fbpx

Mediterrán lakberendezés – Kultúrák olvasztótégelye

Lakberendezési stílusok
Mediterrán lakberendezés

Itt a nyár, de a tengerparti nyaralás lehetőségét talán még beárnyékolja a közelmúlt járványának felhője. Hívjuk segítségül kreativitásunkat, és varázsoljunk mediterrán nyaralót otthonunkból! A mediterrán stílus az utóbbi években megújult, mégis a régi maradt, új elemekkel gazdagodott, mégis megőrizte tradícióit. Az etno, európai, vízparti és vintage stílusok jegyeit egyaránt hordozó mediterrán ma is rengeteg lehetőséget rejt. Cikkünkben megmutatjuk milyen széles palettát is takar a mediterrán lakberendezés stílusa, mely három kontinens jellemzőit is ötvözi.

Sok kultúra, sok lehetőség

A mediterrán lakberendezés többféleképp értelmezhető, de mindenképp a Dél-európai, Nyugat-ázsiai és Észak-afrikai kultúrák és stílusirányzatok képezik alapját. Multikulturalitásából adódóan nagy különbségek lehetnek mediterrán és mediterrán között annak függvényében, hogy a földközi tengert övező kultúrák melyike érvényesül leginkább a stílusban.

Természetesen rengeteg közös vonása is van a különböző régiók mediterrán stílusainak, melyeknek az egész világ csodájára jár. Akár a világosság és vízárnyalatok, akár az élénk etno stílusú textíliák vannak túlsúlyban, a mediterrán lakberendezés minden esetben melegséget áraszt és történelmi gyökerű. Ha egyszer megtapasztalja az ember a mediterrán lakberendezés atmoszféráját, örök vágyódást fog érezni, hogy visszatérjen. Megmutatjuk tehát mi mindenre van szükségünk a stílus kialakításához.

Mediterrán lakberendezés – Az európai irányzat jellemzői

A legnépszerűbb mediterrán stílusirányzat a Dél-európai országok egyszerűségét, romantikus esztétikáját hordozza. A spanyol napfényes románc, a meleg olaszos árnyalatok bősége, a provence-i nyugalom a görög tengerparti frissesség, a marokkói ízes sokszínűség, mind-mind megjelenik a stílusban. Elengedhetetlen a világos, meleg tónusú színek, kerámiák, szövetek, faanyagok, kovácsoltvas és természetes anyagok használata.

Dizájn tekintetében jó, ha a kényelem és letisztult egyszerűség mellé becsempészünk 1-2 bátrabb dekorációt is, ezzel megtestesítve az európai hódítók kíváncsiságát.

Ezekre figyeljünk:

  • A mediterrán atmoszféra megteremtésének kulcsa a megfelelő színpaletta kiválasztása: a tengeri kék, türkiz, levendula színek, a növények buja színei, a tengerpart meleg homokszíne és az ég kék árnyalatai.

  • Ha nem szeretjük a hűvös színeket, választhatjuk a terrakotta, olívazöld, piros, mélysárga árnyalatokat, ezzel inkább az észak-afrikai stílusnak teremtve alapot.

  • A stílus a megbízható, természetes anyagú bútorokat és dísztárgyakat részesíti előnyben, mint a fa, vas, üveg és kő. Ezen anyagok hűvös árnyalatinak ellensúlyozásáért élénk lakástextilekkel tehetünk.

  • Bútorok tekintetében az egyszerű, puritán, apátságokra emlékeztető székektől, a régi korokat idéző cirkalmasabb európai vintage darabokon át egészen a lehengerlően díszes marokkói stílusú bútordarabokig sok lehetőségünk van. A rattan, bambusz, uszadékfa, megmunkált fa, fém – mind tökéletes választás.
  • Akárcsak a vízparti stílusban, itt is fontos stíluselem a napfény. Érdemes áttetsző, könnyű, levegős függönyöket használni, hogy mindig bejussanak a napsugarak. A hajlított kovácsoltvas karnisok különösen jól illenek a mediterrán stílushoz.

  • A mediterrán stílusú lakás nem enged meg szükségtelen dekorációt, előnyben részesíti a funkcionalitást. A luxus itt nem szempont, hiszen a stílust pont egyszerűsége, velős szépsége teszi azzá, ami.

  • Ha némi játékosságot szeretnénk vinni mediterrán stílusú otthonunkba, törött kerámiacserepek darabjait is használhatjuk dekorációként, hiszen a terrazzo felszínek 2020-ban újra hódítanak.

  • 2020-ban különösen népszerűek az ókori római szobrokat idéző dekortárgyak, virágcserepek használata, mely a mediterrán stílusban különösen jól tud kinézni.

  • Kreativitásunkat leginkább az élénk színű, különleges mintájú lakástextilek kiválasztása során élhetjük ki.

Mediterrán lakberendezés távolabb Európától – Marokkói

A marokkói stílus jól láthatóan nem ódzkodik a színektől, mintáktól, gazdag eszköztárával merőben más hatást ér el, mint a Dél-európai országok mediterránja. Míg Európában a stílus vízparti aspektusa az erőteljesebb, itt gyakran a sivatagibb színek, oázisszerű színkavalkádok uralják a teret. A marokkói mediterrán stílusból érdemes átvennünk az élénk, mégis nyugalmat árasztó színvilágot, kényelmes puffokat, gyönyörű lakástextileket és a változatos dekorációt. Ha a tiszta funkcionalitás nem elegendő, kibúvót jelenthet számunkra a marokkói behatás, mely dekoráció terén bátrabban tekint körül.

Európaiként nehéz azonban kialakítani a Marokkót, Tunéziát idéző lakásbelsőt, sőt, van akinek sok lehet a klasszikus stílusok rendkívül élénk színkavalkádja. A legegyszerűbb módja tehát, hogy egy kis Észak-afrikai ízt vigyünk lakásunkba az, ha kényelmes puffokat, fém felületű kisasztalokat, rattan dekorációkat, párnákat, klasszikus motívumokat alkalmazunk.

Képek forrása: Butopêa, Pinterest


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.