fbpx

Föld színek, sárga és az etno stílus

Lakberendezési stílusok
föld színek

Az etno stílus az utóbbi évek egyik nagy slágere. Ebben a stílusban megjelennek különböző ősi kultúrák elemei, és tele van természetes anyagokkal, nem is csoda, hogy ennyire kedvelik mostanában. Mivel rengeteg kultúrából merít, az etnonak sok fajtája van. Mi most azt fogjuk megmutatni, hogy milyen meleg, barátságos és mégis energikus otthont rendezhetsz be, ha az etno stílust a föld színek és okker sárga mellé teszed. Ezzel az etnonak egy nagyon napsütéses oldalát foghatod meg. És ne tévesszen meg az adott stílus és adott színek, mert így is nagy hely marad a kreativitásodnak.

Az etno stílus alapjai

Az etno stílusról már korábban is született cikkünk, amit itt olvashatsz, ezért csak röviden összefoglaljuk a stílus lényegét. Igazából a stílus neve már elég kifejező, az „ethnic” szó azt jelenti, „népi”, „idegen kultúrából származó”. Az etno az európai kultúrától nagyban eltérő népektől inspirálódik. Ilyen egzotikus kultúrák a marokkói, indiai, egyiptomi, afrikai, indián, és még hosszan sorolhatnánk. Ezektől az ősi népektől a megnyugtató alaphangulat mellett főleg a használt anyagokat és a mintákat veszi át.

A környezettudatosság jegyében amúgyis szeretjük lecserélni a gyorsan elhasználódó anyagokat vagy az olyanokat, melyeknek előállítása sok káros anyaggal jár. Ezért plusz pont az etno stílusnak, hogy csak természetes anyagokat használ. Előkerül például a rattan, gyékény, nád, vászon, agyag, mind természetes, időtálló, és egymással jól kombinálhatók. Egy etno stílusú szoba tele van fonott asztalokkal, székekkel, kosarakkal, kis szőnyegekkel, a falon pedig szintén fonott vagy sodort dekorációkkal, agyagtálakkal. A dekorációkban jelenik meg legerősebben az ősi kultúra, vallás és hiedelemvilág, a modern lakberendezés ebből leginkább az ősi mintákat, álomfogókat, makramékat veszi át.

Ami pedig a mintákat illeti, az etno stílus leginkább geometrikus mintákat használ és szimmetrikus motívumokat. Egy etno stílusú díszpárna vagy szőnyeg tele van kisebb háromszögekből, rombuszokból, párhuzamos csíkokból álló mintázatokkal. Így a boho stílusú anyaghasználatot és elrendezést a rengeteg apró kiegészítővel és sok kis elemből összeálló szobával, a szigorúbb, rendezettebb mintákkal ellensúlyozza.

Föld színek és okker sárga

A föld színeket, a terrakotta különböző árnyalatait nagyon szeretjük a lakberendezésben, főleg azokban a helyiségekben, ahol kikapcsolódni szeretnénk. Egy nagyon megnyugtató és meleg hangulatot teremtenek, közelebb hozzák az otthonunkhoz a természetet. A nagy, nyüzsgő városok sokadik emeletén pedig nagyon keressük ezt a hangulatot.

Az okker sárga egy sokkal izgalmasabb és mozgalmasabb árnyalat, de erre is igaz, hogy természetességet hordoz magában. Olyan, mint egy kis napsugár a nappalinkban. Nagyon jól fel lehet vele turbózni a helyiséget, életet lehet bele vinni vele, és ehhez már elég akár egyetlen bútordarab is, egy fotel vagy kanapé vagy pár díszpárna. Mivel egy nagyon vidám árnyalatról van szó, nem feltétlenül érdemes a hálószobában használni, mert ott sok tud lenni. Viszont a nappaliba, konyhába annál inkább ajánlott, hiszen jól megteremti a légkört például a társasági élethez.

Az etno és a sárga árnyalatai

Egy izgalmas ötvözéssel készültünk nektek, amihez a honlapunkon hamarosan láthattok is ajánlott termékeket. A természetes, egzotikus, egyszerre boho és letisztult etnot az okkersárga és a terrakotta árnyalaival párosítottuk össze. A terrakotta amúgy is szerves része az etno stílusnak, például agyag vagy bőr formájában. Az élénk sárga viszont nagy izgalmassá teszi ezt az összképet. Életet visz ebbe a nyugodt és kevésbé mozgalmas stílusba. A látszólagos ellentétek ellenére, a képek is igazolják, hogy ez a két világ milyen jól kiegészíti egymást.

Az etnoból átemeljük a geometrikus formákat, a boho rojtokat, a természetes anyagokat. Jöhetnek a fonott bútorok, szőnyegek, lámpabúrák. Megmarad a rengeteg apró fali dekoráció, a tükrök, makramék. De kiegészül ez az egész népies hangulat egy energikus sárgával, ami ebben a lenyugodott légkörben nem kellemetlenül vibrál, inkább csak felmelegíti, modernebbé, hozzánk közelebb állóvá teszi azt. Ez a találkozás nagyon családias és otthonos hangulatot ad bármilyen helyiségnek, de különösen jól működik nappalikban, étkezőkben.

Etno és sárga – 5 lépésben

Igyekeztünk felsorolni a két világ – az etno stílus és a sárga, illetve föld színek – legfontosabb előnyeit, jellemzőit, illetve megmutatni, hogy hogyan működhetnek ezek a dolgok együtt. De, hogy kicsit kézzelfoghatóbbá tegyük ezt, összefoglaljuk, hogy hogyan kísérletezhetsz ezzel a fúzióval pár egyszerű lépést követve. Ezek azért is nagyon hasznosak, mert nem kell rögtön egy teljes átalakítás, hanem apróbb lépésekben kipróbálhatod, hogy magadénak tudnád-e érezni ezt a stílust.

  1. Próbálj ki egy nude színű, geometriai mintás vagy fonott szőnyeget!
  2. Pár díszpárnával vidd be az okker, élénk sárgát a nappalidba!
  3. A föld színek megjelenhetnek cserép vagy agyagtálak formájában dekorációként.
  4. A fonott kosár vagy lámpabúra sem maradhat ki egy etno stílusú otthonból.
  5. Dekorálj hosszúlevelű zöldnövényekkel vagy pampafűvel, esetleg más száraz növénnyel!

Képek forrása: Butopêa, Pinterest


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük