fbpx

Anyagok és különleges bútoripari megoldások – furnér, rétegelt, DTD, MDF bútorok

Anyagok, és bútoripari megoldások
MDF bútor

A Butopêa-nál sok különböző anyagot használunk bútoraink elkészítése során, mely anyagok közül némelyik jól ismert, jól bevált és klasszikus, mások pedig kevéssé ismertek, az utóbbi évtizedek anyagtechnológiájának vívmányai. Úgy gondoljuk, a megfelelő döntéshez fontos, hogy mindenki megismerje a bútorait felépítő anyagokat, így cikksorozatot indítunk az általunk használt anyagtípusok bemutatására. Tudjuk-e mik azok az MDF bútorok, mi a különbség a DTD, furnér és rétegelt lemez között? Ebben a cikkben ezeket a fából készült, mégsem igazi fa bútorlapokat mutatjuk be nektek.

Még élhetnek bennünk a 90-es évek homályos emlékei foszladozó borításról, töredező konyhapultról, a mai bútorlapok esetén azonban szerencsére már nem ez a helyzet. A modern bútoripari technológia lehetővé tette, hogy a bútoraink strapabíróak legyenek, hosszú időn át szépek maradjanak.

A bútorkészítés hajnala

Az emberek eleinte kizárólag fából készítettek bútorokat, természetes enyvekkel ragasztották össze a különféle, kézzel megmunkált falapokat. Az ilyen bútorokkal azonban sok gond volt, hiszen a kezeletlen, nyers fa a hőmérséklethez és páratartalomhoz igazodva változtatta hosszát és formáját. Ezt manapság már különböző eljárásokkal ki tudjuk küszöbölni, azonban ennek sokszor az az ára, hogy a faanyagot feldarabolva és újra összeragasztva a természetes szépségű famintázat eltűnik. A bútorkészítésben a faerezet mintáját azóta is igyekeznek fenntartani, minél élethűbben imitálni.

Furnér – A famintázat megmentése

A furnér meglehetősen vékony, 0,2 – 5 mm vastagságú falemez. Beszélhetünk “késelt/hasított” és “hámozott” furnérról. A késelt furnér az álló farönk kettéhasítása és az onnan való lemez vastagságú darab levágása révén keletkezik, így a faerezet függőleges, párhuzamos vonalakban rajzolódik ki.
A hámozott furnér pedig a farönk saját tengelye körül való forgatása és a furnér “leborotválása” révén egy hullámosabb erezet-felszínnel rendelkezik.

Furnérlemezek

Az alacsonyabb minőségű „vak furnért” csak alapozásra használják, az esztétikus “színfurnér” pedig a bútorok szép faerezet mintájú borítását adják. A színfurnér elsősorban kőris-, tölgy-, dió- cseresznyefákból, egyes trópusi fákból készül.

A furnér felületek tisztítása, karbantartása

A furnérral fedett bútorok felszíne fa, ezért ugyanúgy kell eljárnunk a tisztítás/karbantartás során, mint a fa bútorokkal. Előnyben kell részesítenünk a nedvességmentes, portörlés jellegű tisztítást. A furnér tisztítására leginkább száraz mikroszálas törlőkendőt használjunk, ez egyszerre tisztítja és polírozza a bútort. Letapadó szennyeződés esetén gyorsan párolgó alkoholos tisztítószert és mikroszálas törlőkendőt használjunk.

Rétegelt lemez – Kültérre és beltérre

A rétegelt lemez olcsóbb faanyagokból (bükk, nyár, fenyő, nyír) készül. Több, váltott szálirányú 1-3 mm-es falemezt ragasztanak össze műgyantával, 3mm-től 40mm vastagságig, ezzel rendkívül teherbíróvá téve.

Rétegelt lemezek

A felhasznált ragasztótól függ, hogy vízálló-e a rétegelt lemez, a beltérre készült típust azonban károsíthatja a víz és a drasztikus hőmérsékletváltozás. Hátránya, hogy a felhasznált műgyantából kis mennyiségben formaldehid szabadulhat fel, azonban ennek mértékét az EU szigorúan ellenőrzi és szabályozza.

A rétegelt lemez tisztítása

Ahogy az eső is károsíthatja a beltérre tervezett rétegelt lemez bútorokat, úgy a vízzel való tisztítás is. Ha tehát nem vagyunk biztosak abban, hogy kültéri, vízálló darabbal rendelkezünk, akkor maradjunk inkább a gyorsan párolgó alkoholos tisztítószereknél és a száraz tisztításnál. Vigyázzunk, hogy a lakkozatlan oldalsó ragasztott felületet ne érje alkohol, csak a felső és alsó tisztán fa lapokat.

DTD (laminált) – A gyakori választás

laminált felület készítésekor egy faforgácslapot vonnak be mindkét oldalán faerezet mintájú, vagy színes papírral, majd ezt egy ellenálló, átlátszó műanyag borítással látják el. A forgácslap igényesebb bútorok esetén furnérral is bevonható. Maga a natúr forgácslap egy préseléses eljárással, elsősorban fenyő és más lágylombos faanyagok forgácsából, kötőanyag felhasználásával készül. A DTD mérsékelten vízálló, terherbírása nem túlzottan nagy. Itt is megjelenik a formaldehidkibocsájtás problémája, de Európában kizárólag a meglehetősen alacsony E1-es érték alatti kibocsájtású termékek forgalmazhatók.

DTD


A gyártók  a laminált bútorlapokat mint olcsó és környezetbarát megoldást jellemzik, előnyei: olcsó, könnyű, egyszerűen megmunkálható, rendkívül széles választék színben és mintázatban, felülete jól tisztítható.

DTD tisztítása

A laminált DTD ellenállóbb a nedvességnek, mint a fa bútorok, nyugodtan lehet tisztítani általános háztartási tisztítószerrel, vízzel. (Furnér borítású forgácslap esetén értelemszerűen fa felületként kezeljük, száraz mikroszálas kendővel tisztítjuk)

MDF bútorok – Bútorok a tökéletes fapótlékból

Az MDF (Medium Density Fireboard) a forgácslaphoz, DTD-hez képest simábbra aprított fából, nagyobb nyomású préseléssel készül, így nincsenek hézagok, pórusok az anyagában. Ez teszi lehetővé, hogy tökéletesen megmunkálható, kitűnő fapótlék legyen. Ellátható díszítő marással, jól festhető.

MDF bútorlap

Az MDF bútorok 3 típusú bútorlapból állhatnak:
Fóliázott MDF: Anyaga a fentebb bemutatott MDF, azonban a felületére műanyagot hőpréselnek. A fóliázás ugyanazt a hatást éri el, mint amit a laminált lapoknál, bár a választék itt kisebb.
 Festett MDF: Fóliázás nélkül, csak festésnek vetik alá a megformált MDF lapot. Ezzel a technikával készíthetők antikolt vagy magas fényű bútorok is. Furnérozott MDF: Az MDF lapra egy vékony (0.6 -0.8 mm) faréteget ragasztanak, így a felhasználó a látható felületeken természetes fával találkozik.

MDF bútorok tisztítása

A leggyakoribb a fóliázott MDF, ezt a laminált DTD-hez hasonló módon kell tisztítani, puha anyagot, mikroszálas kendőt vízbe/tisztítószeres vízbe mártva, majd jól kicsavarva letörölgetni. Fontos, hogy az MDF bútorokat egyszerre túl sok víz ne érje, így az eredeti állapot sokáig megőrizhető! Ne használjunk MDF bútorokon aceton, acetát tartalmú oldószereket!

A Butopêa weboldalán anyag szerint is szűrhettek termékekre, így biztosan a számotokra legmegfelelőbb bútorokat választhatjátok.

Képek forrása: Butopea, Pinterest


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük