fbpx

A járványhelyzet hatásai a lakberendezésre

Lakberendezési trendek, Uncategorized
Lakberendezés a járványhelyzet alatt

A lakásdesign első sorban a funkcionalitásról, a praktikus megoldásokról szól, habár nem gondolunk rá, de a korábbi járványok hatása jelen van az aktuális lakberendezési szokásainkban. Az aktuális járványhelyzet szintén világszerte formálni fogja prakikáinkat és választásainkat, várhatóan egy higiénikusabb, természetközelibb irányba. Lássuk, hogyan is változtathatja meg a COVID-19 járvány a lakberendezés alapjait!

A korábbi érákban a tífusz, a tuberkolózis és kolera idején is nagyban megváltoztak a lakásban rendszeresített anyagok, használati tárgyak. Akár a háborúhelyzetben, ilyenkor is megváltozott egyes helyiségek fontossága, a hálószobák kórteremmé váltak, a konyhák a vészhelyzet élvonalában dolgozók ellátásra termeltek. Némely anyagról úgy hitték, gyűjti a kórokozókat, így megszabadultak egyes lakástextilektől, a fürdőszobák könnyebben tisztíthatóvá, higiénikusabbá váltak.

Régi fürdőszoba járványhelyzet idején

A jelenlegi járványhelyzet – habár komoly – szerencsére nem ér olyan felkészületlenül minket, mint a korábbi évszázadok pandémiái, így nincs is szükség ekkora átalakításokra. Mindazonáltal a designerek bizony most is válaszolnak a vírusnak, és a mostani változások rányomják a pecsétjüket a soron következő évtizedekre. Megmutatjuk milyen észrevétlen módokon változtathatja meg mindennapjaink lakberendezését a járvány.

Tekintsünk a a jövőbe – A járványhelyzet hatásai

Amellett, hogy a COVID-19 újfent felhívta a figyelmünket a tisztaság fontosságára, segített rádöbbennünk arra is, hogy milyen fontos a kültérrel való kapcsolatunk, milyen nagy az otthoni terek, dekorációk szerepe a testi-lelki egészségünkben. A következő évtizedekben a lakberendezés középpontjában valószínűleg az ember-kültér kapcsolata, az egészség, és a tudatosság fog állni.

A jövőben sokkal több organikus és holisztikus berendezésű lakást fogunk látni, melyben nagyobb figyelmet kapnak majd az anyagok, a vizuális művészeti alkotások és a növényvilág. Érdekes volt megfigyelni, hogy ahogy megvonták az emberektől a szabad szocializálódást, a mesterséges, épített helyek látogatását, úgy áramlottak egyre többen az erdőkbe. Mindez a jövőben a kültérre, a természetre emlékeztető, természetes anyagú nyers fa, márvány, sárgaréz, rattan bútorokban fog megnyilvánulni, hiszen így bezártság esetén is megkapjuk majd a napi adagot természetes ingerekből.

A járványhelyzet hatása az anyaghasználatra

Anyaghasználat terén is várhatók változások a koronavírus járvány hatására. Nem minden anyag marad egyenértékű, lesznek előnyösebb és előnytelenebb választások. A rézről, a sárgarézről és a bronzról régóta tudjuk, hogy vannak antimikrobiális sajátságaik, pontosabban a baktériumok és egyéb mikroorganizmusok széles spektrumának megnehezítik a túlélést. A higiéniás előnyeiken túl ezek a fémek idálisak arra is, hogy egy kis melegséget vigyünk velük a lakásba.

A kvarc munkalapok elterjedése is a változások részét képezi majd, a kvarc amellett, hogy az egyik legtartósabb alapanyag, folt és karcálló, és szintén rendelkezik antimikrobiális tulajdonságokkal. Szintén népszerű lesz a márvány, a különböző mintájú természetes fa lambériázás, a bambusz, a tölgy és a parafa is közkedvelt anyagok lesznek, hiszen ezek is hatékonyan akadályozzák egyes mikroorganizmusok szaporodását.

Bútorok elhelyezése

A koronavírus bizony hatással van arra is, ahogyan megítéljük bútoraink elhelyezkedését. A járványhelyzet segített ráébrednünk, hogy milyen fontos fenntartanunk külön helyet egyes aktivitásainknak. A home office még mindig sokak mindennapjait jelenti, és feltételezhetjük, hogy ez nem fog egyhamar megváltozni. Fontos lett, hogy a munkánknak otthon is ideális teret biztosítsunk, így tehát a bútorok elhelyezése a lakás designja is inkább szakmafüggővé válik.

Egy olvasással, szerkesztéssel, számok kezelésével foglalkozó embernek inkább a dramatikusabb, sötétebb színek, a fa lambéria lennének ideálisak, míg egy élénk, mintákban gazdag munkakörnyezet a kreatív munkakörökben dolgozóknak lenne jó választás.

Természetes elemek

A dekorációs megoldásokban is változás várható, a dekoráció hangsúlyos elemeivel együtt maga a beltér is egy “friss” és természetes irányba fog megváltozni. Továbbra is fontos lesz olyan körülményeket teremteni a lakásokban, amik segíti a relaxálást, csökkentik a stresszt és a szorongást, mégis stimulálják az érzékeinket.

Korábban írtunk a Biofil stílusról, várhatóan ez a természetközeli, élő design is széles körben kedveltté válik a következő években. A Biofil stílus természetes elemekkel teszi gazdaggá a környezetünket, revitalizál minket, nyugodtságot és békét áraszt. A növények mindezt úgy érik el, hogy megkötik a festékből, egyes textíliákból, bútorokból párolgó káros szerves vegyületeket.

Személyes külső tér

A járványhelyzetet megelőzően a nagy, tágas belső tereken volt a hangsúly, ez bizony kicsit változni fog a jövőben és a szükségszerűen kisebb erkélyek, tetőteraszok kerülnek a középpontba. A lakásvásárlás terén már most megfigyelhető, hogy a jó pozícionálású lakások helyett már inkább a kerttel, erkéllyel együtt járó lakásokra vadásznak az emberek.

Természetesen mindez nem azt jelenti, hogy egy-két év múlva mindenkinél növények, réz és bronz dekorok és kvarc munkalap lesz az alapértelmezett, természetesen rengeteg kiegészítő, személyes design is kialakul majd útközben. Fontos azonban, hogy a járványhelyzet elkerülhetetlenül szinte mindenre, így a lakberendezésre is hatást fog gyakorolni.

Képek forrása: Butopêa, Pinterest


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük