fbpx

A harmonikus otthon berendezés 10 fontos lépése

Otthon berendezése
otthon berendezés skandi stílusban

Az otthon berendezés harmonikussá tételéről számos helyen tájékozódhatunk, ha épp lakberendezés előtt állunk, vagy ha meglévő otthonunkat szeretnénk megtölteni frissességgel, rendezettséggel. Az otthon berendezés különböző lépései közül összegyűjtöttünk párat, melyeknek figyelembevételével olyan közeget teremthetünk életterünkben, ahova jó hazatérni!

Mindegy, hogy milyen lakberendezési trendeket követünk, lesznek olyan sarkalatos pontok az otthon berendezés során, melyeket bármely stílussal, lakberendezési trenddel rokoníthatunk majd. Ezek segíteni fognak abban, hogy bármilyen is lesz az otthonunk irányadó stílusa, a végeredményt egy jól megfontolt rendezettség jellemezze. Harmonikus belső terünkben pedig minden bizonnyal jól fogjuk magunkat érezni, az otthon töltött idő pedig pihentető lesz számunkra.

Ezeket a mindenki számára lényeges információkat összesen 10 pontban szedtük össze Nektek, reméljük, hogy érdekes, és hasznos lesz számotokra a cikkünk!

1. Határozz meg lakberendezési stílust, mint mérföldkövet!

A lakberendezési stílusok nincsenek kőbe vésve – láthatjuk, hogy megannyi átfedés van köztük, és sok esetben nagyon nehéz elkülöníteni őket egymástól.

Viszont ha nagyjából körvonalazod, hogy mi az az egy, vagy maximum két olyan stílus, melyekkel leginkább azonosulni tudsz, sokkal könnyebb dolgod lesz a harmonikus otthon berendezés során! Ha ragaszkodsz a stílusok iránymutató elvéhez nem fogsz abba a hibába esni, hogy túl sok, egymástól rettenetesen eltérő dolgot halmozol fel az otthonodban!

2. Maximum három színben gondolkodj!

Azt valljuk, hogy ha rend van a környezetedben, akkor lesz a fejedben is rend! Épp emiatt nagyon fontos, hogy ne legyen az otthonotoknak zsúfoltság érzete! Ha hazamegy az ember egy mozgalmas nap után, akkor az a legfontosabb, hogy egy megnyugtató, rendezett és békés környezetbe kerüljön, ahol el tudja rendezni magában a nap történéseit.

Hogy hétköznapi élethelyzetet vázoljunk fel példaként, tegyük fel, hogy a nap folyamán valamilyen megpróbáltatáson mentünk keresztül. Ilyenkor az otthonunk az a hely, ahol kiadhatjuk magunkból a feszültséget. Másnap valamilyen nehézséggel nézünk szembe? Az otthonunk az a hely, ahol nyugalomra lelhetünk, és ahol végiggondolhatjuk, hogy miképp fogunk felkészülni az előttünk álló próbatételekre. Az otthon tehát az a hely, ahol nyugalmat kell találnunk!

otthon berendezés harmónikusan
OVNI Modern kerek fotel, szürke a Butopea-tól

Emellett persze az otthon az önkifejezés helyszíne is, így fontos, hogy amikor az otthon berendezés során színeket választunk, akkor olyan színek, és árnyalatok mellett tegyük le a voksunkat, melyeket igazán szeretünk. A színek választásakor inkább a mértékre kell odafigyelni, és persze az otthonunk paraméterei sem másodlagosak ebből a szempontból.

Kiemelten fontos az otthon mérete a színválasztáskor, illetve az, hogy milyen a szobák elrendezése. Sokan logikus alapon amellett döntenek, hogy az egész otthont ugyan aköré a három szín köré szervezik. Ezáltal harmóniát teremtenek az otthon egészében. Bár ez egy okos elgondolás, nem kötelező kizárólag ehhez ragaszkodnunk: egy nagyobb, egylégterű otthon esetében, ahol inkább csak térelválasztókkal van megoldva a helyiségek elszeparálása, érdemes blokkonként eltérő árnyalatokat használni, hogy ezáltal elkülönítsük egymástól a különféle helyiségeket. Ha egy nagyobb, külön-külön szobákból álló otthonnal rendelkezik az ember, akkor lehetősége nyílik a kreativitását szobánként kibontakoztatni. Erre főleg akkor látunk példát, ha több ember él együtt – családok esetében mondjuk, ahol minden szobán egy külön egyéniség keze munkáját figyelhetjük meg. Ebben az esetben is érdemes azért ragaszkodnunk a helyiségenként maximum 3 szín (és azok árnyalatai) szabályához!

otthon berendezése három színnel

Még egy fontos szabályt említhetünk a színek esetében: a nagyobb felületeken érdemes szemlegesebb, nude árnyalatok mellett dönteni. Az erőteljesebb, élénk árnyalatok ugyanis hosszú távon kifárasszák az idegrendszerünket, irritálóvá válhatnak. Ezt az érzést pedig biztosan senki sem szeretné az otthonában érezni.

Érdemes ebben a 60:30:10 szabályát követni, mely röviden annyit tesz, hogy a bázis színt használjuk a legnagyobb arányban, 60%-ban. Ez ajánlott, hogy valamilyen visszafogottabb szín legyen, mondjuk fehér, bézs, vagy nude, esetleg halvány szürke. Utána következhet egy nekünk kedves szín, mely a második legtöbbet használt színünk lesz, melyet szeretnénk több helyen dinamikusan viszont látni – itt gondolhatunk már mondjuk rózsaszínes, kékes, zöldes árnyalatokra. Ez a szín ki fogja egészíteni a bázis színt, ezért harmonizálnia kell vele. Mégis az ő szerepe lesz, hogy izgalmat csempésszen a látványba. A harmadik szín, melyből csak egy-egy színfoltot csepegtetünk el. Lehet mondjuk ezt a 30%-ot mondjuk egy-egy fotelen hasznáni, melynek láttán felkapjuk a fejünket – egy királykék fotel, esetleg egy sárga kanapé. A maradék 10% lesz az a szín, mely egy kis extra örömöt visz a belső térbe: egy élénk piros váza, egy feltűnően zöld kép a sok monokróm közt.

otthon berendezése három színnel

3. A kevesebb néha több – és ez igaz mindenre!

Beszéljünk kicsit a lagom-ról… a svéd életmódfelfogás lényege: “nem túl kevés, nem túl sok – éppen elegendő”. Ebből a mértékletességből, és praktikusságból eredően a svéd lakberendezés törekszik olyan bútorok gyártására, és/vagy választására, melyek egyrészt modernek, és divatosak, másrészről pedig többfunkciósak, alkalmasak arra, hogy a lehető legtöbb helyet kihasználjuk általuk, és a lehető legrendezettebben szortírozzuk segítségükkel a tárgyainkat.

A rend valóban a lelke mindennek, ahogy a mondás is tartja! Ezért is okos, ha a rendrakásra nem szükséges rosszként, hanem életünk megkönnyítését elősegítő jóként tekintünk! Ha megszüntetjük a rendetlenséget magunk körül, akkor nyugodtabbak, összeszedettebbek leszünk. A fejünkben is nagyobb rend lesz, és ennek köszönhetően produktívabbak, kreatívabbak leszünk, és a kreativitásunk is növekedni fog.

De ha már elhatároztuk, hogy rendet fogunk tenni, akkor érdemes úgy alakítanunk a körülményeinket, hogy ne is tudjon kialakulni a rendetlenség – nem? Számos olyan otthon berendezési kelléket találhatunk a boltokban, melyek a rendszerezésben, térelválasztásban, praktikus tárolásban segítenek majd! Érdemes multi funkciós darabokat választani, és kiszelektálni időről-időre azokat tárgyakat, amikre már nincs többé szükségünk.

4. Gondolkozz otthonosságot sugárzó anyagokban!

Három olyan egyszerű, mindenki által ismert alapanyagot emelnénk ki, melyek otthonosabbá fogják tenni a környezetedet: fa, len, és parafa.

Még ha az indusztriális, modern, vagy az art déco stílusok mellett döntenél is, melyekben szükségszerűen szerepet fognak kapni a fémes elemek – akkor is melegség, béke érzetét fogod tudni kelteni otthonodban, ha becsempészed a faelemeket a bútorokon, a lent a lakástextileken, és a parafát a lakásdekorációkban! Nem is kell feltétlenül nagyobb felületekben gondolkodni, akár a kisebb lakásdekorációk is lehetnek ezekből az anyagokból.

5. Lakásodhoz mérd bútoraid méretét!

Az otthon berendezésének koronája a bebútorozás! Azonban sokan beleesnek abba a hibába, hogy beleszeretnek egy bútorba, és nem tudnak tőlük érzelmileg elszakadni. Ilyekor akkor is hozzájuk vannak láncolva ezekhez a tárgyakhoz érzelmileg, ha amúgy diszharmóniát keltenek életterükben. Ne hagyd, hogy a tárgyak átvegyék az irányítást az életed felett!

Ha mondjuk, egy kisebb lakással rendelkezel, akkor érdemes kisebb, mobilisabb bútorok mellett döntened. Praktikus lehet dizájn-bútorokat választanod, hiszen ezek többnyire kisebb méretű, könnyen mozgatható darabok, gyakorta még a nagyobb bútorok (kanapék, szekrények) is lábakkal rendelkeznek, így egyszerűbb takarítani is körülöttük.

harmonikus otthon zöld és barna színnel, plusz egy kis szürkével
STOCKHOLM kanapé a Butopea-tól.

Okos választásnak bizonyulhat például az is, ha egy masszív dohányzóasztal helyett két kisebbet választasz, melyek eltérő magasságúak. A lépcsőzetesség révén vihetsz egy kis izgalmat az enteriőrbe, emellett pedig megmarad a lehetőséged arra is, hogy változtatgasd a darabok elrendezését. Ezáltal könnyedén felfrissítheted a helyiségeid hangulatát, csak egy gyors átrendezésre lesz szükséged a megújuláshoz!

6. A természetes fények szerepe az otthon berendezés során.

Az otthon berendezés megkezdése előtt lényeges, hogy végiggondoljuk, hogy honnan fog érkezni a legtöbb természetes fény! A skandináv lakberendezési trendekben hatalmas szerepet tulajdonítanak a napfénynek, illetve annak hiányában a természetesnek ható fényforrásoknak.

A napfény okos irányításához használj nagyobb tükrös felületeket szembe az ablakoddal, hogy a visszaverődő fény hosszabb ideig, és intenzívebben betöltse a szobádat. Hogy az ablakodon be tudjon áradni a fény használj teljesen elhúzható függönyöket.

Talán a legnépszerűbb lakberendezési stílus napjainkban (legalábbis itt az Európai országokban) a skandináv lakberendezés. Azon belül is felkapottá vált a dán boldogságfilozófia, a hygge. Hideg fényű fényforrásokra nagy hangsúlyt fektet a hygge! Meik Wiking könyvében pontosan definiálja is, hogy ehhez a legmegfelelőbbek a 1800 K-es égők, melyeknek melegsége megegyezik a gyertyafénnyel, és mely a legjobban megfeleltethető a napfénynek is.

A természet közelsége minden ember számára nyugalmat közvetít, ezért érdemes megfogadnunk a dánok tanácsát, hiszen bizonyosan tapasztaltuk már mindannyian, hogy mennyire kellemetlen, hasogató érzést tud előidézni a fejünkben egy őrülten vakító, természetellenes fényű lámpa.

7. Öltöztesd fel a falakat!

Bármekkora is a lakásod, a nagy, üresen hagyott falfelületek problémát okozhatnak. Az otthon berendezés nem akkor ér véget, amikor betetted az összes bútort a helyére!

Szerintünk minden a falakkal kezdődik, és ott is ér véget!

Nagyméretű tárolórészes MADISON puff.

A tapétázás, csempézés, lambériázás, és a festés az első lépés, amikor renoválunk egy ingatlant. Aztán beillesszük az összes bútort a helyére, felkerülnek rájuk az elektronikai eszközök, a dekor tárgyak. A legtöbb esetben utolsó simítás képpen visszatérünk a falakhoz, és felhelyezzük rá a faliképeket.

Ne hagyjuk ki ezt a lépést, ugyanis egy szépen összeválogatott falikép kollázs fel tudja tenni a pontot az i-re, vagy épp teljesen újjá tudja varázsolni a belső teret. Ha kicsit ráuntunk már jól megszokott dizájnra, akkor talán épp itt az ideje egy kis falikép-cserének! Új stílus, új színek, és máris egy teljesen új otthonba csöppentünk!

harmónia az otthonodban
Modern stílusú MANHATTAN bútorcsalád a Butopêa kínálatából.

Egyetlen dologra vigyázz! Ha túl sok faliképet helyezel el a falakon, akkor szűkíthetik a helyiséget.

8. Egy csipetnyi személyesség!

Az otthon berendezés igazi harmóniáját az fogja megadni számodra, amikor az ingatlan valóságos átformálódáson fog keresztülmenni, és otthonná válik.

Ez nem akkor történik meg igazán, amikor a neked tetsző stílus alapján berendezed, amikor kidekorálod – hanem amikor beleviszed minden szeretetedet! Helyezz el saját készítésű DIY darabokat a boltban vásároltak közé. Helyezz a faladon levő kollázs darabjai közé egy-két családi fotót is, vagy gyerekkori rajzaidat.

9. Élőlények a lakásban!

Nem árt, ha rajtad kívül vannak más élőlények is az otthonodban! Persze, a legjobb az, ha a családod megtölti a lakást. Illetve egy ragaszkodó kiskedvenc, dekoratív halacska is megtöltheti egy kis élettel a belső teret. Emellett pedig nagyon is szívet melengető tud lenni az, ha növények vesznek körül otthon!

Tudjuk, hogy sokan nem születnek “zöld ujjúnak”, de ha így is van, szerezz be egy-két kisigényű szobanövényt, a műnövények, és a növényes faliképek is jó alternatívák lehetnek számodra. Tedd élőhelyed kicsit barátságosabbá!

10. Az otthon illata!

Sokan nem gondolnak erre, pedig otthonunk illata sem utolsó szempont, még ha erre a listára legalulra is került. Gondolj csak bele! Belépsz egy barátod, ismerősöd ajtaján – mi fog először megcsapni? A lakás illata!

A saját lakásunk illatát nem igen érezzük, maximum akkor, ha hosszabb ideig nem voltunk otthon. Mégis, tehetünk azért, hogy mások emlékezetében otthonunk illata egy kellemes emlékként maradjon meg, illetve hogy amikor belépnek ajtónkon egy azonnali pozitív benyomásuk támadjon. Lakásunk illatát meg fogja határozni az, hogy mennyit szellőztetünk, hogy milyen parfümöt használunk hosszabb távon, és hogy mennyit takarítunk. A takarítás révén megszabadulunk a portól, és teljesen felfrissíthetjük a szobát.

Egyébként a lakás kellemes illatának, és oxigéndús állapotának fenntartása nem csak a képmutató énünk számára lehet fontos – ez bizony önös érdekünk is. Mert bár számunkra nem olyan intenzív saját illatunk, mint az idegenek számára, de a friss levegőben szűkölködő helyiség negatív hatásait mi is tapasztalni fogjuk. Többek között például tompulhat a figyelmünk, bágyadttá válhatunk, fáradtabbnak érezhetjük magunkat, fejfájásra panaszkodhatunk.

A levegő frissességének fenntartása tehát egészségügyi szempontból is fontos. Érdemes törekednünk ezen a területen is az igényességre!

A témáról személyesen is beszéltem a Fem3-ban 2019.10.03.-án!Nézd meg a videót a lenti linkre kattintva: https://tv2.hu/fem3/musoraink/fem3cafe/42193_ime-a-harmonikus-otthon-szabalya.html

Képek forrása: Pinterest és Butopêa


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük