fbpx

Így tedd a modern otthonod részévé a dekor tapétákat!

Otthon berendezése
dekor tapéta

Amikor kicsi voltam elég sokat költöztünk a szüleimmel. Emlékszem, az egyik albérletünkben a szobám egyik hosszabb fala egy trópusi tengerparttal volt borítva, azaz egy egész falat beborító dekor tapéta volt felragasztva arra az oldalra. Gyerekként nagyon különleges volt számomra ez a látvány, és arra is emlékszem, hogy az összes vendég, aki csak benézett a szobámba, vidáman megjegyezte, hogy: „Micsoda tájon élsz Te!”.

dekor tapéta

Aztán egy ideig egészen megváltozott a divat, és inkább a különlegesebb festési technikák, illetve az egyszínű falak domináltak, ezek számítottak újnak, és stílusosnak. Mostanában azonban mintha újra divatba jönnének a tapéták, és velük együtt a legváltozatosabb minták, formák, tájak stb. Legnagyobb meglepetésemre a tájképes verziók is ugyan olyan közkedveltek lettek ismét, mint a már évek óta sikkesnek számító geometrikus minták. Nagy divatnak örvendenek továbbra is a visszafogottabb virágos és szaténos megoldások. Lent megmutatjuk, hogy milyen változatosan és sokszínűen lehet használni a dekor tapétát, nem csak a szobák díszítésekor, hanem bútorok különlegessé tételében is!

dekor tapéta
A tapéták előnye, hogy bár nagyobb szakértelem kell a felhelyezésükhöz (mint a falfestéshez), viszont tartósabb és mutatósabb lesz a végeredmény. A tapéták kopásállósága és tartóssága sokkal jobb, mint a festékeké. Sérüléskor csak a  sérült részt, csíkot kell lecserélni, így ilyen téren sem sokkal bonyolultabb a “javítás”, mint egy festett falfelület esetében. A szakértelem és a pontosság viszont nem elhanyagolható, pláne, ha egy bonyolultabb mintájú tapétáról van szó, mondjuk  geometrikus ábrákról, vonalakról, összefüggő mintákról.

Viszont a modern tapétadivat előnye, hogy nem szükségszerű az egész falat egyforma tapétával borítani – bár ez is egy opció. Az is rendkívül különleges, ha pusztán a szoba egyetlen falát, vagy kizárólag egy kisebb csíkot fedünk be. Ezek mind segítenek a szobabelsőt egyedibbé, hangulatosabbá, egységesebbé tenni. Ráadásul egy-egy csík esetén pusztán pár ezer forintot kell belefektetnünk az átalakításba, és akkor változtatunk a stíluson, a szobabelső hangulatán, amikor csak akarunk.

A tapétázás tehát egy rugalmas dolog, mellyel igazán intenzív, látványos eredmény érhető el!

dekor tapéta

Harmonikusabbá teszik az otthont!

Mikor az otthonunk berendezésén gondolkodunk, először a nappali terveit futtatjuk le a fejünkben, majd a meghitt hálószobá(k)ét, a konyháét, esetleg a fürdőét, de nagyon kevesen gondolnak az előszobára. Pedig ez a helyiség tárul a szemünk elég elsőnek, amikor hazaérkezünk, és utolsóként amikor távozunk. Emellett pedig a vendégek is ezt látják majd meg először, mikor ellátogatnak hozzánk.

Dekor tapéta az előszobában:

Mennyivel kellemesebb egy olyan helyiségbe benyitni, mely hívogató, otthonos és melengető hatást kelt bennünk. Itt már az első pillanatban úgy érezhetjük, hogy hazaérkeztünk!

Számos megoldás van, amivel otthonosabbá tehetjük az előszobánkat, de a legnagyobb felület itt is a fal. Egy jól megválasztott dekor tapétával azonnal megadhatjuk ennek a helyiségnek a kezdőlökést ahhoz, hogy az otthon melegét sugározza:

dekor tapéta

dekor tapéta

Így használd a nappalidban:

Egy, a bútorokkal harmonizáló árnyalatú, visszafogott mintájú dekor tapéta akár az egész szobát beboríthatja, akkor sem lesz olyan érzésünk tőle, hogy „túl sok”. Minél kisebb az árnyalatbeli eltérés a tapéta alapszíne és a mintája közt, annál elegánsabb, és visszafogottabb lesz a végeredmény.

dekor tapéta

Könnyen lehet hangulatot teremteni egy dekor tapéta segítségével – ráadásul sokszor még spórolhatunk is, ha a tapétát válasszuk! A lenti képen például mintha dísztéglával lenne borítva a falrész, pedig igazából csak tapétáról van szó. Dekor tapéták segítségével akár faházat, kőházat, téglaházat is varázsolhatunk az otthonunkból, mindezt sokkal olcsóbban, mintha igazi anyagokkal dolgoztunk volna. Ráadásul, ha ráuntunk a tapéta-adta hangulatra, könnyen változtathatjuk az otthonunk hangulatán egy új tapéta segítségével!

dekor tapéta

Ha már a nappaliknál tartunk: URBAN JUNGLE! A városi dzsungel stílus az egyik legközkedveltebb lakberendezési stílus jelenleg. Az óriási zöld levelek, a rózsaszín flamingók az indák, a növények… mi más teremthetné meg jobban a dzsungel stílust otthonunkban, mint egy dzsungel mintás falfelület a nappalinkban? Ezek a növény mintás dekor tapéták frissességgel töltik meg a helyiségeket. Ha kicsit variáljuk a stílust, megteremthetjük a buja dzsungelek eredeti hangulatát. Ez a dzsungel szinte lélegzik, nyugalommal és békével tölti meg a szobabelsőt.

dekor tapéta

Míg az alábbi képen látható „rajzolt-dzsungel” stílus egy régi Dzsungel könyve illusztrációt juttat eszünkbe! Egyszerre természet-közeli és régies – pedig a legmodernebb elektronikai felszerelések vannak körülötte.

dekor tapéta

Korábban úgy gondoltam, hogy az apróbb minták híve vagyok, de ezeket a tapétákat elnézve egészen megjött a kedvem a nagy, virágmintás tapétákhoz. A lenti képeken a tapéták tökéletesen illeszkednek a merész színű bútorokhoz. Ezt a stílust elsősorban azoknak ajánljuk, akik bevállalósak, akik szeretik a különlegességeket!

A visszafogottabb, hétköznapibb stílust is öltöztetik a tapéták, sőt, elegánsabbá, teljesebbé teszik a romantikus szobabelsőket.
Ez az apróbb mintájú, ízléses tapéta mintha a romantika stíluskorszakába repítene vissza, egyenesen Angliába! A hideg árnyalatokkal kombináló belső térbe melegséget visznek az apró pirosas és sárga virágok, a modern bútorok pedig kellemesen otthonossá teszik a látványt!

dekor tapéta

Akár a monokróm stílus iskolapéldájaként is értelmezhetnénk a lenti szobabelsőt, mely tökéletes választásnak bizonyul a fekete-fehér geometrikus tapéta. A monokróm lehet akár teljesen letisztult, minimalista stílus is, ez a szemet-kápráztató minta azonban egy cseppet sem unalmas!

dekor tapéta

Már írtunk egy korábbi cikkünkben a nap alakú tükrökről, és az art déco stílusról. Az alábbi képen látató kissé fémesebb stílus tökéletesen illik ebbe a barokk ihlette, gazdagon díszített ragyogó stílusba! Ha egy igazán sikkes, glamour otthonra vágysz, ezt a tapétát válaszd!

dekor tapéta

Ha pedig keverni szeretnéd az art décot egy kis romantikával, hadd ajánljuk a figyelmedbe a lenti szobabelsőt! Ez a fehér-beige, elegáns tapéta, kifinomult, kecses bútorokkal kiegészítve egyszerre modern és romantikus. A hatás kedvéért ki ne hagyd a saját verziódból nap formájú tükröt! Lehelj egy kis púder rózsaszínt, arany vagy épp ezüst csillogást a dekorációkkal! Bár ez a minta a letisztultabb, egyszerű formatervezésű skandi bútorokkal is csodásan mutat! A geometrikus minták pedig játékosabbá teszik az összképet!

dekor tapéta

Tapéta – a hálószoba lelke

Nem újkeletű lakberendezési stílus, hogy az ágy mögötti falrészt tapétával díszítik. Sok esetben láthatunk olyat, hogy bársonyos, szivacsos háttámlákat árulnak illetve készítenek, melyek elsősorban nem is kényelmi, hanem esztétikai funkciót töltenek be.

Dekor tapéta segítségével stílusosan és egyszerűen hangsúlyozhatjuk a „bedhead”-et, azaz az ágytámlát, vagy akár ha ügyesek vagyunk ki is alakíthatjuk a tapéta használatával!

Ebben a kislányos hangulatú szobabelső, melyben leginkább a rózsaszín és a fekete-fehér kombinációja dominál. A szoba legfigyelemfelkeltőbb eleme természetesen a hatalmas rózsás bedhead, mely nélkül valószínűleg üres és túlságosan is letisztult lenne a helyiség.

dekor tapéta

Klasszicista vagy romantikus? Egészen hagyományőrzőnek mondható ez a porcelánokon látható festményeket idéző, a kék 50 árnyalatával játszó tapéta! A szoba egyszerűségét rendkívül jól hangsúlyozza ez a törékenységet, és kifinomultságot közvetítő darab!

dekor tapéta

Ezek az amőba mintás tapétacsíkok a legegyszerűbb módszerei annak, hogy egy hétköznapi fémkeretes ágyat feldobjunk! Egy biztos, rendkívül ötletes és kreatív, pedig valószínűleg pár ezer forintból kijött, és talán ha 15 percbe telhetett, hogy felragasszák!

dekor tapéta

Ezek a fák, illetve a köztük lebegő homály nyugalmat árasztanak, így aki ebbe a hálószobába belép, úgy érezheti, hogy egy frissítő, békés alvás várja!

dekor tapéta

A flamingók divatba jöttek az őserdőket idéző Urban Jungle stílussal. A sikkes, rózsaszín madarak mindenhol figyelemfelkeltő megjelenésükről híresek, így többnyire dekorációként jelennek meg a lakberendezésben. Azt szokták mondani, hogy a kevesebb néha több, de erre a mondásra rácáfol az alábbi tapéta. Ez az egész falfelületet borító, flamingós dekor tapéta figyelemfelkelő és szokatlan, mégis jól mutat emögött az egyszerű, fehér asztal mögött. Azoknak ajánlanánk, akik az egyszerű bútoraik ellenére látványos szobabelsőt szeretnének kialakítani.

dekor tapéta

Tapéta mindenhol!

A lépcsőkön, a lépcsőfordulóban, sőt, még a polc mögött is! Milyen jól feldobja az apró részeket is egy különleges mintájú dekor tapéta! Az a jó a tapétákban, hogy a lakás azon részeit is különlegessé teszi, melyekre korábban fel sem figyeltünk, hiszen fehérek voltak és unalmasak…

dekor tapéta

dekor tapéta

dekor tapéta

Képek forrása: Pinterest


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük