fbpx

Márvány minta és fluid art a lakberendezésben

Uncategorized

Az egyik idei kedvenc a lakberendezésben és a különböző designer területeken a márvány minta és a fluid art. A klasszikus márvány és a modernebb, frissebb, mozgalmasabb változata, a fluid art hódítanak a nagy bútoroktól kedve a textileken át az egészen pici kiegészítőkig. Mindkettő mintavilág nagyon egyedi és karakteres, feledhetetlenné teszi bármelyik otthon összképét. De míg a márvány kimértebb, klasszikus és elegáns, addig a fluid art sokkal inkább a fiatalokat szólítja meg, inspiráló, színes és élettel teli. Megmutatjuk, hogyan használhatod ezeket a mozgalmas mintákat a ház különböző pontjain.

Fluid art, avagy a modern márvány minta

Hogyan kerül egy cikkbe a márvány és a fluid art? Vagy egyáltalán mi az a fluid art? Nos, a fluid art egy absztrakt festési technika, amelyben a festéket csorgatják, fújják, fröcskölik, egyik-másik irányba folyatják, hogy a végeredmény egy nagyon mozgalmas és izgalmas kép legyen, amit nem lehet még egyszer ugyanúgy megismételni. Ez is a fluid art technika és minta varázsa, hogy egyedi és megismételhetetlen. És a formavilág az, ami összeköti a márványt és a fluid art-ot, a kacskaringó szabálytalan vonalak és foltok. A fluid art azért merészebb, főleg ami a színeket illeti. De ez így pont tökéletes is, annak, aki valami visszafogottat keres, ott van a márvány, aki pedig kipróbálna valami nagyon mait és modernebbet, az kísérletezhet a fluid art mintákkal és designer darabokkal.

Márvány konyhapult és fürdőszoba újragondolva

A lakberendezésben a márványt leggyakrabban a konyhában a konyhapult felületeként vagy a fürdőszobában a csapoknál láthatjuk. Mivel vízálló és strapabíró anyag, vannak természetesen praktikussági szempontok is. De azért elsősorban azért szokták a márványt választani, hogy legyen valami luxust és eleganciát idéző elem. De most ehhez a cikkhez merjünk egy kicsit elrugaszkodni a sznobos – bár kétségkívül ízléses – fehér márvány konyhapulttól, és lássunk több fantáziát ebben az anyagban. Ha nem ragaszkodunk a klasszikus fehérhez, akkor egy izgalmasabb árnyalattal, smaragdzölddel, világoskékkel, de még egy egyszerű feketével vagy sötétbarnával is modern és karakteres konyhát rakhatunk össze. Természetesen, ha egy ilyen egyedi mintát választunk, mint a márvány vagy a fluid art, akkor a konyha vagy fürdő többi részét érdemes miniálon tartani. Jöhet a fa, bőr vagy üveg is, inkább a mintákat ne vigyük túlzásba.

Márvány minta a nappaliban

Lássuk, hol tud a márvány minta leginkább érvényesülni, ha a nappaliról van szó! Említhetjük például a kandallót. Ha a kandalló a nappalink középpontja, akkor jól odavonhatjuk a tekinteteket egy jól kiválasztott anyaggal. Márvány hatású lapokkal keretezve a kandallónk a végeredmény kimért, elegáns és klasszikus lesz. Azonban vegyük figyelembe, hogy ezzel elég komoly lesz az összhatás. Ha világosabb színt, például fehéret választunk, akkor az talán barátságosabb, de ugyanúgy marad egy kimért-elegáns jelleg.

De elvihetjük a másik végletbe is a nappalink, egy modernebb, absztrakt, művészi irányba. Ha inkább fluid art jellegű mintát választunk, és valamilyen élénk, erősen pigmentált színt, mély zöldet, kéket, cikláment, akkor egy fiatalos lendületet kap a helyiség, amellett, hogy megtartja az elegáns, előkelő jelleget, talán műtermi hatásnak is nevezhetjük a fluid art miatt. Természetesen ezek az összeállítások nem mindenkit szólítanak meg, és nem minden nappaliban van helyük, de reméljük, lesznek, akiket inspirálnak majd.

Márvány minta a gyerekszobában

Lehet, hogy még bele sem gondoltál, milyen jól mutatna a márvány a gyerekszobában. Valóban, nem szokványos megoldás. A márványról általában súlyos, komoly konyhapultok, lépcsők vagy akár még múzeumok is eszünkbe juthatnak, de nem egy játékos gyerekszoba. De ennek a cikknek a célja, hogy szakítsunk ezekkel a hagyományokkal, és meglássunk új lehetőségeket a márvány mintában és a fluid artban. Ezeknek a mintáknak a pasztelles változatai nagyon megnyugtató légkört teremtenek, így ideálisak egy gyerekszobába. Egy egyszerű bézs vagy pasztell színű fal viszont könnyen lehet unalmas, és ezért érdemes márvány mintás tapétát választani, hiszen az azonnal fel fogja dobni a szobát. Választhatunk olyan mintákat is esetleg, ahol a szokásos törésvonalakat egy kis csillámmal dobják fel, a kislányok imádni fogják.

Márvány mintás kiegészítők

Ha a 2022-ben igazán trendi márvány mintáról beszélünk, akkor nem maradhatnak ki a kiegészítők sem. A matt, alapszínű, márvány mintás kiegészítőkből fogunk igazán sokat látni. Ezek a darabok nagyon harmonikusak, letisztultak és elegánsak. Legyen szó akár gyertyáról, vázáról, óráról, tálalóról, a márvány minta hódít, és nem véletlen. Ha nem is akarjuk az otthonunk központi elemévé tenni a márvány és fluid art mintákat, akkor is kihasználhatjuk az előnyeiket ezekkel a kisebb kiegészítőkkel. Nagyon jól összeilleszthetők több lakberendezési stílussal is: az ugyanúgy luxust idéző art décoval, a színben és letisztultságban hasonló skandival vagy minimalista stílussal, vagy a szellemiségben hasonló JAPANDI-val.

Butopêa termékek márvány mintával

Egy másik 2022-es trend, a lilás kék:

Pantone 2022 – az év színe

Képek forrása: ELLE Decor, Pexels, Pinterest


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük