fbpx

Dél-francia hangulat otthonunkban – a provence-i stílus

Lakberendezési stílusok

Provence az ország egyik déli régiója, mely olyan nagyvárosoknak ad otthont mint Nizza vagy Marseille, s egyben az ország egyik legfontosabb turisztikai régiója, mivel délről a Földközi-tenger határolja, ezért az éghajlat kellemesen meleg és a is tenger csábítja a turistákat.  Az irodalom és a filmművészet is jócskán merít ebből a tájegységből, s ha még sohasem jártunk volna ott akkor is tudunk arról a romantikáról, amit a híres levendulamezők, vagy a kabócák hangos ciripelése jelent a lenyugvó nap fényében. Összeállításunkban bemutatjuk azokat az alapvető a jellemzőket, amelyek az adott tájegységre jellemző stílus sajátságai, s ez alapján akár mi is megteremthetjük a provence-i hangulatot otthonunkban.

Rusztikus vagy autentikus bútorzat az alapja mindennek

A stílus alapvető jellemzője a légies, könnyed elegancia. Nincsenek bútorokkal telezsúfolt helyiségek, hanem minden szellős és átlátható. Csak a legfontosabb berendezés: egy komód az ágy mellett, egy kényelmes fotel kis asztallal és egy szekrény.

Dél-francia hangulat otthonunkban – a provence-i stílus Bútoraim

Ezek teljes mértékben fából készülnek s egyszerű vonalvezetésük a régi, romantikus korokat eleveníti fel, ám korántsem számítanak divatjamúltnak. Uralkodó színeik egységesek és világosak, alapvetően meleg árnyalatokkal operálnak, az antik fogantyúk pedig előkelővé varázsolják a őket.

Ha egy olvasósarok kialakításán törjük a fejünket, ott is használjunk a homogén színeket, magas és hosszú lábú bútorokkal. Egy erősebb hatású, elütő színű párnával remekül fokozhatjuk az összhatást.

Dél-francia hangulat otthonunkban – a provence-i stílus - Bútoraim.hu

Természetes anyagok és színek

A provence-i stílusban használt különféle textíliák (függönyök, terítők és takarók) alapvetően a világos vagy meleg színek árnyalatait hordozzák magukon. Mondhatnánk úgy is, hogy a termőföld színeit, ami lehet bézs vagy okker. De a világoszöld is szóba jöhet, ha megfelelően ellensúlyozzuk egy világos padlóval vagy bútorzattal. Csak a természetes anyagok használata megengedett, úgymint a len vagy a gyapjú. Az ismétlődő minták a textileken – mint ahogyan azt képen látható terítőn is láthatjuk – megtörik az egyhangúságot és vidám de mégis rendezett hangulatot árasztanak magukból. Elég gyakori az ismétlődő virágminta (nem ritkán a levendula). Egy ízlésesen kiválasztott mintás terítő a helyiség éke lehet.

terítő

A provence-i fürdőszoba és konyha

Egy hamisítatlan provence-i fürdőszoba illatozik, hiszen csupa jó illatú virággal és francia parfümmel van tele. Összezsúfolni itt sem szabad a dolgainkat, maradjanak meg a tágas terek, különféle tárolórekeszekkel használhatjuk ki a rendelkezésünkre álló helyet. Természetesen nem hiányozhat a „savon de marseille” egyetlen fürdőszobából sem.

A fonott kosárkákból álló állványzat – melynek lapja kis asztalnak sem utolsó – elegáns csipkés bélésével kiválóan alkalmazható a konyhában akár szalvétát, fűszereket vagy pékárút szeretnék tartani benne. A természetes anyagok használata itt is elengedhetetlen, kerüljük a műanyagot és a túl sok fémet, helyette a fa különböző változatait használjuk.

Dél-francia hangulat otthonunkban – a provence-i stílus - Bútoraim.hu

A levendula

A levendula alapvetően meghatározza ennek a tájegységnek az életét, hiszen rengetegen termesztik, s széles körben elterjedt a háztartásban is. Kiszárítva kis zsákokban illatosítóként is használható, a virág mintázata és színe visszaköszön a textilek mintájáról, s bár az eredeti francia konyhában fűszernövényként nem használták, manapság igen elterjedt mézként vagy teakén való alkalmazása is.

Tehát, ha provence-i stílus megteremtésével próbálkozunk, a levendula nem hiányozhat a kelléktárból, akár csak egy hangulatos képként, mint ahogyan ezen az a tárolódobozon láthatjuk. De bármilyen más fent említett felhasználási formájában, illóolajként, szárított díszként is alkalmazhatjuk.

Könyvdoboz

levendula

Kiegészítők és díszítések francia módra

A megfelelő dísztárgyak kiválasztása nem egyszerű feladat, bármilyen stílust is szeretnénk prezentálni otthonunkban. Az egyik legalapvetőbb hiba, ha stílusidegen tárgyakat használunk együtt, mivel ez nagyban rombolhatja az összhatást. A provence-i stílus antik hangulatához nagyon jól illenek a fa képkeretek, melyeket személyessé tehetünk saját képeinkkel. Hasonló mintájú és anyagú de különböző méretű keretek jól mutatnak egymás mellett – a csipkével kombinált szív alakú dísz pedig kedvességet és meghittséget áraszt.

képkeretek

provance-i dekoráció

Az üres felületek feldobásához mindig használhatunk virágokat, hiszen azokból sosem elég. Ráadásul nem növelik a zsúfoltság, vagy a ‘túl sok’ érzetét, ezért bátran alkalmazzuk őket. Néhány szépen kialakított üvegcse, amely csíkos vagy négyzetrácsos textúrájú mintával van borítva, (lehetőség szerint a korábban említett pasztellszínekből), beleállítva néhány frissen metszett vagy szárított virággal egy egyszerű fa rekeszben elegáns kiegészítője lehet a helyiségnek.

üveg váza tulipánnal

virág provance

A kerti hangulat megteremtése

Mivel a kertünkben is szeretnék átélni a provence-i borvidék minden előnyét, (például a naplemente fényénél elszopogatni egy Côtes de Provence-t) a legjobb ha itt is törekedünk a tájegységre jellemző kerti megoldásokra. Használjunk terrakotta vagy mozaikköveket a kerti ösvények vagy teraszok kialakítására és próbáljunk  minél nagyobb számban eltérő színű, de annál apróbb virágú növények használatára. A leander, sudárzsálya, és a levendula bokrokat kovácsoltvas kerítéssel határolhatjuk el a rohanó világ zajától. A francia kertekre alapvetően jellemző hatalmas vázák vagy amforák nagyszerűen mutatnak a ház fala  vagy a virágok mellett. Kerti bútorok gyanánt jó szolgálatot tesznek (még az időjárás viszontagságainak is ellenállnak) a rattan garnitúrák és asztalok.

váza

provance-i terasz

Aki ezek az alapelvek mentén kezdi el berendezni otthonát, vagy csak szeretne egy hasonló hangulatú sarkot kialakítani a lakásban, a felsorolt stílusjegyekből kiindulva egy könnyed eleganciájú, harmonikus teret teremthet, ami akár a nyugalom szigetévé válhat. A kellemes színárnyalatok és a természetes anyagok használata meghittséget áraszt, ahol a kényelem és az elegancia is elsődleges szempont.

Ám vigyázzunk! A provence-i stílust könnyű összekeverni az úgynevezett shabby chic stílussal, ami nagyon hasonlatos hozzá, mégis sok dologban különböző. Míg az előbbi angol és egy sokkal romantikusabb és virágos mintákkal (és virágokkal) valamint textúrákkal jobban feldíszített irányvonalat képvisel megjelenésében, addig az utóbbi a francia délvidékről származik, s bár hasonló színárnyalatokkal operál, de jóval kevesebb díszítéssel rendelkezik.

 

shabby chic


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük