fbpx

Három nőtípus, három irodai stílus

Lakberendezési stílusok
dolgozószoba

Újra itt az ősz, és ezzel a legtöbbünk számára véget ér a lazítós, nyaralásos szakasz: visszamegyünk dolgozni, figyelemmel kísérjük a gyerekek tanulmányait, vagy épp mi magunk kezdjük el az új tanévet. Bárhogy is, itt az ideje, hogy elkezdjünk ráhangolódni a munkára: a szellemi munka végzéséhez pedig az egyetlen dolog, amire igazán szükségünk lehet, az egy kellőképpen felszerelt, és egy megfelelően  berendezett dolgozószoba, egy sarok íróasztal, vagy épp egy kissé otthonosabbá tett irodai asztal.

home office

Ideális környezet a munkához:

Egy modern dolgozószoba berendezésekor több szempontot is figyelembe kell venni: elsősorban azt, hogy a pszichológusok már több kutatást azzal az eredménnyel zártak, hogy az otthon rendezettsége nagyban összefügg a  koncentrációs képességünkkel. Azaz ha egy túlzsúfolt, rendetlen helyiségben próbálunk meg tanulni, illetve dolgozni, valószínűleg rosszabb eredménnyel zárul majd a munkavégzés, mintha egy letisztult, rendes környezetben tettük volna ugyan ezt. Lényeges szempont tehát, hogy az a helyiség a lakásban, melyet tanulásra jelölünk ki, vagy ami a home office -unknak rendezünk be, legyen mindig rendben tartva, illetve ne pakoljunk bele túl sok kacatot. Érdekes eredményre jutott például a témában a Princeton Egyetem 2011-ben: kiderült ugyanis, hogy ha nagyon koncentrálunk valamire, akkor a látókérgünket túlterhelhetik azok a dolgok,  amik zavaró tényezőként körbevesznek minket. Ilyenek azok a tárgyak, melyek nem kapcsolódnak az adott feladat elvégzéséhez, vagy épp az olyan zajok is, melyek elterelik a figyelmünket attól, amivel épp foglalkozni akarunk.

A dolgozószobánk lényege, hogy legyen rendes, tiszta, mentesítsük a felesleges zavaró objektumoktól, és ha lehetséges, igyekezzünk csendes környezetet választani.

Ideális környezet és aktuális életszakasz:

Az ideális környezet kialakítását azonban sok minden befolyásolhatja. Azon nőknek, akik valamilyen formában irodai tevékenységet végeznek, 3 + 1 típusa van:

  • diákok
  • vállalkozók, alkalmazottak – azaz a nem családos nők
  • dolgozó anyák
  • +1 bloggerek

Ezeknek a nőknek életszakaszukból adódóan eltérő igényeik vannak a dolgozószobát, dolgozósarkot, munkakörnyezetet illetően: van akinek az a fontos, hogy elkülönítse a munkáját a magánéletétől, van akinek az, hogy ki tudja zárni a külvilágot – számukra előnyös választás a külön dolgozószoba berendezése, illetve a falhoz fordított íróasztalok, sarok íróasztal ötlete -, és vannak olyanok, akik össze akarják egyeztetni a hétköznapi életet és a munkát.

De hogyan vihetünk a különböző életszakaszainktól, és körülményeinktől függetlenül stílust a dolgozószobánkba? Hát így:

Diákok – egy divatos sarok íróasztal, ahol “a tanulás felé fordulhatsz”.

A diákok munkavégzése esetében (sokszor) nem a kreativitás a lényeges, hanem egy feladatok megoldása, vagy épp különböző anyagok bemagolása. A tanulás folyamata mondhatni két dologból tevődik össze: megjegyzés, begyakorlás. Ez a két dolog ismétlődik tanulmányaink során különféle feladatok teljesítésén keresztül.

Bár mindenkinek más válik be a tanulás során, egy azonban mindenki számára fontos: hogy egy olyan helyet találjunk magunknak, amely csöndes, teret enged bárminemű tanulási módszernek: legyen az vizuális, vagy auditív. Emellett pedig mégiscsak fiatalok vagyunk, és mivel a tanulásra kinevezett helyiség többnyire a saját szobánk, ezért arra is oda kell figyelnünk, hogy kényelmes maradjon a helyiség, hiszen senki sem szeretne egy irodában élni a tanulmányi évei során. Az általános inkább az szokott lenni, hogy a szobánk egy részét akarjuk elkülöníteni a tanulásra.

íróasztal

Érdemes egy hangulatos sarok íróasztal mellett dönteni, mely nagyon jól mutathat a hálószobánkban, ráadásul számos előnyös tulajdonsága van, többek között az, hogy segítségével könnyen el tudunk zárkózni minden más inger elől. A lenti képen nem egy hagyományos értelemben vett sarok íróasztal látható, ez egy kreatívabb megoldás. A szekrény beépítésével megnövelték az asztallapot, és megoldották a helyproblémát is, így nem kell az asztalon tárolni a könyveket és a füzeteket.

Látszik, hogy azt a kis területet, melyet a sarok íróasztal elfoglal, maximálisan kihasználták: hiszen lent tárolhatja a diák a könyveit, fent, a falon elhelyezett kis polcokon pedig az íróeszközöket, illetve a tabletjét. Tehát amikor hozzákezd a tanuláshoz, nem kerül semmi olyan a látóterébe, mely elterelné a figyelmét, így ténylegesen a feladataira tud fókuszálni.

sarok íróasztal

A fenti képhez képest ez már egy hagyományos sarok íróasztal, melyet valószínűleg kifejezetten ebbe a helyiségbe terveztek. A fenti képen látható szoba inkább egy gimnazistáé lehet, és bár vidáman játszottak a türkizzel és a fehérrel, egy egyetemista esetében már inkább a lenti íróasztalt tudjuk elképzelni.

A fehér és a fa együttese nyugtató hatással van, így itt biztosan rá tud majd hangolódni a tanuló a komolyabb hangvételű és hosszabb terjedelmű esszék, esettanulmányok, egyéb beadandók megírására. Pozitívuma az íróasztalnak, hogy a fiókokban teljesen elrejthetőek a különféle segédeszközök, a parafatábla pedig remek ötlet, hiszen számos dátumot és információt könnyebb észben tartani, ha van hova kiírnunk őket.

Ennél az íróasztalnál is előnyös tényező, hogy mivel az egyik sarok irányába fordulunk, nem látjuk az összes többi dolgot, ami a hátunk mögött történhet, ezáltal ki tudjuk zárni a nem lényeges dolgokat, és teljes energiánkkal a tanulásra összpontosíthatunk.

sarok íróasztal

Vállalkozók, alkalmazottak – helyezd a megfelelő helyre a hangsúlyt, a munka helyszínétől függően!

A dolgozó nők, akik még nem rendelkeznek saját családdal, általában két csoportba sorolhatók: azok, akik otthon dolgoznak a ma oly divatos ‘home office’ keretein belül, és azok, akik a hétköznapi irodai munka világában élnek.

A két kategóriát érdemes elkülöníteni egymástól, hiszen különböző dolgokra kell odafigyelniük ezeknek a nőknek.

A home office divatos, de számos hátulütője lehet. Akár vállalkozókról, akár alkalmazottakról beszélünk, problematikus lehet, ha az ember elkényelmesedik akkor, amikor dolgoznia kellene. Számos olyan vállalkozót ismerek, akiknek bár túl kicsi volt a cége ahhoz, hogy irodát béreljenek, végül mégis rávették magukat erre a lépésre, hiszen egy idő után rájöttek, hogy az otthoni munka során egybefolyik a magánéletük és a munkájuk. Nagy fegyelmezettséget igényel, hogy az ember minden nap felkeljen, és nekikezdjen a munkának reggel, pláne, ha senki sincs a környezetében, aki felügyelné, hogy tényleg dolgozik -e, vagy sem.

Sokan elkövetik a hibát, hogy nem helyezkednek át úgynevezett “munka pozícióba”: egész nap pizsamában ülnek a gép előtt, egy csésze kávéval, eltereli a figyelmüket számos dolog, csábítja őket a tv, a konyhában a különféle ételek stb. Egy pár óra alatt pedig azon kapja magát az ember, hogy alig haladt valamit. Fontos, hogy testileg is rákészüljünk a munkára, és hogy összeszedettséget tanúsítsunk, azaz ne az ágyban dolgozzunk, öltözzünk fel, mosakodjunk meg, és ilyen felkészültséggel, felfrissülve fogjunk bele a munkánkba, hiszen koncentrációra és kreativitásra van szükségünk ahhoz, hogy a maximumot hozzuk ki magunkból.

Emellett ha hosszú távon a home office munkavégzés mellett döntünk, legalább annyira fontos, hogy legyen egy dolgozószobánk, mint ahogy a hálószobára, vagy a nappalira hangsúlyt fektetünk. A dolgozószoba legyen letisztult, szellős, elsősorban a praktikumra helyezzük a hangsúlyt, hogy ne a helyiség otthon jellegét erősítsük, ehelyett a munkára helyezzük a hangsúlyt.

dolgozószoba

Ez jól megfigyelhető a fenti szoba esetében: bár vannak olyan elemek, mely megkülönböztetik a helyiséget az irodáktól: a modern falfestés, a szőnyeg, az aranyszínű puff az asztal alatt. De látszik az is, hogy a helyiség központi eleme az asztal és a munkaeszközök: a számítógép, az íróeszközök, illetve a dobozokba rendezett iratok.

Ha kisebb lakásban élünk, az is megoldást biztosíthat, ha leválasztunk egy sarkot a lakásunkban, és oda rendezzük be a home office-t. A lenti képen látható kis irodahelyiség szimbolikus hátat fordítást jelent a magánéletnek, ezzel megteremtve az atmoszférát, mely a munkához kell, pedig csak egy tolóajtó választja el a hölgyet a magánéletétől. Ez esetben is jól használható egy sarok íróasztal, melynek segítségével szintén hátat tudunk fordítani a világnak.

dolgozószoba

A home office -al eltérően, a nem otthon dolgozókat merőben korlátozza a munkahelyi iroda berendezés. Itt alkalmazkodni kell másokhoz, mi több nem is engedhetünk meg magunknak olyan mértékű lazaságot, és kreativitást, mint a home office esetében. Az irodák többsége sivár hely szokott lenni, mely szintén nem alkalmas arra, hogy kreatívan végezzük a munkánkat. Ilyenkor meg kell fordítanunk a fent részletezett módszert: igyekeznünk kell “kényelmes pozícióba” helyezkedni. Ez alatt azt értjük, hogy akár kompromisszumok árán, de kísérletet kell tenni arra, hogy otthonosabbá tegyük a környezetet.

Sokat segíthet az összképen, ha megpróbálunk az otthonunkra, szeretteinkre emlékeztető képeket elhelyezni a környezetünkben. A komfortérzetünkhöz nagyban hozzájárulhat egy irodanövény beszerzése is, illetve ilyenkor pozitív hatással lehetnek a közérzetünkre az itt-ott elhelyezett személyes tárgyak is: bögrék, könyvek, dísztárgyak. Esetleg egy pokróc, mely melegséget kölcsönöz az egész dolgozóterünknek.

iroda

Dolgozó anyák – teremtsd meg a harmóniát a munka és a család közt!

Az otthon dolgozó anyák esetében nem éppen megfelelő választás a sarok íróasztal, melyről már említettük, hogy a magánéletből való kivonulást segíti elő. Számukra pedig épp az a leglényegesebb szempont a home office berendezésekor, hogy ne vonuljanak ki teljesen a magánéletből. Ez az az időszak, amikor több irányba kell a figyelmünket összepontosítani: a gyerekre, gyerekekre, a munkára és a háztartásra egyszerre.

Mi úgy képzeljük az ideális “mom office”-nak két fő szempontnak kell megfelelnie: kis helyen elfér, könnyen rá lehet látni a dolgozóhelyiségből a lakás többi pontjára.

A lenti, nappaliban berendezett mom office elképzelések pozitívuma, hogy egy légtérben vannak a családi élettérrel, azaz a dolgozó anyuka folyamatosan figyelemmel tudja kísérni a gyerek tevékenységét, mégis egy rendezett, munkára kijelölt helyen dolgozik.

iroda

Ennek a polcként is funkcionáló íróasztalnak az előnye, hogy bármilyen kis területen jól elfér, és egyszerűen áthelyezhető a szoba átrendezésekor, így az anya a gyerek közvetlen környezetében maradhat.

A lenti dolgozóhelyiség nem vesztette el a home office jellegét. Ötletes, hogy a helyiséget csak oszlopokkal választották le, így bár van egy félszoba, ahova az anya kényelmesen elvonulhat dolgozni, de mégis rálát a nappali többi részére.

iroda

A konyha is az anyukák terepe, így ha már nagyobbak a gyerekek, és nincs szükség állandó felügyeletre, kiköltöztethetjük a home office-unkat a konyhába.

Ez a színtér is praktikus és stílusos megoldásokat rejt magában, mint ahogy az a lenti képen is látható. Az iroda berendezés lényege ez esetben az, hogy a házimunkára tudjunk ügyelni a munka mellett. Ha rendszeres munkára rendezkedünk be itt, akkor érdemes egy külön pultrészt irodának berendezni, így nem kell folyton elpakolni az étkezőasztalról, ha kész az ebéd. Egy rendezett, mini irodát alakíthatunk ki, mely tökéletesen illeszkedik a konyhánk stílusához.

iroda

Képek forrása: Pinterest


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.