fbpx

Ikonikus bútordarabok, amik kiállták az idő próbáját

Lakberendezési trendek
ikonikus bútordarabok

Divatosan öltözködni nem egyszerű, mert a divat gyorsan változik, és ami az egyik évben divatosnak számított, az a következő évben már lehet, hogy nem lesz az. Szerencsére a lakberendezésben ez nem teljesen így van. Vannak olyan stílusok, mint például a skandináv stílus, illetve olyan elemek, amik kiállják az idő próbáját, és évtizedekig stílusosak. Olyan ikonikus bútordarabok következnek, amelyekkel nem tudsz mellé lőni. Ha éppen új bútorokat keresgélsz az otthonodba, és szereted a designer darabokat és a stílust, akkor sok inspirációt tartogatunk neked. És hogy elérhetőbbé is tegyük ezeket a stílusú bútorokat, összegyűjtöttük a saját verziónkat is az egyes darabokhoz.

Bőr Club Chair, azaz klubszék

A Franciaországban készült klubszéket először “fauteuil confortable”, azaz kényelmes karosszék néven ismerték. A korai modellek jellemzően bőrrel voltak borítva, és a név valószínűleg az úri klubokra utal, ahol a férfiak szivarozhattak és ihattak, és a kényelmes kialakításban pihenhettek. Bár a klubfotelek manapság már többféle kárpitozásban és szövetben is megtalálhatók, a bőr klubfotel mindig is a luxus és a kifinomultság bevált alapdarabja marad.

Arco lámpa

A stílusos világítás az 1960-as években is nagy érdeklődésnek örvendett, és az Arco állólámpa örökre emlékezetes marad, mint minden idők egyik legikonikusabb állólámpája. Achille és Pier Castiglioni lenyűgöző formatervezése sok későbbi tervezőt is inspirált hasonlóan tökéletes lámpatest megalkotására. Eredetileg arra tervezték, hogy a búra beérjen egy étkezőasztal közepére, és bevilágítsa azt, ma már inkább arra használjuk, hogy karaktert adjunk egy helyiségnek. A ’62-ben megálmodott forma pedig a mai napig modern hatást kelt bármilyen otthonban.

Kárpitozott fejtámlájú ágy

Fejtámlás ágyak már az ókori Egyiptomban is léteztek, ahol bonyolultmintákkal és arannyal díszítették, és leginkább látványelem volt. Később a rómaiak és a görögök is követték példájukat, azonban náluk már praktikusabb okokból jelentek meg a fejtámlák. Csak a 18. században kezdtek kényelmi szempontokat figyelembe venni a viktoriánusok, akik párnázott változatokat kezdtek használni. A kárpitozott fejtámlákat továbbra is használják mind stílusos, mind praktikus okokból. Kényelmes mód ez az ágyban való felülésre és pihenésre, valamint egy olyan dizájnelem, amely nagy hatást gyakorolhat egy szobára.

PH5 Pendant lamp

A PH5 függőlámpa a világítás design forradalmi darabja, amely lehetővé teszi a fény gondos eloszlatását. A PH5 árnyékoló elemei úgy vannak megformálva és összerakva, hogy az izzót elfedjék, és a fényt lefelé irányítsák, lágy, szórt hatást keltve. Poul Henningsen már 1958-ban is tisztában volt a fény fontosságával, és azzal, hogy az elektromos fény keménységének megváltoztatása milyen hangulatjavító hatással lehet.

Noguchi dohányzóasztal

Az Isamu Noguchi által készített lenyűgöző dohányzóasztal egy másik klasszikus, a múlt század közepén készült bútor, amely egyszerű kialakításával nem marad észrevétlen. Valószínűleg a letisztult és gyors vonalakkal teli, egyszerű kialakítása tette olyan híressé, mint amilyen ma. Maga Isamu Noguchi is, az asztal modernista tervezője “használatra szánt szoborként” írja le, kijelentve, hogy ez az asztal az ő legjobb bútortervezése.

Egg Chair

Az eredetileg a koppenhágai SAS Royal Hotel számára tervezett Egg szék íves, organikus formája lágy kontrasztot alkotott Dánia első felhőkarcolójának kemény éleivel. Az egyedi forma, a csillagszerű forgó talapzaton, korszakalkotó volt, és a szék a design ikon státuszát érdemelte ki. Arne Jacobsen úgy tervezte meg ezt a különleges darabot, hogy akár egy nyilvános helyen ülve is legyen egy kis privát szféránk. Ezt a magas háttámla, az ívelt forma és a kavargó mozgás biztosítja.

String Shelving

Számos oka van annak, hogy a String polcok a huszadik század egyik legjelentősebb ikonikus bútordizájnjává váltak. Könnyen összeszerelhető, végtelenül konfigurálható, megfizethető, lapos csomagként olcsón szállítható, kis és nagy terekbe egyaránt alkalmas… és még sorolhatnánk. Az 1949-ben Nils Strinning által tervezett könnyű és gazdaságos polcrendszer egy nagyon kedvelt, minimalista skandináv dizájn, amelyet jelenleg is világszerte elismernek.

LC4 Chaise Longue

“Az otthonok gépek, amelyekben élni kell”. És akkor mi az a fotel? “Természetesen egy gép, amiben pihenhetünk!” Így gondolta ezt az LC4 tervezője és a modernista mozgalom úttörője, Le Corbusier. Az LC4 ívelt váza a test dőlésszögét követve előre-hátra billeg, amit egy vékony matrac és egy párnázott hengeres fejtámla tesz még kényelmesebbé. Az LC4 az 1928-as tervezését követően szinte azonnal a nyugágy archetípusává vált.

Bauhaus Nesting Side Tables

A majdnem 100 éves Bauhaus Nesting Side Table, azaz az egymásba csúsztatható kisasztalokat a mai napig másolják, ami azt mutatja, hogy a nagyszerű klasszikus bútorok sosem mennek ki a divatból. És bár ezt a dizájnt az évek során sokszor lemásolták, semmi sem közelíti meg az igazit!

Chesterfield kanapé

Nehéz nem észrevenni egy Chesterfieldet, bárhol is járjunk. A gombolással, az alacsony háttámlával és a magas karfával ellátott klasszikus kanapé a kastélyoktól a luxusszállodák előcsarnokáig mindenhol megtalálható. A Chesterfield kifejezés az 1800-as években született meg, de története 100 évvel korábbra nyúlik vissza. Gyakran mondják, hogy nevét Lord Philip Stanhope-ról, Chesterfield negyedik grófjáról kapta, aki olyan bútordarabra vágyott, amelyre a férfiak anélkül ülhetnek, hogy összegyűrődne az öltönyük – ez az eredettörténet szorosan kapcsolódik a kanapé előkelőséggel és divatossággal való társításához.

Képek forrása: Butopêa, Pinterest


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük