fbpx

Belsőépítész, lakberendező, építész – Mi a különbség?

Otthon berendezése
belsőépítész

Ahhoz, hogy pár fal közé kellemes, ízléses és praktikus otthont alkossunk, ahhoz nagyon sokféle szaktudásra, különbözőféle gondolkodásmódokra, és ennek megfelelően különböző szakemberekre van szükség. Azonban annak, aki nem aktívan mozog a lakberendezés világában, lehet, hogy nem teljesen világos az egyes szakemberek közötti különbség. Vajon mi tesz különbséget egy építész, egy belsőépítész és egy lakberendező között? Ezzel a cikkel abban szeretnénk Nektek segíteni, hogy milyen esetben kikhez forduljatok. Attól függően, hogy a felújítás, építkezés melyik fázisában jártok, vagy milyen elképzeléseitek vannak, a leírások segítségével, el tudjátok dönteni, hogy kit keressetek. A cikk végén pedig egy ráadás érdekességről is írunk.

Építész

Az építész egy elég nagy gyűjtő fogalom, és egyébként a belsőépítész is inkább részhalmaza az építészeknek. Nagyon leegyszerűsítve, az építész feladata, hogy épületeket tervezzen, figyelembe véve az aktuális szabályokat, és mély fizikai, mechanikai tudásra van szüksége. Egy építész is használ design elemeket, szükség van a szépérzékére, de nyilván sokkal korlátozottabban, mint egy lakberendezőnél vagy belsőépítésznél. Ugyanis, ha nagyon lecsupaszítjuk, azt lehet mondani, hogy az építész egy lakható, biztonságos épületet tervez meg, és ezután belsőépítész vagy lakberendező “öltöztetheti fel” az épületet otthonná.

Belső építész

A belsőépítészet egy belső térnek olyan szintű megtervezése, amely mind esztétikai, mind építészeti szempontokat figyelembe vesz. Ahhoz, hogy ilyen képesítést szerezzen valaki, műszaki egyetemre kell járnia. Munkája során egy olyan élhető designt kell alkotnia, ami kielégíti a megrendelő igényeit, legyen szó lakásról, házról, de akár szállodáról, étteremről, iskoláról és még sorolhatnánk. Vannak műszaki ismeretei is, figyelembe veszi a tervezésnél az épületgépészetet, szellőzést, bútorozást, van anyagismerete. Egy belsőépítész mozgathatja a falakat, helyiségek funkcióját alakíthatja át, adott esetben akár egyedi bútort is tervezhet, segíthet a különböző burkolatok kiválasztásában, de a dekoráláshoz is van érzéke. Tisztában van az aktuális trendekkel, például, hogy milyen anyagok és színek dominálnak most a mainstream lakberendezésben. De piaci ismeretekre is szüksége van, hogy hogyan tud nulláról berendezni egy otthont, milyen anyagok, bútorok vannak elérhető áron abban az időszakban, kiktől érdemes rendelni.

Egy belsőépítész nagyon hasznos lehet, ha teljesen az alapoktól akarod újragondolni a lakásod, házat felépítését. Például, ha szeretnéd felcserélni a konyhát és a fürdőszobát, akkor ehhez milyen épületgépészeti átalakításokra lesz szükséged. Vagy hogy hogyan tudsz egybe nyitni vagy leválasztani különböző tereket, ebben is egy belsőépítész lehet a segítségedre. Illetve egy belsőépítész fog tudni megvalósítani teljesen egyedi igényeket, például speciális alakú lépcsőt, egyedi tervezésű, többfunkciós hálószobabútort és a többi.

Lakberendező

A lakberendezői titulus megszerzése nem egyetemi diplomával lehetséges. Lakberendezővé úgy válhat valaki, ha egyetemen kívüli képzést vagy diploma mellé továbbképzést végez. Tehát magával a lakberendezői képzéssel nem járnak olyan mély ismeretek az épület szerkezetéről. De természetesen vannak olyan szakemberek, akik a két szakmát, a belsőépítészetet és lakberendezést kombinálják.

Egy lakberendező a képzéssel elsajátíthat művészettörténeti, bútortörténeti ismereteket, ismeri a lakberendezési stílusokat és az aktuális trendeket. Vannak látványtervezői eszköz-ismeretei, tehát ő is tud tervezni, csak teljesen más mélységben, mint egy építész vagy belsőépítész. Úgy kell elképzelnünk ezt a 3 területet, mint amik fokozatosan egymásra épülnek. Mintha az építész egy lakható, a belsőépítész egy élhető otthont tervezne, a lakberendező pedig felteszi az i-re a pontot.

Mikor lehet szükség erre a “pontra”? Például, ha nem egy átlagos lakást szeretnél, hanem belevinni a saját egyediséged, és szükséged van egy hozzáértő tanácsára. Ha például érkezik egy kisbabád, és a ház szerkezetén már nem kell változtatnod, megvan a gyerekszoba helye, csak nem tudod hogyan varázsolj belőle olyan mesés babaszobát, amit a Pinteresten kinéztél. Akkor is szükséged lehet egy lakberendezőre, ha megtetszik egy lakberendezési stílus, vagy újat próbálnál ki, és a lakberendező majd segít a stílust a saját otthonod adottságaira és a személyiségedre formálni.

A jó kommunikációs készség elengedhetetlen egy lakberendezőnél. Ismernie kell a megrendelő személyiségét, mi illene hozzá, milyen otthonban, színek, anyagok, stílusok között érezné komfortosan magát.

Home stager

Hoztunk nektek még egy lakberendezéssel kapcsolatos szakmát, amelyről valószínűleg még kevesebbet hallhattatok, mint az eddigiekről. Ez pedig a home staging. Még másfél éve készítettünk egy interjút Dobos Timi home stagerrel a modern otthonoktól, kortárs lakberendezésről, amelyet ide kattintva olvashattok el.

A home stager ingatlanokat készít fel eladásra, tehát nem ismeri még azokat, akik az adott lakásban lakni fognak. Olyan otthont kell berendeznie, ami minél szélesebb vevőkört megfog, minél több ember gondolja azt, hogy otthon tudná érezni magát. Egyszerre kell befogadhatónak, egyedinek, ízlésesnek, trendinek és hívogatónak tűnnie a végeredménynek. Ezen kívül sokkal szigorúbb anyagi kerettel és határidőkkel dolgoznak a home stagerek, mint egy belsőépítész vagy lakberendező, hiszen minél hamarabb minél jobb vevőt, bérlőt kell találni.

Képek forrása: Pexels, Pinterest


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük