Rojtos-bojtos, avagy pompom készítés könnyen

A pompom készítés nem nagy ördöngösség, mi több, talán a legegyszerűbben elkészíthető dekorációk ezek az aranyos szőrös kis gombolyagok, melyek nem csak vidámabbá, hanem egyedibbé is teszik a tárgyakat, melyekre felfűzzük őket. A következőkben olyan gyors és kreatív ötletekkel szeretnénk inspirálni titeket, melyekkel izgalmasabbá tehetitek a boltban vásárolt berendezési tárgyakat.

Kétféle pompomot különböztethetünk meg: a hagyományos labdaformát (pompom) és a hosszúkást (bojt). Ezek elkészítését mutatjuk be az alábbiakban.

1. Pompom készítés

Kartonpapíros verzió

Ezekre lesz szükséged:

  • olló
  • ceruza
  • kartonlap (minél vastagabb kartont válassz)
  • fonal

Tipp: Sokkal izgalmasabb végeredményt érhetsz el, ha több színt variálsz. Kis gyakorlással akár mintákat is tudsz majd készíteni a labdádba.

1. lépés: Vágj ki egy darabot a kartonodból. Ezzel a lépéssel növelheted a pompomod méretét. Minél szélesebb a karton, annál nagyobb pompomot tudsz készíteni. A kartont metszd be a közepén a képen látható módon. A metszetnek nem kell túl szélesnek lenni, a lényeg, hogy át tudj dugni rajta egy szál fonalat.

2. lépés: Kezd el feltekerni a fonalat a kartonra.

3. lépés: Ahogy a képen is láthatjátok, közben váltogathatjátok a színeket. Ajánlott keményebb kartont választani, mert mikor már ilyen vastagon körbe van tekerve a lap, könnyen meghajlik. Vastagon tekerjétek körbe a kartont, hogy szép pufi labdát kapjatok a végén.

4. lépés : Ha kész, egyszerűen metszd el a fonalat.

5. lépés : Ezután a kis résen dugj át egy fonalat a vágáson.

6. lépés: Laza csomót köss csak a fonalkötegre…

7. lépés: … majd húzd le a köteget a kartonról.

8. lépés: Csak ezután köss erős csomót a kötegedre.

9. lépés: Végül vágd fel a fonalat a hajtások mentén.

Ezzel kész is a pomponod, már csak a végső simítások maradtak hátra: nyomkodd, borzolgasd, ha tökéletes gömböt szeretnél létrehozni, ollód segítségével vágd vissza a kiálló szálakat a képeken látható módon.

Széklábas verzió

A kartonpapírosnál lényegesen könnyebb verziónak tűnik a képen látható széklábas megoldás, ráadásul ezzel a módszerrel sorozatgyártásban készítheted a pompomokat.

Bár ez a verzió gyorsabb, van egy hátránya: mégpedig az, hogy nehezebb kiszámolni a pompomok végleges méretét. Míg a kartonlapos verzió esetében a karton szélessége lesz a kész pompom mérete, ebben az esetben a labda nagysága körülbelül akkora lesz, amilyen vastag a feltekert fonál.

1.lépés: Keress egy olyan széket, melynek két lábára fel tudod feszíteni a fonalat, majd tekerd addig, míg eléred a kívánt vastagságot. Figyelj arra, hogy feszesen tekerd a fonalat.

2.lépés: Egyforma távolságban köss szoros csomókat a feltekert fonálra.

3.lépés: Ezután nincs más dolgod, mint a két csomó közt felvagdosni a fonálköteget.

4.lépés: Ha kell szoríts a csomón, borzolgasd a pompomokat, hogy labdaformák legyenek.

5. lépés: Már csak igazgatnod kell ollód segítségével a kész pompomokon, hogy egyenlő hosszúak legyenek a szálak.

Villás módszer

A villás módszerrel egészen apró pompomok hozhatók létre:

Fogj egy villát és tekerd körbe vastagon fonallal. Ezt követően csomózd meg középen. Érdemes kétszer is áthurkolni a köteget. Ha ez megvan, lehúzhatod, és ízlésed szerint igazíthatsz rajta, hogy formásabb legyen.

2. Bojt készítés

A bojtkészítésre is egy könnyű példát hoztunk nektek. Ugyan arra lesz szükséged, mint az első pompom készítési módszer esetében, viszont elkészítéséhez hímzőfonalat javaslunk.

1. lépés: Vágj ki egy darabot a kartonodból. Ezzel a lépéssel növelheted a bojtod méretét. Minél szélesebb a karton, annál hosszabb bojtot tudsz készíteni. Ennél a verziónál nem szükséges bemetszeni a kartont.

2. lépés: Kezd el körbetekerni a kartont.

3. lépés: Az előzőhöz hasonlóan minél vastagabban tekerd körbe a kartonodat, hogy minél teltebb bojtod legyen…

4. lépés: … ha elég vastag a köteg, vágd el a szálat.

5. lépés: Végül húzz egy szálat a képen látható módon a köteg alá.

6. lépés: Húzd fel a szálat a karton pereméhez, és köss egy csomót.

7. lépés: Utána vágd fel a köteget a túlsó oldalon.

8. lépés: Terítsd ki a köteget, majd erősítsd meg a csomót.

9. lépés: A képen látható módon hajtsd félbe a köteget, és köss egy újabb csomót az előző alatt. Ez lesz a bojt feje.

10. lépés: Ha szükségesnek érzed, vágj le a bojtod végéből. (ez a lépés opcionális)

Kész is a bojt!

A kész pompomjaidat és bojtjaidat számtalan módon felhasználhatod. Mi most pár ötletet mutatunk inspirációként:

Így tehetsz izgalmassá egy egyszerű takarót bojtokkal:

Ez pedig egy puha párna pompomokból:

Egy ilyen pompomos füzért, akár a karácsonyfádra is feltehetsz. Garantáltan egyedi lesz.

Egy szimpla kosár, ami teljesen más arculatot nyert az új pompomos öltözetének köszönhetően.

Bojtokkal ugyan így fel lehet dobni egy kosarat:

Bojtokkal izgalmasabbá lehet tenni dobni egy régi szőnyeget…

…vagy akár egy teljesen újat is létrehozhatsz, ha van elég türelmed számtalan színes pompomlabdát gyártani!

Nincs is személyesebb annál, mint mikor fotókkal töltöd meg az otthonodat. Ezt is teheted még izgalmasabbá és egyedibbé, ha pár saját kézzel készített bojttal bolondítod a dekorációt:

Az urban jungle az idei év egyik legfelkapottabb lakberendezési stílusa. Ha te is bevitted már az otthonodba a dzsungelek örökzöld, békés hangulatát, érdemes pár flamingót is csempészned a dekorációid közé. Ezek a kecses madarak vidám, rózsaszín színükkel üdítőbbé teszik a helyiséget, ráadásul, ha egy ilyen aranyos DIY pompommal dobod fel a madaradat, kreatívan teremthetsz  trópusi hangulatot otthon!

A következőt csak azoknak ajánljuk, akik felsőfokon művelik a pompom készítést, ugyanis itt már bútorgyártásról beszélünk… így készíthetsz saját puffot pompomokból:

Képek forrása Butopêa és Pinterest.

Disqus Comments Loading...
Share

Recent Posts

A harmonikus otthon berendezés 10 fontos lépése

Az otthon berendezés harmonikussá tételéről számos helyen tájékozódhatunk, ha épp lakberendezés előtt állunk, vagy ha meglévő otthonunkat szeretnénk megtölteni frissességgel,…

3 hét ago

Betekintés a Butopêa kulisszái mögé: szövet bútor gyártás!

Szeretném megmutatni, hogy mi is zajlik a kulisszák mögött: a bútor gyártás során, a gyárakban. A Butopêa-nál designer bútorokat tervezünk,…

3 hónap ago

Kreatív kerti ötletek olcsón a 2019-es nyárra!

Szerencsére találhatók, kitalálhatóak kerti ötletek olcsón is! Ezt azért mondjuk, mert többnyire az ember nem akar hatalmas beruházásokban gondolkodni, ha…

4 hónap ago

Így készül a modern képkeret házilag!

Képkeret házilag? Lehet, hogy unalmasnak tűnhet sokak számára, hiszen már kismillió DIY képkeret elkészültét kísérhettük figyelemmel az interneten! Személy szerint…

1 hónap ago

Hálószoba ötletek, melyek az év minden szakaszában jól mutatnak!

Mikor hálószoba ötletek híján vagyunk, többnyire felfoghatatlan számunkra, hogy miképp tudnánk úgy berendezni a hálónkat, hogy az valóban megfeleljen minden…

5 hónap ago

Interjú Hegedűs Mártival, aki kreatív ötletek révén teremti újra, és újra otthonát!

Hiszünk abban, hogy a kreativitás és az ötletesség mindannyiunkban megvan, csak felszínre kell hozni azt! Pontosan ezért döntöttünk úgy, hogy…

5 hónap ago