fbpx

Az art deco új arca a 2010-es évek végén.

Lakberendezési stílusok
art deco bútorok

Az art deco születését, és fénykorát az 1920-as, 30-as évekre datáljuk, ez egy iparművészeti irányzat, melyet elsősorban az európai és az amerikai elit réteg engedhetett meg magának. Az art deco hatása kiterjedt az építészetre, a lakberendezésre, a festészetre és az öltözködésre is, elsősorban a geometrikus mintákat preferálta, ezeket pedig fényes fém-, márvány-, és tükrös felületekkel ötvözte. Az art deco bútorok újra divatba jöttek az 50-es, 60-as években, ma pedig a stílus egy újabb divathullámjának lehetünk szemtanúi. Azért is örülünk annak, hogy az art deco ismét divatba jött, mert az utóbbi években hatalmas népszerűségnek örvendtek a modern, letisztult geometrikus formák a lakberendezésben. Az art deco ezekbe a formákba lehel eleganciát. Ha otthont adsz az art deco bútoroknak, akkor becsempészheted a luxus  hotelek hangulatát a hétköznapi életedbe!

Mi kell az art deco otthonodban való meghonosításához?

Az alábbiakban megmutatjuk, hogy az art deco stílus miképp tehető a mai otthonok részévé:

Tükrös felületű bútorok

A fémes, metálos felületek mind-mind visszaverik a természetes és a mesterséges fényeket, ezáltal az art deco belső terek fényárban úsznak. Nincs jobb fényvisszaverő, mint a tükör: a tükrös felületű bútorok épp ezért illenek bele tökéletesen az art deco stílusba, ráadásul a tükörnek van még egy olyan plusz pozitív hatása is, hogy optikailag tágítják a belső teret!

Az alábbi asztalok tükrös elemei beragyogják a nappalit, melyben otthont kapnak! A fenti képen látható Glamour dohányzóasztal a kerekded formák szerelmeseinek lehet tökéletes választás, míg a lenti, a szögletesebb formák kedvelőinek. Az pedig közös bennük, hogy mindkettő ugyanolyan magasfényű, és ragyogó, a rozegold pedig csodásan mutat a pasztell lila mellett!

art deco bútorok

art deco bútorok

Geometriai minták

Biztosan találkoztatok már az art deco stílusban berendezett belső terekben azokkal a jellegzetes tapéta mintákkal, melyek sok esetben különféle növényekre – elsősorban levelekre, virágokra-, emlékeztetnek. Természetesen ezeket leegyszerűsített, vonalakkal, geometrikus formákkal ábrázolják.

Láthatjátok a hasonlóságot a fenti, európai erdő ihlette Art Nouveau textil, és a lenti atr deco levélmintás tapéta közt is! A két kép jó például szolgál a régi és az új találkozására: a mai art deco stílusú bútorok kontra az eredeti minták – neked melyik tetszik jobban?

art deco bútorok

art deco bútorok

Bársonyosan csillogó bútorok

A bársony rendkívül divatos bútorkárpittá vált, főleg, mióta újra preferáljuk a magasfényű anyagokat az otthonban. Pontosan az anyag ezen tulajdonságából fakadóan mutatnak jól ezek a bútorok az art deco stílusban berendezett helyiségekben is.

Ez a Charleston kanapé az art deco bútorok körében oly divatos pávazöld színben is kapható, de egy visszafogottabb, halványabb menta árnyalatot is kapható belőle azok számára, akik inkább a halványabb és hidegebb színeket preferálják.

art deco bútorok

art deco bútorok

Réz és arany – metálos fényű bútorok

Az aranyat, az ezüstöt, a rezet és a rozegoldot most már bátran részévé teheted az otthonodnak az art deco bútorok segítségével! Ha bársonnyal párosítod ezeket a metálos anyagokat, akkor nem kell attól tartanod, hogy rideg hatásuk lesz az otthonodban.

A Maxim’s puff otthonod egyik legédesebb darabjává válhat, ha ebben a cukorkás pasztell lila színben vásárolok meg, de szürkében is kapható. Ez a tervezés igencsak divatos az art deco bútorok körében. A Maxim’s különlegessége, hogy nem csak puffként, hanem tárolóként is funkcionál!

art deco bútorok

art deco bútorok

A márvány és az üveg tökéltes párosítás!

A márvány és az üveg hasonlít abban, hogy mindkettő tisztaságot fejez ki. Ahhoz, hogy szépek legyenek, mindig oda kell figyelnünk arra, hogy ragyogóak és tiszták maradjanak. Ha megfelelő módon ápoljuk ezeket a felületeket, eleganciát és kifinomultságot vihetünk általuk az otthonunkba! Jelenleg nagyon népszerűek a márvány mintás dekorációs elemek: ezek természetesen nem igazi márványból készülnek, de mintájuk, mely a márvány erezetét idézi, kiválóan illik az art deco stílus geometrikus díszítőelemei közé!

A Marble puff és a Marble üveg dohányzóasztal ennek ihletettségében született – mi inkább a szögletesebb formákat preferáltuk a márvány minták esetében, de a lenti kerek asztal is stílusos, jól áll neki ez az egyszerű, de nagyszerű arany váz!

art deco bútorok

art deco bútorok

Az art deco bútokok lehetnek gazdagon díszítettek, de letisztultak is egyben.

Eddig az art deco gazdagságát emeltük ki, pedig legalább ennyire lényeges jellemvonása az art deco bútoroknak a letisztultság, és az egyszerűség is.

A fenti képen látható Solfege dohányzóasztal épp ezt a letisztultságot képviseli, és mivel két méretben kapható, ezért izgalmas lépcsőzetességet is vihetünk vele az otthonunkba, mely szintén kedvelt jelenség az art deco lakberendezésben, ahogy az a lenti képen is látható. A hexagonos asztalka annak ellenére letisztult, hogy márvány és réz elemei is vannak.

art deco bútorok

art deco bútorok

Metróállomás az otthonodban? – Ez is lehet art deco!

A retró metróállomásokat rendszerint esztétikus, geometrikus csempék díszítették, melyek az art deco stílusát idézik. Ezeknek hangulata az otthonokban is jól mutathat, például egy konyhában, vagy fürdőszobában.

art deco bútorok

art deco bútorok

Természet luxus kivitelben!

A levélminta nem csak a tapétákon, 2D-s kivitelezésben néz ki nagyon stílusosan, hanem domború, 3D-s verzióban is rendkívül sikkesnek számítanak az art deco dekorációk közt – főleg akkor, ha fémes hatásúak.

A fenti képen látható Amazone fém fali dekoráció trópusi levél mintás kiszerelésben kapható: ez a kép örökzöld dísze lesz annak a modern art deco stílusú otthonnak, ahol a falra kerül. A természet ihlette falidíszek fémes színekben is nagyon jól mutatnak, mint a lenti képen ez a pár szál ginkgo biloba!

art deco bútorok

Képek forrása: Pinterest, Butopêa


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük