fbpx

A bohém stílus 2021-es trendjei

Lakberendezési stílusok

A bohém stílus irányzatairól, jellemzőiről már több cikkünk is készült, de azért röviden összefoglaljuk, miről is szól ez a stílus. Maga a bohém szó arra utal, hogy valaki máshogy gondolkozik társadalmi vagy politikai kérdésekről, normákról, mint az emberek nagy része. Ez a mentalistás ugyan a lakberendezésben visszafogottabban jelenik meg, de az jól látszik, hogy itt sem ragaszkodik szigorú szabályokhoz. Nincsenek jól meghatározott színek vagy minták, egy kicsit lazább, kuszább a végeredmény.

A bohém stílus szinonimájaként gyakran használjak az etno stílust. Az etno lényege, hogy a népi kultúrához, főleg afrikai, dél-amerikai népek szokásaihoz nyúl vissza. A bohém stílusra is igaz, hogy leginkább természetes anyagokat, színeket és világítást használ. Nem mindenkinek való ez a stílus, sokan rendezetlennek vagy egyenesen rendetlennek találják, de azok, akik nem szeretik a szigorú szabályokat, normákat vagy kereteket, azok a boho stílusban otthon fogják érezni magukat.

Most pedig lássuk, milyen bohém irányzatok és trendek hódítanak az idei évben!

Bohém stílus a gyerekszobában

Amikor a gyerekszobát tervezgetjük, és rendezzük be, nem is feltétlen gondolnánk arra, hogy válasszunk egy lakberendezési stílust, amitől egységes lesz. Sokszor ez nem is praktikus egy gyerekszobában, hiszen a gyerekjátékok és –bútorok nem mindig illeszthetők be egy stílus keretei közé. Viszont a bohém stílus nem szab szigorú szabályokat, amitől életidegen lenne egy gyerekszobában. A boho játékossága és szabadsága tökéletesen passzol a kicsik szobájához. A stílus bézses, ekrü, olíva vagy krém alapszínei megnyugtató légkört teremtenek. Ezt aztán kiegészítheted egy-két élénkebb, játékosabb színű textillel, kiegészítővel, például élénkzölddel, naranccsal vagy sárgával. Dekorációnak pedig használj természetes anyagból készült faldekorációkat, például makramét vagy más egyedi kézműves termékeket. Ebből a cikkünkből tudsz ihletet meríteni ehhez.

Régi bútorok felújítása

Az utóbbi években szerencsére egyre több ember ismeri fel a környezetvédelem, a minimalista és tudatos életmód fontosságát. Ahhoz, hogy ne zsákmányoljuk ki teljesen a földet, érdemes minél több alternatív ötletet kipróbálni, legyen az a zero-waste életmód vagy például az újrahasznosítás. Mivel a boho stílusban egyébként is benne van a gyökerekhez való visszanyúlás, a régi stílusú bútorok felújítása egy népszerű 2021-es trend. Nézelődj zsibvásárokban, a nagyszülők padlásán vagy ilyen témájú Facebook csoportokban, és hidd el, nagy kincsekre bukkanhatsz. A már kissé kopottas fa tökéletesen illik egy boho otthonba, de akár le is festheted valamilyen élénk színnel, tengerészkékkel vagy pirossal, hogy meglegyen az enteriőrben a stílusra jellemző „kiugró szín”.

Bohém stílus egyedi tapétákkal

Egy cikket már készítettünk arról, hogy milyen népszerűek, és mennyire feldobják a szobát az egész falat befedő tapéták. A bohém stílus játékos, buja és nagyon sokféle mintát használ. Így 2021-ben nem is maradhat ki a fali tapéta egy boho nappaliból, hálóból, de még a fürdőből sem. Válaszhatunk visszafogottab, fekete-fehér tapétát, hogy aztán a színes képkeretekkel és egyéb kiegészítőkkel játszunk. De akár a dzsungel szabad és kalandos hangulatát is megidézhetjük, a most egyébként is népszerű leveles, állatos tapétákkal.

Letisztult padlószőnyegek

A bohém stílus a természetes anyagokat részesíti előnyben, minden berendezési tárgynál erre törekszik. Így aztán ebből a padló sem maradhat ki. Népszerűek a fából készült hajópadlók, esetleg laminált padlók is. Azonban az idei trend a padlószőnyeg. A gyapjú, vászon, kender, állatbőrök mind a boho kedvencei. Így a legegyszerűbb törtfehér padlószőnyeg hasonló anyagokból tökéletes választás. Ráadásul a szőnyeg sokkal kellemesebb, melegebb összhatást teremt, mint a fapadló, a járólapokról nem is beszélve.

Bohém stílus lámpásokkal és gyertyákkal

A boho stílusnak van egy jellegzetes, sejtelmes, játékos hangulata a népies és természetes elemekkel. Ez a hangulat pedig egy 2021-es trenddel lesz teljes, a lámpásokkal és gyertyákkal. A gyertyák idén minden mennyiségben jöhetnek a bohém stílusú otthonba. Válassz hozzájuk hosszú, antik gyertyatartókat vagy nagy, aranykeretes üveg lámpásokat. Az ilyen üveglámpásokat tárold a földön, hogy meglegyen az a kuckózós, bensőséges hangulat, ami az etno stílus sajátja. Az arany keret pedig tökéletesen kiegészíti, és egy kis modern vonalat csempész a népies stílusba.

Kert a házban

Mivel a bohém stílus nem ismer sem szabályokat, sem határokat, itt akár a kert is lehet a házban. A természetet is közelebb hozhatod magadhoz, ha sok zöldnövényt választasz az otthonodba. A terrakotta cserepek is beleillenek egy boho enteriőrbe, de ha valami izgalmasabb megoldásra vágysz, a nagyobb növényeknek válassz fonott kosarat, a kisebbeknek pedig a plafonról lelógó makramét.

Függőágy

Egy makramés függőágy jól passzol a bohém stílus cozy, laza, kényelmes összképéhez. Ezért ez a 2021-es trend teheti fel a te boho otthonodban is az i-re a pontot. Arról nem is beszélve, hogy milyen kellemes egy hétvégi délután belefeküdni, és olvasni egy jó könyvet.

Kombináld a cikkben olvasott trendeket, és rendezz be egy boho stílusú nyugisarkot egy makramés függőággyal, lámpásokkal, zöld növényekkel és sok színes, mintás textillel. Ez akár kezdésnek is tökéletes, ha még nem vagy biztos a boho stílusban, de azért adnál neki egy esélyt.

További cikkeink a bohém stílusról:

Bohém stílus 5 lépésben

Pampafű dekor – Természetes és friss enteriőr trend

Az “etno stílus”, avagy a természetes anyagokat felvonultató bohó hangulatú otthon!

Karácsonyi dekor organikus stílusban

Képek forrása: Pinterest, Butopêa


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük