fbpx

Burgundi és púder: az őszi dekoráció legsikkesebb kombinációja

Csináld Magad

Ezúttal a Duna Tv Család-barát című műsorába kértek fel, hogy bemutassam a legújabb őszi dekoráció ötleteimet. Az idei évben több területen, így a lakberendezésben is nagyobb hangsúlyt kaptak a púder rózsaszín, és a burgundi, borvörös árnyalatok, így én is ezekre helyeztem a hangsúlyt amikor a lenti DIY ötleteket elkészítettem.

Így készíthető őszi dekoráció divatos színekkel feldobott növényekből!

A három ötlet mindegyikét tehát a vöröses és a rózsaszínes árnyalatok hangulata hintette be, őszi dekorációk révén pedig igyekeztem olyan alapanyagok közül válogatni, melyek szezonálisan mindenki számára elérhetőek, ha kimozdulnak a természetbe: leveleket, illetve makkokat választottam a projektek megvalósításához.

Úgy gondolom, hogy ezek az egyszerűen elkészíthető DIY ötletek bármely otthonban megállnák a helyüket, mint sikkes őszi dekorációk, ugyanis az idei év – ha a lakberendezési trendekre gondolunk-, másról sem szólt, mint hogy különféle, természetben is megtalálható anyagokkal igyekezték feldobni az enteriőröket, és a korábbi évek trendjeivel ellentétben újabban nem az egzotikus dzsungelek stílusát igyekeztünk az otthonok részévé tenni, hanem visszafordultunk az európai növényekhez, anyagokhoz. Ilyenek voltak például a különféle natúr fatörzsek, melyeket egy üveglap segítségével, illetve kisebb csiszolások, lakkozások révén dohányzóasztallá avanzsáltak, vagy a len-, cement tárgyak bevitele a dekorációs termékek közé. Nagy divatnak örvendenek világszerte a réz hatású, fémes anyagok használata is.

Ezt a trendet követtem kombinálva az említett színpárossal, és azoknak a különféle árnyalataival.

PROJECT 1 – fali dekoráció a lehető legegyszerűbben!

Ez a levél fali kép a lehető legegyszerűbb módja annak, hogy részévé tegyed az otthonodat az ősz hangulatát, ráadásul sokféleképpen megmutathatod a kreativitásodat ebben a projektben, hiszen a levelek elhelyezését, színezését is variálhatod, magukat a leveleket is ízlésed szerint választhatod ki, és a képkeret díszítésével is különleges hatást érhetsz el.

fali dekoráció a lehető legegyszerűbben

Ami az általam elkészített képhez kellett:

 • Tetszőlegesen választott levél
 • Vastag könyv
 • 2 egyforma méretű üveglap: ezeket megvásárolhatók újonnan is, illetve újrahasznosíthatjuk egy régi képkeret üveglapját is. Akár plexivel is megvalósítható a projekt, ha nem akarsz üveggel dolgozni.
 • Kétoldalú ragasztó.
 • Szigetelőszalag,
 • Fonal

1. Lépés – Levelek szedése

Keress egy neked tetsző levelet! Az ősz gyönyörű, kár lenne ha kihagynád a kellemes erdei séta lehetőségét: ez pedig jó alkalom arra, hogy barangolj egy nagyot az aranyló levelek közt!

Érdemes a levél kiválasztása előtt beszerezni az üveget, így elkerülheted, hogy túl nagy levelet válassz. Ha megvan a tökéletes levél, vidd haza, tisztítsd meg, ha szükséges, és helyezd be a vastag könyv lapjai közé egy-két órára, hogy picit kilapuljon.

2. lépés – Festés

őszi dekoráció

A kilapított leveledet a következő lépésben díszíthetted: bármilyen színnel festheted, de a natúr színek is látványosak és mutatósak (ebben az évszakban különösen!). Mi az egyik képnél arannyal fújtam le a leveleket, a metálos színek szeretetének jegyében.

3. lépés – Ragasztás

őszi dekoráció

Ragassz mindent a helyére! A kétoldalú ragasztó egy nagyon hasznos találmány, ha vékony és átlátszó, minden oldalán tapadó felületre van szükséged. A levelek felragasztásához, illetve az üveglapok biztonságos összeragasztásához pedig épp erre volt szükség.

őszi dekoráció

Mindkét üveglap szélére felragasztottam egy-egy csík ragasztót, ahogy a levelekre is, majd összeillesztettem a lapokat.

Ha a levél kilógna, vágj le belőle.

Tipp: érdemes az üveglapokat ragasztás előtt egy kis ecetes vattával áttörölgetni, hogy eltávolítsd róla a szennyeződéseket és az ujjlenyomatokat.

4. lépés – Keretezés

őszi dekoráció

Úgy hiszem, hogy a végeredmény akkor is jól mutathatna, ha nem teszek rá külön keretet, de az én ízlésem szerint esztétikusabbak azok a képek, amiknek van kerete, ezért adtam hozzá ezt a lépést is fali dekoráció befejezéséhez.

A szigetelőszalaggal ragasztottam körbe az üveg képet. Ez a módszer rendkívül gyors, és természetesen ez esetben is módosíthatunk a kép megjelenésén egy különleges mintájú ragasztóval.

őszi dekoráció

Ha szeretnéd felakasztani a képet a falra, a ragasztás előtt, a szigetelőszalag és az üveg közé helyezd a fonalat, zsineget vagy épp szalagot. Így erősebben fogja tartani a képet, melynek az üvegek miatt azért van súlya.

A kép akkor is jól mutat, ha a falnak támasszuk, így az akasztó hozzáadása opcionális.

Kész is a fali dekoráció, mely akkor a legmutatósabb, ha többet is készítesz belőle, variálva a levelek színét és az üveg méretét, formáját. A kép 45 perc alatt elkészíthető.

PROJECT 2 – ismét levelek, most egy saját készítésű tányéron!

Mutatós, saját kezűleg készített levélmintás tányérkészletet tehetünk az étkezőasztalunkra, mely az őszi dekoráció lelke lehet az otthonunkban. Bár ez a projekt nehezebbnek tűnik, már csak azért is, mert nagyjából 2 és fél órába telik elkészíteni, de az igazság az, hogy ez is meglehetősen egyszerű.

őszi dekoráció

Amire szükséged lesz:

 • Süthető gyurma, vagy agyag
 • Sodrófa
 • Sniccer
 • Levél, melynek látványos az erezete.
 • Ecset
 • Akrill festék
 • Festék spray (ezzel könnyebb dolgozni)
 • Vizes alapú fényes lakk
 • Celofán
 • Alufólia
 • Sütőpapír
 • Celofán
 • Alufólia
 • Sütőpapír
 • Tál, melynek gömbölyű az alja, és behelyezhető a sütőbe

1. Lépés – Levél forma készítés

őszi dekoráció

A sodrófát tekerjük körbe celofánnal, hogy ne tapadjon rá a gyurma, amikor elkezdjük nyújtani. Körülbelül egy centiméteres vastagságra nyújtsuk ki a gyurmát, majd nyomjuk bele a levelet. A levelet annyira nyomjuk bele a gyurmába, hogy minél jobban látszódjanak rajta az erek.

őszi dekoráció

Ha ez megvan, vegyük kézbe a sniccert, és vágjuk körbe a levelet.

2. lépés – A tál formázása

őszi dekoráció

A gyurma ebben az állapotában még könnyen formázható, csak sütés közben, illetve utána éri el a végleges formáját. Mivel mi egy tálka formát szeretnénk létrehozni, ezért alufóliából egy kis gombócot készítettem, ennek a gömbölyű felére fogjuk felfektetni a levél formát, mely ennek köszönhetően tálka formájúra fog sülni.

A levelet szedjük le a gyurmáról, majd jöhet a sütés! Mielőtt ráfektetnénk a gyurmát a gömbre, takarjuk le azt egy sütőpapírral, így elkerülhetjük, hogy a gyurma ráégjen a formára.

3. lépés – Sütés

őszi dekoráció

Süsd meg a gyurmát 110 fokon! Körülbelül 30 percig hagyd a sütőben. Várd meg amíg kihűl: ez nem csak azért fontos, mert megégetne, hanem azért is, mert hűlés után alakul ki a kívánt forma. Ha melegen érünk hozzá, eldeformálódhat.

Ha jól dolgoztunk, a gyurma teljesen kemény, és szépen látszanak rajta a levél nyomai.

4. lépés – Festés

őszi dekoráció

Tedd egyedivé: azaz fesd le! Én a burgundi vöröset, a púder rózsaszínt és a pávazöldet választottam, a színeket két rétegben vittem fel. A hátoldalán arany színű spray-t használtam – bevallom itt a stílusosság igénye mellett a lustaság is inspirált. Ez a módszer ugyanis sokkal gyorsabb és egyszerűbb, mintha ecsettel kenegettem volna a hátsó oldalt is. Arannyal festettem a levelek szélét is, hogy még csillogóbbak legyenek.

Ha csillogástól van szó, ne elégedjünk meg pusztán az arannyal! Mi lakkot használtunk, mellyel a megszáradt, színes tálainkat még ragyogóbbá tettük. Ráadásul ez a felület védő rétegként megóvja a tál festett felületét a kopástól, plusz így könnyebben is tisztítható.

őszi dekoráció

És kész is a dekoratív, őszi dekoráció, melyet használhatsz ékszertartóként, mécsestartóként, szimplán dekoratív tálként is, személy szerint azt is el tudom képzelni, hogy apró színes makkokat szervírozzunk rajtuk!

őszi dekoráció

PROJECT 3 – az őszi húsvéti tojásnak makk a neve!

Nem tudom miért, de az én szememben a makk egy olyan aranyos termés, melyet legalább olyan vidáman gyűjtöttem gyerekként, mint a gesztenyét. Viszont arra nem emlékszem, hogy makkokból gyártottam-e bármit, míg gesztenyéből mindenféle figurákat “építettem”, a kis embertől kezdve a süniig bezárólag.

őszi dekoráció

A makk az ősz szimbóluma, így érdemes őket az őszi dekoráció részeként felhasználni, ráadásul a termések tartósságát jól kihasználhatjuk, akár következő évre is eltehetjük őket, ha készítünk ajtódíszt, arra is felragaszthatjuk őket. Pláne, ha feldobjuk megjelenésüket az aktuálisan divatos színekkel, jelen esetben a burgundival és a púder rózsaszínnel!

Pontosan ezt tettük a mindössze egy órát igénybe vevő harmadik projektünk során:

Mi kell a színes makkokhoz?

 • Sok, sok makk!
 • Akrill festék
 • Ecset
 • Ragasztópisztoly
 • Ragasztószalag (a festés során segítség)

1. lépés – Makkok mosása

őszi dekoráció

Alaposan mossuk meg a korábban összegyűjtött makkokat – ez fontos, mert én például kukacokat találtam benne. 🙂

2. lépés – Festés

őszi dekoráció

A tiszta makkokat száradás után válasszuk szét a kalapjuktól, majd fessük be őket a választott színekkel.

3. lépés – Ragasztás

őszi dekoráció

Ha megszáradt a festék, ragasszuk vissza a kalapot, és már kész is!

őszi dekoráció

A kész, színes makkokat az őszi dekoráció részeként elhelyezhetjük például egy nagyobb levélből készült tálban (melynek elkészítését a második ötletben írtuk le), vagy ahogy fentebb is említettem az ajtódíszt: bármilyen dekoráció részeként jól mutathatnak ezek a vidám és cuki darabok.

őszi dekoráció

Plusz egy ötlet: kapjunk fel pár gallyat is!

Az erdőben tett látogatás során gallyakat is hazavihetünk, melyeket egyszerűen felhasználhatunk a mécseseink díszítéséhez!

őszi dekoráció

A ragasztópisztoly segítségével ragasszuk fel az ágakat egy mécsesre, pohárra. Előtte érdemes közel azonos hosszúságúra tördelni, vágni őket, de törekedjünk a természetességre! Ha megszáradt a ragasztó, helyezzünk egy mécsest a pohárba, és voilà, kész is az új dekor mécsestartó!

őszi dekoráció

Természetes anyag, azonnali hatás! Szerintem szuperül mutat az őszi dekoráció közepére helyezve!

Ha részletesebben is kíváncsi vagy arra, hogy hogyan készítettem el ezeket a dekorációkat, akkor kattints a lenti képre, ahol megnézheted adást, ahol bemutattam őket! Az én részem a 19. perctől kezdődik. 🙂

Őszi dekoráció Duna tv

Remélem tetszeni fog!


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük