fbpx

Retró divat, mára már viccessé vált trendek

Lakberendezési trendek
retró divat

Eheti cikkünkben a retró divat olyan elemeit szedtük csokorba, amikre ma már kissé mosolyogva nézünk vissza, és nem is szeretnénk a saját otthonunkban viszontlátni őket. A saját korukban vagy akár pár évvel ezelőtt tényleg nagy népszerűségnek örvendtek, vagy valamilyen praktikus okból terjedtek el, például könnyű volt őket kezelni vagy olcsó alternatívája volt egy drágább megoldásnak. A közízlés is formálódott azóta, a hippi korszakban vagy a szocializmusban teljesen más volt a divat és a cél is. De a lényeg, hogy ezeken a régi lakberendezési trendeken ma jót tudunk mosolyogni, vagy eszünkbe juttathat egy gyerekkori emléket, amikor fel sem tűnt, hogy az adott dolog egy kicsit ízléstelen. Persze jó kérdés, hogy vajon 20 év múlva melyik mai trendünk kerül hasonló helyzetbe.

1. Rózsaszín fürdőszoba

A rózsaszín fürdőszobát leginkább egy Grandmillenial, azaz vidéki, nagymamás stílusú otthonban tudjuk elképelni. Az ’50-es években nagyot robbant a trend, főleg Amerikában, ahol az akkor first lady, „Mamie” Eisenhower kedvenc színébe, rózsaszínbe öltöztette a Fehér Ház egyik fürdőszobáját. Az 1946 és ’66 között épült amerikai házak negyedében volt legalább egy rózsaszín fürdőszoba. Természetesen egy retró rózsaszín fürdőszobában nem szokás spórolni a rózsaszínnel, és egy csupa rózsaszín csempével körberakott szoba vagy már magában egy rózsaszín kád eléggé nyomasztó tud lenni. Vannak persze ma is fellángolások a „csajos” fürdőszoba mellett, de ezek már visszafogottabbak, mint korábban.

2. Fali szőnyeg

Talán nincs is olyan olvasó, akinek a nagyszüleinél vagy az óvodájában ne lett volna egy szőnyeg a falon. Ez az enyhe képzavar nem tartotta vissza az embereket attól, hogy ők is felfüggesszenek egy kis szőnyeget otthonuk falára. Valóban előkerülhetnek praktikus szempontok, például hogy nem kell hideg fal mellett feküdni az ágyban, hanem ott van egy melegebb, kicsit hőszigetelő anyag. Vagy lehetett dekorációs elem, esetleg segített abban, hogy ne visszhangozzon a szoba. De ma már azért ritkán látunk szőnyegeket a falon lógni. Ha dekorálni szeretnénk, inkább használjunk faliképet, tapétát. Ha pedig az ágy mellé szeretnénk egy kis melegséget, díszpárnákat is tehetünk az ágyra, a fal mellé.

3. Linóleum padló

A mai napig megtaláljuk a magyar retró divat meghatározó elemét a szocializmus óta fel nem újított kollégiumokban, régi lakásokban. Ez nem más, mint a linóleum padló. Nagyon könnyen tisztán tartható, nem egy érzékeny anyag, nehéz tönkretenni – már, ha nem évtizedek óta használják a kollégium diákjai. Nagyon olcsó megoldás is az alternatívák között. Régen az élénk színei és merész mintái is emelték a népszerűségét, ma azonban már biztosan nem választanánk, ha van más lehetőségünk.

4. Túlzásba vitt állatminták

A Vogue szerint az 1967-es Diploma előtt című film egyik főszereplőjének, Mrs. Robinsonnak köszönhető, hogy az állatminták a gazdagság és az elit szimbólumává váltak. Ez a lakberendezésben is megfigyelhető, szívesen használtak szőrméket, zebra és leopárd mintás kiegészítőket, bútorokat egy szobába zsúfolva. Ma, a minimalizmus hullámai után, ezt nagyon soknak érezhetjük. Nem is beszélve arról, hogy most már inkább negatívan ítéljük meg, ha valaki valódi szőrmét, állatbőrt használ, az utánzatokkal pedig pont a státuszszimbólum jellege veszik el a trendnek.

5. Kerek ágyak

Talán kevésbé mindennapi retró divat hullám a kerek ágy. Luxust idéző külseje miatt azonban a szállodákban nagyon népszerű volt. Különleges megjelenésén kívül azonban semmilyen érv nem szól mellette. Nagyon sok helyet foglal, nehéz lehet beilleszteni egy szögletes hálószobába, leginkább középen érdemes rajta feküdni, mert az oldalán már lelógnánk róla. Nem is beszélve a beágyazásáról, amihez speciális lepedő és takaró kell. Szóval semmiképpen sem praktikus, és így nem is tudta kiállni az idő próbáját.

6. Hosszú szőrű szőnyeg

A hosszú szőrű szőnyegek színei és kreatív mintái pár évtizeddel ezelőtt teljesen megbabonázták az embereket. Valóban, ha egy hosszú szőrű szőnyegnek a színe valamilyen erősebb árnyalat, akkor szinte vibrál a tér. Sokkal jobban kitölti a teret, mint egy rövid szőrű szőnyeg, és általában puhább is. Azonban nagyon nehéz tisztítani, gyorsan elhasználódik, mert a hosszú szőrök tövét már nem érjük el kellően ahhoz, hogy teljesen kitakarítsuk a szőnyeget. Azontúl pedig, hogy tényleg nem lehet rendesen tisztítani, sokkal ízlésesebben néz ki egy rövidebb szőrű szőnyeg, mint ezek a vastag, buja szőnyegek.

7. Faburkolat

A sötét faburkolat a falakon korábban el sem tudnánk képzelni, milyen gyakori volt. Úgy gondolták, hogy ezzel családias, bensőséges, meleg légkört teremtenek. Ma már tudjuk, hogy a minden falon faburkolat csak összenyomja a teret, túlzsúfolt érzésünk lesz tőle. De a mai napig tovább él ez a retró divat mai trendekben. Például accent wall-ként, azaz egy külön falon jól működhet ez a faburkolat, illetve farmház stílusnál akár teljes faburkolat, de mindenképp világos, akár fehér színben.

8. Szőrös WC deszka fedő

Eddig mindegyik retró divat trendnél fel tudtunk hozni mentő érveket, de itt már jobban el kell gondolkoznunk, hogy vajon milyen előnyünk származik abból, ha a WC deszkánk tetejére szőrös borítást teszünk. A végeredmény inkább különös és vicces, mintsem esztétikus, semmilyen plusz funkciót nem lát el, a hosszú szőrök miatt nem lehet rendesen takarítani, pedig a környezetből adódóan indokolt lenne, így aztán nem is túl higiénikus. Ha nagyon megerőltetjük magunkat, akkor elmondhatjuk, hogy nem kell port törölni a WC deszkáról, mert a szőrök felfogják, és ha valamiért hosszan akarunk üldögélni a lehajtott WC deszkán, akkor meleg és puha réteg lesz alattunk.

9. Skót kockás minta mindenhol

A tartán, azaz skót kockás minta elterjedését sem tudjuk igazán megmagyarázni. Ha ilyen mintában bővelkedő szobákról nézünk képeket, megidézheti bennünk a karácsonyi hangulatot vagy a Reszkessetek betörők hangulatát. A minta kedves, nosztalgikus légkört tud teremteni, de ma már inkább ódivatú. Kis mennyiségben persze tud jól mutatni, például egy pléden, párnán, egy faház hangulatához tökéletesen passzolhat.

10. Gyöngyfüggöny

A gyöngyfüggöny egy olyan fajta függöny, ami a függönyök egyetlen funkcióját sem látja el. Szűrhetnék a fényt, de igazából szinte teljesen átengedik a lyukakon, elválaszthatnának két helyiséget, de elég szellősek, így erre sem alkalmasak valójában. Az egyetlen előnyük, hogy az elkészítésük remek elfoglaltság lehet, egy idős, nagyon ráérő, alkotni szerető hölgy számára. De tényleg csak neki okozhat örömet, annak akinek minden alkalommal keresztül kell mennie rajta, inkább csak nyűg.

Képek forrása: Pinterest


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.