fbpx

Skandináv stílus a lakberendezésben

Lakberendezési stílusok
skandináv stílus

A skandináv stílus a 2010-es évek nagy slágere volt a letisztultságával, otthonosságával, a maga könnyen megvalósítható egyszerűségével. Nézzük, honnan ered a stílus, mik az alapszínei és -elemei! És vajon mitől lett ennyire népszerű, és meddig tart ez a hullám?

Ebben a cikksorozatunkban különböző stílusokat ismerhetsz meg. A sorozatunk végére megtudhatod, melyik stílust hogyan valósíthatod meg az otthonodban, és kiválaszthatod, melyik áll hozzád a legközelebb.

A skandináv stílus eredete

Skandinávia alatt három Észak-Európai országot, Dániát, Norvégiát és Svédországot értjük – innen származik tehát a skandináv lakberendezési stílus. Sokszor tévesen skandináv országnak gondolják Finnországot és Izlandot is. Valóban sok a hasonlóság az említett északi országok között, de utóbbi kettő nem skandináv.

A második világháború utáni időszakban sokkal szorosabban összekapcsolódott a három ország, amelyeket ma Skandinávia alatt értünk, nyilván a történelmi előzmények következtében is. Ebben a időszakban új társadalmi eszmék jelentek meg Európában, ezek pedig a design világára is hatással voltak. A szépség többé nem csak a státusz és jólét mellé járt, hanem ötvözték a funkcionalitással, és mindenki számára elérhetővé tették. Így születtek meg a skandináv stílus alapjai. Igazán jól elkülöníthető stílussá azonban az ’50-es évek elején vált.

Hygge, azaz a skandináv életstílus

A hosszú, hideg és sötét északi telek ellenére, a dánok szerepelnek a legboldogabb nemzetek listájának első helyén évről évre. A „hygge” az egyik oka ennek a különleges elégedettségnek, ami egész Skandináviát átjárja.

A hygge a skandináv eredetű „Hugga” szóból származik, ami annyit tesz: vigaszt nyújt, vigasztal. Ebből a szóból származik az angol „hug”, ölelés szó is. Nehéz lenne egyetlen szóra lefordítnai a hygge-t, angol és magyar nyelven is meghagyják az eredeti kifejezést, ahelyett, hogy próbálnák egy szóra redukálni ezt az életszemléletet.

A hygge nem arról szól, hogy meggyújtasz néhány gyertyát, vagy veszel egy puha takarót. Sokkal inkább az a lényege, hogy bárhol és bármikor képes legyél megteremteni egy intim és meleg hangulatot, legyél akár egyedül, akár társaságban. Éppen ezért a hygge minden személynek mást jelent, mert mindenkinek más tevékenység képes ezt az érzést nyújtani. A skandinávoknak ez a melegség és a menedék, miután hazaérsz egy jéghideg, hosszú munkanap után. De az erre való törekvést bárki átveheti.

Színek és anyagok a skandináv stílusban

A skandináv stílus a letisztultságra, egyszerű vonalakra, formákra, minimalizmusra és funkcionalitásra fókuszál, anélkül, hogy feláldozná az otthon szépségét. A skandináv nagy összhangban élnek a természettel, és ez a lakberendezésükben is visszatükröződik. Rengeteg természetes színt és faanyagot használnak. A fa padlót általában nem fedik le, és ebből is világos árnyalatot használnak. Egy igazi skandináv stílusú otthon pedig zöld növényben sem szegénykedik.

Mivel az északi tél meglehetősen fagyos, szeretik a puha, meleg anyagokat is, a hatalmas kötött plédek és a műszőrök is alapelemei egy skandináv otthonnak. Ami a színeket illeti, itt is a természetességre törekednek, világos, natúr színeket, a barna különböző árnyalatait használják, nagyon kevés feketét. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy színeket nem használnak, de az előbbiek dominálnak, és kisebb felületeken és mennyiségben tűnhet fel egy kis kék, zöld vagy púderrózsaszín. A leggyakrabban használt anyagok a fa, pamut és gyapjú, ezzel is a természetesség otthonos érzését növelve.

Mivel nagyon sok napfénymentes óra van északon, ezért a skandináv lakberendezésben törekednek a természetes fény maximalizálására. Preferálják a nagy ablakokat, a hatalmas, egybenyitott tereket. A fehér téglafal is például egy klasszikus skandináv elem, és arra szolgál, hogy a fehér minél több fényt visszaverjen, ezzel világosítva a teret, a tégla pedig mégis otthonosabbá teszi ezt az olykor rideg színt.

Miért ilyen népszerű, és meddig lesz az?

Funkció és szépség – így lehetne két szóban összefoglalni a skandináv lakberendezést. Ezt pedig ki ne szeretné az otthonában? Tényleg nagyon praktikus, a bútorok és az alapanyagok időtállóak. Ideális lehet például egy fiatal család új otthonának, ahol nem azon van a hangsúly, hogy mindenhol törékeny dekorációk legyenek, hanem hogy kényelmes és harmonikus otthonban éljen együtt a család.

A skandináv design egyik alapelve, harmóniában éljünk a környezetünkkel. Ettől minden skandináv stílusú otthon kellemes, otthonos hangulatot áraszt, ahova jó érzés megérkezni. Nincsenek szigorú szabályok vagy extrém jellemzők, így mindenki könnyedén alakíthatja saját stílusára, nem kell nagyon kilépni a komfortzónából. Viszont pont ezért egyeseknek unalmas lehet ez a stílus.

Évekig a legnépszerűbb stílus volt a skandináv a minimalista stílussal felváltva, azonban azt látjuk, hogy felváltják a helyüket a mainstream lakberendezésben a merészebb, színesebb, egyedibb stílusok. Ez persze ne riasszon vissza senkit! Ha magadénak érzed ezt a stílust, használd bátran, hiszen egy ízlésesen berendezett otthonnal nem tudsz félrelőni, a skandináv stílus pedig nagyon jó alap.

Japandi – a skandináv és a japán lakberendezés találkozása

A japandi ötvözi a világos skandináv és a rusztikusan elegáns japán stílus elemeit, hogy egy természetes, kellemes, mégis művészi stílust alkosson. A skandináv stílussal ellentétben, a japandiban több a sötét árnyalat és a drámaibb kisugárzás. Ugyanúgy a világos, természetes színek adják az alapot, de ez kiegészül a barna, kék, zöld sötétebb árnyalataival, terrakottával vagy feketével. Az anyaghasználatban is megjelenik a skandinávot kiegészítve a cserép és a bambusz, a japán hagyományokra építve. Illetve több hagyományt átvesz a japandi a japán lakberendezésből, például a nyitott tálalást vagy az antik, kopottas kővázákat, dekorokat. Ha bővebben is érdekel a japandi, kattints ide.

Skandináv stílusú bútorok a Butopêánál: megnézem!

Skandináv stílus – Interjú Perjesi Patríciával

A híres skandináv stílus, ami még mindig a legnépszerűbb!

Képek forrása: Pinterest


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük