fbpx

Hogyan varázsoljunk régi palackokból gyönyörű vázákat?

Csináld Magad

A palackok rengeteg kreatív dologra felhasználhatóak – az interneten jó néhány leírás található ezzel kapcsolatban – de én saját magam szerettem volna kitalálni majd megalkotni ezeket.

Mivel sosem díszítheti elég virág a lakásomat, ezért mindig jól jön néhány extra váza az otthonomba. Mindig kerestem az új megoldásokat, amivel kiélhetem a kreativitásomat, s egyben díszíthetem vele környezetemet.
Egy váza elkészítéséhez kiváló alapanyag ha régi üvegeket használunk fel. Így nem csak költséget spórolhatunk, de az újrahasznosítással óvjuk is környezetünket, s új értelmet adunk a tárgy létezésének.

A múlt héten tehát nekivágtam az ecseri piacnak, ahol rengeteg régi és autentikus üveget foghat ki az ember egy kis szerencsével. Így is történt és pontosan megtaláltam azt, amire szükségem volt! Ezeket a palackokat választottam az egyedi, lekerekített alakjuk miatt.

Nagyjából 500 és 1000 forint közötti összegeket költöttem rájuk darabonként, de ha Te jobban tudsz alkudozni mint én, biztos vagyok benne, hogy még kevesebbért is hozzájuthatsz. 😀

Hazaérkezvén az első dolgom az volt, hogy megtisztítsam őket kívül-belül. Ki tudja hány évig porosodtak valamilyen régi pince vagy raktár mélyén és mit tároltak bennük…

A tisztításhoz a következő, minden háztartásban megtalálható dolgokra volt szükségem: rizs, víz, egy kis folyékony szappan, almaecet és egy szivacs.

Hogyan varázsoljunk régi palackokból gyönyörű vázákat - 1. Lépés

Beletettem a rizst, a vizet és a szappant a palackba, és erősen rázni kezdtem a keveréket – persze a száját letapasztottam a kezemmel, hogy ne lötyögjön ki belőle a folyadék. Pár percig ráztam balról jobbra, aztán amikor láttam, hogy tiszta a palack, kiöntöttem a folyadékot.

Hogyan varázsoljunk régi palackokból gyönyörű vázákat - 2. Lépés

A külseje is igényel azért egy kis kezelést, ezt szappannal vagy almaecettel lehet tisztára varázsolni. Ha úgy látod, hogy az alján még mindig maradt egy kis folt, önts bele egy kis almaecetet és hagyd úgy néhány órára, az majd megteszi hatását.

Hogyan varázsoljunk régi palackokból gyönyörű vázákat - 3. Lépés

A következő lépés a palack befestése vagy színezése. Jelen esetben két palackomnak nagyon szép alakja volt – de az átlátszó üveg elég unalmasnak tűnt számomra, ezért úgy döntöttem befestem őket.
Ehhez két különböző színű üvegfestéket (egy világosabb zöld színűt és egy kéket, amit összekevertem, hogy megkapjam a megfelelő árnyalatot), egy műanyag poharat, egy darab papírtörölközőt és egy madzagot használtam.

Hogyan varázsoljunk régi palackokból gyönyörű vázákat - 4. Lépés

A palack belsejét akartam megfesteni, ugyanis így nem jön le olyan könnyen és sokkal természetesebb hatást is kelt. Körülbelül 5-10 ml festéket öntöttem bele, de az üveg méretétől függően ez lehet akár több is.

Hogyan varázsoljunk régi palackokból gyönyörű vázákat - 4. Lépés

Amikor a folyadék befogta az alját kezdd el lassan forgatni a palackot, így a festék apránként fedi be a teljes üveget.

Hogyan varázsoljunk régi palackokból gyönyörű vázákat - 5. Lépés

Forgasd így 5-10 percig, hogy a szín teljesen befogja az üveget.

Hogyan varázsoljunk régi palackokból gyönyörű vázákat - 5. Lépés

Ha kész, öntsd ki a felesleges festéket és a tetejét papírtörölközőbe csomagolva állítsd bele a műanyag pohárba, majd hagyd száradni 12 órát. Ne aggódj ha túl sötétnek tűnne – ahogy szárad, úgy válik majd egyre áttetszőbbé.

Hogyan varázsoljunk régi palackokból gyönyörű vázákat - 6. Lépés

Amikor megszáradt, néhány madzagot használtam fel arra, hogy sokkal rusztikusabb hangulatú legyen a kész váza. Ha tisztább hatást szeretnél, ezt a lépést akár ki is hagyhatod.

Hogyan varázsoljunk régi palackokból gyönyörű vázákat - 7. Lépés

Voilá! Nagyon elégedett vagyok az eredménnyel! A régi, poros palackok gyönyörű vázává változtak ami a nyarat varázsolja a lakásomba! Próbáld ki te is, mert igazán könnyű és olcsó megoldás, s a tetejébe még le is nyűgözheted vele a vendégeidet.

Hogyan varázsoljunk régi palackokból gyönyörű vázákat? - Bútoraim.huComments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.