fbpx

Babaszoba ötletek a trendi berendezéshez

Otthon berendezése
babaszoba ötletek

Egy új családtag érkezése nagyon izgalmas az egész család számára, de sok kihívás elé is állít. Ráadásul sok teendőnk akad a baba születése előtt is, tervezgetés, készülődés. Szeretnénk, hogy a kis jövevény egy tökéletes szobába érkezzen haza, ahol jól érzi magát, hosszúakat alszik. És persze ahogy nő, szeretnénk, hogy amellett, hogy jól nézzen ki a gyerekszobája, nagyokat is tudjon itt játszani, a saját kis világa legyen ez a szoba. Ezek nagy kihívások, de igyekszünk segíteni a legpraktikusabb babaszoba ötletek bemutatásával.

Ehhez pedig igazi babaszoba-szakértőket hívtunk segítségül, olyan kézműves alkotókat, akiknek szívügye a tökéletes gyerekszoba berendezése: Koch-Babics Évivel (@babymountain.himalaya), Simonné Kuli Évával és Simon Eszterrel (@dream__decor), illetve Tihanyi Bernadettel (@dreamworlddesign.hu) beszélgettünk.

A gyerekszobák hangulata, szellemisége

A baba- és gyerekszobának fontos szerepe van a személyiségfejlődésben, kreativitás fejlesztésében és a biztonságérzet megteremtésében. Koch-Babics Évi (@babymountain.himalaya) így gondolkozik a babaszoba funkciójáról és szellemiségéről:

Kicsit messzebbről indulnék és abszolút a baba szemszögéből közelíteném meg ezt a kérdést, aki ideális esetben 40 hétig biztonságban, melegségben, harmóniában él az édesanya pocakjában, egy olyan környezetben, ahol ezalatt a röpke idő alatt óriási fejlődésen megy keresztül. Ez az a kuckó, ami a rohanó világ “zajától”, az egyre csak növekvő ingergazdag környezettől a nyugalmat biztosítja számára. Mikor megszületik még nem tud különbséget tenni aközött, hogy még odabent, vagy már idekint van-e.

Éppen ezért úgy gondolom, hogy a legtöbbet azzal tehetjük Babánk számára, hogy a születéssel bekövetkező változásokat, a rájuk zúduló ingerek sokaságát a kezdetekben egy egyszerű, letisztult, harmonikusan berendezett  babaszobával próbáljuk “csillapítani”.

Babaszoba ötletek a tervezéshez

Időigényes, de nagyon fontos egy babaszoba alapos megtervezése, mielőtt bármit megvásárolnánk. 

fogalmazta meg Simonné Kuli Éva.

Valóban nagyon fontos, hogy részletekbe menően végiggondoljuk, hogy miket szeretnénk megvalósítani a kicsi szobájában, mielőtt össze-vissza összevásárolnánk a bútorokat, kiegészítőket, textileket.

Hozzunk létre egy Moodboard-ot! Gyűjtsünk képeket, amelyek tetszenek, inspirálnak, vagy stílusunkhoz közel állnak. Használhatjuk a Pinterestet, vagy egy régimódi módszert, vágjuk ki a képeket magazinokból. Ezekből készíthetjük el saját hangulattáblánkat. Rendezzük össze őket, elemezzük, és találjuk meg a közös szálat stílusban, és a színekben. Ez lesz a kiinduló pont a babaszoba stílusának kialakításához. 

tanácsolta Éva.

Kevesen említik pedig nagyon fontosnak tartom, hogy a gyerekszoba világos legyen –  itt  leginkább a természetes fényre gondolok. Az is fontos szempont, hogy a szülői háló közelében legyen, mind a gyerek biztonságérzete, mind pedig a praktikusság miatt, főleg egészen pici gyerekeknél!

tette hozzá Tihanyi Bernadett (@dreamworlddesign.hu).

Egy tökéletes tipp az elrendezéshez

Simonné Kuli Éva (@dream__decor) egy újabb életmentő ötlettel állt elő a szoba elrendezésével kapcsolatban:

Először is osszuk fel a szobát három alapvető zónára alvás, játék és öltözködés. E három zóna felismerése nemcsak a díszítésnél segít majd, hanem a kisgyermek tevékenységeinek megértésében is.

Első, és legfontosabb döntés a kiságy helyének kiválasztása, utána e köré tervezhetjük meg a többi bútor helyét. Fontos, hogy legyen egy nagyobb tér a játékra, egyik sarokban egy kényelmes kuckó kialakítása különféle színű, formájú pihe-puha párnákkal, ahová egyedül el lehet vonulni.

Ehhez a kis kuckóhoz használhatunk sátrat, hogy még inkább meglegyen a „privát szféra” érzése, egy külön kis világ. Puha plédekkel, párnákkal pedig a tökéletes hely a délutáni vagy esti meseolvasáshoz is.

Az ideális színek és a harmónia

Számomra a legfontosabb egy baba, illetve gyerekszobánál a praktikusság, a letisztultság, a természetesség. Igyekszem inkább az árnyalatokkal játszadozni, mintsem sok színt használni.A pasztell színekből szerintem bármelyik jól mutathat  egy gyerekszobában, mivel azok finomabbak, lágyabbak, babásabbak , több melegséget árasztanak, mint az élénk színek! 

mondta Tihanyi Bernadett.

Koch-Babics Évi arra is kitért, hogy meg kell találni a letisztultság és a játékosság közötti arany középutat:

Ahogy a Babánk kinyílik a világra, változnak a kis igényei, úgy csempészhetünk majd egyre több, figyelemfelkeltőbb tárgyat, játékot a kuckójába.

A babaszoba stílusában, színeiben meglévő harmóniát viszont, úgy gondolom, később is érdemes megőrizni, ezzel biztosítva a Picik számára egy plusz biztonságérzetet, egy állandóságot sugárzó életteret. Valamint, ezzel a harmóniával már a kezdetektől alakíthatjuk, formálhatjuk a gyerkőcök szépérzékét is.

Babaszoba ötletek a bútorokhoz

Simonné Kuli Éva további praktikus szempontokat hozott be a bútorokat illetően:

Természetesen a babaszoba berendezését összeállíthatjuk különböző helyekről is. A szettben vásárolt bútoroknak azonban megvannak a maga előnyei. Hatékony, mivel mindent egy helyen vásárolhatunk meg, ezáltal időt is tudunk spórolni, illetve nem kell aggódni amiatt, hogy nem találunk ugyanolyan színű, vagy stílusú bútort, ami megfelelő ahhoz, amit már megvásároltunk.

Tervezéskor mindenképp számoljunk asztallal, amelynek nem csak iskolás korban lesz fontos funkciója. Ahogy a kicsi nő, egyre fontosabb lesz számukra, hogy a játékaik között legyen egy hely, ahol kreatív tevékenységet végezhetnek.

Egy baba- vagy gyerekszobában bármilyen bútordarabba vihetünk egy kis egyediséget, fantáziát. Például egy házikó-ágy egy igazi saját birodalom lehet a kis kalandoroknak.

Utolsó simítások

A textileknek minden helyiségben fontos szerpe van. Praktikus okokból is, hiszen így nem fog visszhangozni a szoba, de a textilek a puhaság és melegségét érzését is nyújtják, amire nagy szükség van a gyerekszobákban.

Minden babaszoba más és más. Amelyben fal színe, a tapéta, vagy a most divatos falmatrica kap hangsúlyosabb szerepet, ott az egyszerűbb, letisztult textilek kapnak helyet, ahol pedig inkább a kiegészítőkkel teremtik meg a babaszoba hangulatát, ott a mintás textilek kapnak kiemelkedő szerepet. Az alap minták közül a csillagos és a pöttyös is még mindig nagyon kedvelt. 

mondta Simonné Kuli Éva.

Az utolsó simításoknál is érdemes figyelni a természetességre a harmónia érdekében, ami a babaszoba ötletek egyik legfontosabb szempontja.

Nagyon szeretem a természetes fa, bambusz bútorokat ,akár az  újrahasznosított, felújított régi darabokat is! A kézműves kiegészítőket, amik szintén fából vagy  textilből készülnek, legyen az  játék dekoráció, tárolásra alkalmas eszköz, szőnyeg  vagy akár függöny.

fogalmazott Tihanyi Bernadett.

Sok dolog van, amire magunktól nem is feltétlenül gondolnánk, de ezért is érdemes megkérdezni a babaszobák szakértőit. Éva egy utolsó jó tanáccsal látott el minket:

Fontos, hogy a kíváncsi kis könyvmolyok könnyen férjenek hozzá kedvenc könyveikhez, és játékaikhoz. A polcokat körülbelül 30 cm-re helyezzünk el a padló felett, így egyedül is le tudják venni kedvenc könyvüket, illetve a játék utáni rendrakás is könnyen megtanulható lesz. 

A kreatív alkotók elérhetőségei:

BabyMountain – Instagram, weboldal

Dream decor – Instagram, weboldal

DreamWorld – Instagram

Képek forrása: Butopêa, Pinterest


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük