fbpx

Francia divat a lakberendezésben – Parisian Chic

Lakberendezési stílusok
Párizsi divat - borítókép

Az elegancia hazájában született lakberendezési stílus, a Parisian Chic mindent magába foglal, amit egy francia stílusirányzattól elvárnánk. A francia divat mára túlmutat az öltözködésen, a lakásainkba is beáramlott a modern felvilágosultság, a művészetek és könyvek szeretete, a régmúlt és a kortárs szellem befogadása. A fény városának egyedi hangulatát megidézhetjük saját lakásunkban is!

A Parisian Chic – Francia divat a lakberendezésben

Korábbi cikkünkben már olvashattatok a Shabby Chic stílusról. A “chic” egy francia gyökerű szó, melyet a különböző nemzetek átvettek, és megpróbálták körülírni az “elegancia” és a “stílusosság” fogalmával, azonban ezek koránt sem képesek megragadni a szó valódi lényegét. A “chic” az a franciáknál, ami a dánoknál a “hygge”: egy nehezen körülírható, csak rájuk jellemző életérzés. Sokak szerint a párizsiaknak eredendően vérükben van a “chic”, szerencsére azonban nem kell franciának lennünk, hogy megteremtsük az igazi kifinomult, mégis bohém párizsi hangulatot. Lássuk tehát, hogyan érhetjük ezt el!

A legtöbb párizsi lakásban klasszikus halszálkás parkettával, nagy belmagassággal, különleges díszlecekkel, dombor motívumokkal találkozhatunk. Mindez nem biztos, hogy saját lakásunkban is adott, azonban az új és régi, értékes és értéktelen bútorok és dekor könnyed variálásával mi is elérhetjük a párizsi hatást.

Kevés árnyalat, kevés minta és könnyedség

A nagyon eltérő darabokat és dekortárgyakat a Parisian Chic a szerény színpaletta segítségével tartja össze, melyben a fehér árnyalatai dominálnak. A stílus kevés mintát és színt alkalmaz, a falon csupán 1-2 képet enged meg, a fal dekorációjára világos fekete-fehér perzsa faliszőnyeget, falikárpitokat szeret használni.

Ezeknek köszönhető, hogy a párizsi stílus képes megőrizni levegősségét, figyelemelterelők hiányában igazán kiemelkedhetnek a klasszikus, vintage hangulatú bútorok. Az adott bútorok eredete, tehát a korszak amelyből kiemeltük őket, nem számít, csakis az a fontos, hogy az összkép gyönyörködtesse a szemet!

Arany és bíbor – Ha több árnyalatra vágyunk

Nem feltétlenül kell azonban tartani magunkat az elefántcsont szerű árnyalatokhoz, beengedhetünk a lakásba egy-egy sötétebb, vagy akár élénkebb színfoltot is.

A bíbor és a türkiz árnyalatok tökéletesen beleillenek a párizsi stílus szövetébe, akárcsak az arany színű képkeretek, gazdagon díszített rokokó tükrök. Az ívelt, míves bútorlábak, trónszerű vintage hatású székek, ruhásszekrények, komódok, bársony ottománok és padok használata kitűnő választás.

A dekorációk széles palettája – Vintage-től a kortárs képekig

Ahogy egy francia filmből, úgy egy franica stílusú szobából sem hiányozhat néhány csokor virág. A virágok mellett a dekoráció szerves részét képezhetik a fehér, vagy aranyozott vázák, asztali díszek, 1-1 akár modernebb falikép, vagy ódon falikárpit.

A fény városának stílusához szervesen kapcsolódik – nem meglepő módon – maga a fényesség. A lágy, visszafogottan fénylő felületek csillogó aranyozás, kristálycsillárok vagy ezüstös selyemfüggönyök képében jelennek meg. Ugyanezt szolgálják a kis tükröződő ékszerdobozok, éjjeliszekrények, sminkasztalok. Habár a díszes csillárok gyakran előfordulnak a Parisian Chic-nél, egyáltalán nem kötelezőek, nélkülük is elérhető a teljes hatás.

Ami tehát megkülönbözteti Párizs csillogását a hollywoodi fényűzéstől, az a mértékletesség, a “kevesebb több” szabály. Valójában elég lehet 1-2 szemet gyönyörködtető vintage darab, amennyiben képesek vagyunk megteremteni körülöttük a visszafogottan csillámló párizsi atmoszférát.

A francia divat szabályai, eszközkészlete

Ha tehát megfogott minket a Parisian Chic eleganciája és fényes, mégis kopottasan vintage hangulata, ezeket a szabályokat kell figyelembe vennünk, illetve ezen elemekből építkezhetünk:

  • 1-2 Vintage bútor stílusos keveredése újabb darabokkal

  • Arany antik(olt) képkeretek, tükrök

  • Legalább egy vintage szék

  • Tükrös asztalok, sminkasztalok, komódok, éjjeli szekrények

  • Klasszikus hatású, arany keretű képek, vagy pedig modern, minimalista vonalrajz jellegű alkotások

  • Selyemfüggöny, elefántcsont/krém árnyalatú lakástextilek

  • Perzsa mintázatú szőnyeg

  • Virágok, fehér/arany vázák

Képek forrása: Butopea, Pinterest


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.