fbpx

Pasztell színek a karácsonyi dekorációban

Otthon berendezése
pasztell színek

Mindannyiunkban ég az a kép, hogy a karácsonyi dekoráció piros-zöld. Nem véletlen vált hagyománnyá, megteremti az ünnepi hangulatot, a két szín jól kiegészíti egymást. Ha azonban idén egy kis újításra vágysz, mégsem szeretnél túlzásba esni, vagy mellényúlni, a következő 2020-as karácsonyi trend, a pasztell színek, tökéletes választás lehet Számodra! Korábban már írtunk arról, hogy hogyan csempészhetsz organikus, környezetbarát, természetközeli kiegészítőket az ünnepi dekorációba, vagy, hogy hogyan idézheted meg az északi fények játékát az otthonodban. Most pedig bemutatjuk, hogyan cserélheted le a jó öreg piros-zöldet pasztell színekre.

Az idei karácsonyi trendek között üde folt a pasztell színek használata. A mentazöld, a babakék, a púderrózsaszín és a halvány lila amúgy is nagy kedvencek, de egy kicsit újragondolva a tökéletes ünnepi dekoráció színei. Ezek a kellemes, finom színek otthonos hangulatot teremtenek, egy kis arannyal-ezüsttel pedig mindjárt sokkal alkalomhoz illőbbek. Mivel a pasztell színek önmagukban egyáltalán nem harsányak, vagy kirívók, a csillogást és a szokásos karácsonyi kiegészítőket is nehezebb túlzásba vinni, nehezebben lépjük át a jó ízlés határát.

Pasztell színek

A pasztell színek közé tartoznak a púderrózsaszín, a babakék, a mentazöld, a levendula, és a barack halványabb árnyalatai. Képzeljünk magunk elé egy vattacukrot bármilyen ízben, nos ezek a pasztell színek. Ez már rossz nem lehet! Ezek a lágy színek melegséget és finomságot sugároznak, nagyon modern, letisztult végeredményt kaphatunk velük. Korábban csak gyerekszobákban használták – innen a kifejezés is: babakék, babarózsaszín–, azonban a pasztell színek családjában ennél sokkal több lehetőség rejlik. Szerencsére az utóbbi időkben a lakberendezés ezt felfedezte, és előszeretettel használja, amivel egy teljes ház hangulatát meg tudja változtatni. Nincs az a rideg alap, legyen az akár egy üres, hófehér szoba, amiből egy-két pasztell bútordarabbal, textillel ne lehetne kellemes, nyugtató otthont alakítani.

Megjelenhetnek akár egy függöny, egy szőnyeg, egy párna színeként, használhatunk pasztell bútorokat, vagy akár a falat is festhetjük egy pasztell árnyalatú színre. De ha nem akarjuk az egész szobát újrafesteni, kitűnő választás lehet egy fali kép vagy festmény is. Mivel önmagukban ezek elég visszafogott színek, a kombinálásuktól sem kell visszariadnunk, nehéz elrontani. Ezek a gyönyörű színek kitűnően megférnek egymás mellett.

Pihe-puha kiegészítők

Ha a pasztell színek állnak a dekorációnk fókuszában, akkor nem maradhatnak el a pihe-puha kiegészítők sem, ez a cukorkás hangulat nem lehet teljes nélkülük. Jöhetnek bársonydíszpárnák, szőrmék, puha szőnyegek és rojtos plédek. Karácsonykor amúgy sem árt az ilyesmi a nappaliban, jól esik felmelegedni egy hideg téli napon. És ezek nem csak a karácsonyi időszakban, hanem az egész év folyamán gyönyörű kiegészítői a szobának. Természetesen nagy kedvencünk, a bársony sem maradhat ki. A bársony is épp fénykorát éli a pasztell színek mellett, kombinálva őket, a tökéletes bútordarabot kapjuk.

Karácsonyi csillogás

Ha már a cikk apropója a karácsony, muszáj megemlíteni a karácsonyi fényeket, csillogást. Ebben a visszafogott környezetben könnyű dolgunk van, ha csillogást és fényeket csempésznénk a dekorációba, hiszen nem kell félnünk attól, hogy a végeredmény csömör giccs lesz. Egy-két minimalista stílusú dekoráció LED-del megvilágítva, ezüst vagy arany gyertyatartók, és garantált az ünnepi hangulat. Talán a rózsaszín és a lila árnyalataihoz az arany passzol jobban, az ezüst pedig tökéletes a zöld és a kék pasztell árnyalatai mellett, de ha már ennyi lehetőséget kínálnak a pasztell színek, nem szeretnénk senki kezét megkötni.

Ünnepi asztal

A karácsony a szeretet ünnepe, de azért valljuk be, kicsit az evésé is. Külön rituálé, ahogy a család felosztja, hogy ki mit készít idén, mindenki süt-főz egész álló nap, mennyei illatok áramlanak a konyhából. Ez az az időszaka az évnek, amikor még a legkeményebb diétások is megtehetik, hogy minden étkezésre valami karácsonyi süteményt egyenek, amit valamilyen érthetetlen okból csak karácsonykor készítünk el. És nincs is annál hangulatosabb, mikor a teljes nagycsalád együtt asztalhoz ül, együtt elfogyasztja az ünnepi ebédet vagy vacsorát, és aztán estébe nyúlóan beszélgetnek, együtt nevetnek. Ezért mi sem hagyhatjuk ki az ünnepi asztalt a karácsonyi dekorációkról szóló cikkünkben. Még ha nem is vagyunk a díszes asztalterítés hívei, ilyenkor érdemes kivételt tenni, és egy kis időt szánni erre is. A pasztell színek itt is megjelenhetnek a terítőn, alátéten, akár egy szép szalvétán, vagy az asztalt díszítő gyertyán.

Pasztell színek bútorokon

A karácsonyi ebéd után pedig következik a másik nagy családi hagyomány, amikor kicsik és nagyok együtt leülnek a TV elé, és tizedjére is megnézik a kedvenc karácsonyi filmet, egy kis bejglit majszolva közben. És bár már mindenki kívülről tudja a forgatókönyvet, mégis az egész család együtt nevet, és van egy különleges hangulata. Ha az egész rokonság összegyűlik, néha nehéz elférni, de rengeteg stílusos ülőke és puff kapható, amelyek az év többi szakaszában nem foglalnak felesleges helyet, akár tárolóként is használhatóak, de ilyenkor mégis mindenki tud majd hova ülni. A púderrózsaszín és babakék puffoknál nincs is elegánsabb, kifinomultabb választás.

Pasztell színek mindenkinek

Ha pedig azt érzed, hogy ez nem igazán a te stílusod, ez túl cukorkás, túl kislányos, Neked is van egy jó hírünk! A pasztell színek kitűnő alapok is, ezért ha neked hiányzik valami karakteresebb, valami mélyebb szín, neked sem kell lemondanod ezekről a gyönyörűségekről, hiszen a pasztell színek mellett bátran használhatsz egy-egy mély, gazdagabb színt, például egy központi elemnél, egy kanapénál, vagy egyszerűen csak a díszpárnák színeként.

Karácsonyi dekorációink pasztell színekben

Korábbi cikkünk 2020-as karácsonyi trendekről: Organikus karácsonyi dekor, Az északi fény karácsonya

Képek forrása: Butopêa


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük