fbpx

Gardrób rendszerezés – 8 tipp

Otthon berendezése, Praktikus Megoldások
gardrób rendszerezés

Valószínűleg a legtöbb nő eljátszott már a gondolattal, hogy neki is van egy saját, az amerikai filmekben oly sokszor látott, tökéletesen berendezett, stílusos és hatalmas gardróbszobája. A valóság persze gyakran közbeszól. Van, hogy le is kell mondanunk a gardróbszoba gondolatáról és egy ruhásszekrényben kompromisszumot kötnünk. De nem is gondolnád, hogy okos tervezéssel és egy-két hasznos tippel mi mindent ki lehet hozni ebből a helyzetből is. Abban, hogy hogy lesz kedvünk felöltözni, és hogy indulunk neki a reggelnek, meghatározó szerepe van a gardróbunk vagy ruhásszekrényünk látványának. Egy jól átlátható gardrób rendszerezés sok időt és energiát spórolhat nekünk. 8 tippet hoztunk, amivel saját gardróbod vagy szekrényed is újragondolhatod.

1. Válj meg a nem hordott ruháktól

Ha a gardróbot újrarendezésén gondolkodsz, akkor mindenképpen kezdj a ruháid átválogatásával. Ha kiveszed a felesleget, kevesebb mennyiségű ruhát sokkal könnyebb lesz átlátni és rendben tartani, és a gardrób rendszerezés is sokkal egyszerűbb így. Ha egy ruhadarabot már egy teljes éve nem vettél fel, akkor valószínű, hogy már nem is fogod. Sokkal jobb érzés lesz ezeket elajándékozni vagy eladományozni, és így a gardróbot sokkal inkább a magadénak érezheted majd.

2. Használj a fiókokban rendszerezőket

A nagy fiókok és magas, széles polcok nem segítik a rendszerezést. Bármilyen szépen rakod rendbe ezeket, pár nap vagy hét múlva újra káosz lesz, mert a ruhák szétfolynak ezekben. Ezért érdemes rendszerezőket használni. Ezek felosztják ezeket a nagyobb tereket, és így mindennek sokkal jobban meglesz a saját helye. Emellett, ha sikerül neked megfelelő rendszert vinni az egészbe, nem lesz több hosszas keresgélés, hanem rögtön tudni fogod, hogy mit hol kell keresned.

3. Dupla akasztórúd

Sokan azt látják a legegyszerűbb megoldásnak, hogy felakasztva tárolják a ruháikat. De ha egy két méter magas szekrényben vagy gardróbban rövid ingek lógnak az akasztórúdon, akkor nincs igazán kihasználva a hely. Ennek a helyzetnek gyors és egyszerű megoldása a dupla akasztórúd. Ha erre alapból is van lehetőség a gardróbodban, akkor egyszerűen csak rakd feljebb az eredeti akasztórudat, és középen is helyezz el egyet, így máris dupla annyi ruhát akaszthatsz fel, mint korábban. Ha nem tudsz második rudat megfelelően rögzíteni, akkor a lenti képen is látható módszerrel ezt is megoldhatod. Ehhez két karabínerre és láncra lesz szükséged, és a második rudat rögzítheted a felsőhöz, lelógathatod arról.

4. Oszd fel a gardróbot

A rendszerezők használata mellett a gardrób felosztása is nagyban lerövidíti a reggeli keresgélést az öltözködésnél. Az, hogy számodra melyik a legpraktikusabb szempont a felosztáshoz, csak rajtad és a ruháidon múlik. Tárolhatod őket például a színeik szerint csoportosítva, így az egyes ruhadarabokat is könnyebb összeválogatni, illetve nagyon szép tud lenni, ha színek szerint látjuk sorban a ruháinkat, mikor kinyitjuk a szekrényt. De a különböző alkalmak – például elegáns, hétköznapi, sportos – vagy időjárás szerinti szétválogatás is jól tud működni.

Az évszaknak megfelelő gardrób rendszerezés is nagyon jó megoldás, ráadásul itt még azt is megteheted, hogy forgatod a ruhákat. Például nyáron hagyhatsz több helyet a nyári ruháidnak, és erre az időszakra a pulcsikat, farmereket, csizmákat és kabátokat bedobozolhatod, és tárolhatod olyan helyen, ami annyira nem hozzáférhető, tehát nem praktikus mindennap használt dolgokat oda tenni, de így mégsem marad kihasználatlan hely.

5. Cipő rendezési tipp

Tudjuk, hogy csak sztereotípia, hogy minden ő cipőmániás, és minden pénzét el tudná küldeni újabb darabokra, de az biztos, hogy azért van miből válogatni, és még a tűrhetően sok cipőt is nehéz néha tárolni. Viszont egy egyszerű tippel sokkal több cipőt fogsz tudni felpakolni egy polcra egymás mellé. Ha úgy tárolod a cipőidet egymás mellé sorakoztatva, hogy minden pár egy tagját megfordítod, akkor sokkal közelebb fogod tudni rakni őket egymáshoz.

6. Lyuktábla a rendszerezéshez

A pegboard vagy lyuktábla nem csak praktikus, ha a kiegészítők tárolásáról van szó, de akár még dekorálja is a gardróbot, szekrényt vagy akár a szobád falát. Kifejezetten akasztós dolgokat érdemes rajta tárolni, de az egészen apró fülbevalóktól a táskákig bármi gondolhatsz. Használhatsz a lyukakba akasztva kis kampókat, amikre majd sálakat vagy kistáskákat akaszthatsz. Ha te is küzdesz reggelente azzal, hogy szétgobozd az összeakadt nyakláncaidat és karkötőidet, akkor a lyuktábla máris megoldotta egy problémád.

7. Rendezz be egy ruhaállványt

Sokszor, ha új ruhát veszünk, a mosás után bevágjuk a többi közé, ahol könnyen megfeledkezhetünk róla. De az is lehet, hogy van egy számunkra kedves darab, amit egyszerűen nem tudunk mivel vegyünk fel. Ebben lehet segítségünkre egy ruhaállvány. Ez, ha szigorúak vagyunk, nem is egy szekrény rendszerezési technika, inkább azt egészíti ki. A lényege, hogy az új ruhadarabokat vagy amikkel még barátkozunk vagy a számunkra leginkább kedvesebbeket felakasztjuk egy ruhaállványra, mellé akasztjuk, amivel kombinálnánk. Így szem előtt lesznek, lehetnek inspirációk a reggeli ruhaválasztásnál, és dekorálhatják is a szobát.

8. Ruhahajtogatási technikák

Utolsó tippnek pedig egy nagyon gyakorlatias és konkrét gardrób rendszerezés ötletet hoztunk, egy tanácsot hogy hogyan tároljuk a pulcsiainkat. Összehajtani nem olyan praktikus, hiszen vagy minden gombját végig kell gombolnunk, hogy normálisan álljon, vagy túl vastag vagy a kapucni zavar be, és így nem fog megmaradni a hajtogatás. Akasztani sem a legjobb, mert a pulcsi válla általában nem ott van, ahol a vállfánk vége, így nyomot hagy a pulcsi, így felakasztva könnyen kinyúlik, különösen a vállánál. Jill Nystul oldaláról lestük el a következő technikát. A pulcsit hosszában kettőbe hajtjuk, a hónaljhoz tesszük a vállfát, és a két szárra hajtjuk az ujjakat, illetve a pulcsi lenti részét.

Ha érdekel még ez a téma, ajánljuk korábbi cikkeinket:

Gardrób ötletek minden otthonba

A rendrakás művészete

Képek forrása: Pexels, Pinterest


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük