanból készülnek, mely egy ázsiai kúszópálmaféle liánjaiból készül.

fonott kosár

fonott kosár

A fonott kosár mellett különféle dísztárgyakat, például fonott keretes tükröket és lámpaburákat, de akár egész bútorokat is készítenek ilyen fonott technikákkal.

rattan lámpabúrarattan lámpa

A rattan bútor hazánkban is divatos kerti bútorként. Tulajdonképpen, ami nálunk kerti bútor, az ott Balin egy rendes nappali bútor a nyitott teraszról. A rattan kerti bútor egy olyan választás, mellyel nem lehet melléfogni. Természetes hatást kelt, és kiválóan mutat a ház előtt, mintegy jelezve a bent és a kint hatását.

rattan székek

Mire használhatjuk a fonott rattan kosarakat a modern városi otthonokban?

1. Például a konyhádban, mint tárolót.

Rendezettebb lesz az összkép, mégis visz egy kis vidékies, otthonos, természet közeli hangulatot a lakásba.

rattan kosár

2. Hogy milyen virágot teszel bele, azt csak te döntöd el! 🙂

fonott kaspófonott kaspó

3. Egyszerűen elrejthetsz benne ormótlan, és csúnya dolgokat, amiket nem akarsz kidobni.

fonott kosár

4. Vagy akár stílusosan tárolhatsz benne olyan dolgokat, amiket meg nem akarsz mutogatni.

rattan kosár

5. Ha valamit pedig ötletesen akarsz megmutatni:

íme egy díszpárna tartó kosár, mely biztosan felhívja magára, és a tartalmára a figyelmet.

fonott kosár

6. A rattan lehet dísz is!

Hát nem fantasztikus, ahogy azok a különféle fonással és színezéssel készült fonatok mutatnak a falon?

fonott dísz

7. A hálószobádat is feldobják!

fonott kosár

Képek forrása: Pinterest


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük